RALUCA TURCAN: DIPLOMELE DE BACALAUREAT SUNT GOLITE DE RELEVANTA

Vicepresedintele PNL RALUCA TURCAN sustine ca Ministerul Educatiei ”a urmarit cu cinism cosmetizarea rezultatelor la Bacalaureat prin subiecte usoare, comisii de evaluare puse in situatia de a nu putea departaja elevii care au invatat de cei nepregatiti, prin reguli schimbate si improvizate, pentru a acoperi lipsa masurilor de fond”.

“In aceste conditii, DIPLOMELE SUNT GOLITE DE RELEVANTA, iar invatamantul romanesc ramane rupt de societate, piata muncii si de nevoile fiecarui cetatean”, afirma Turcan, intr-un comunicat remis marti Agerpres.

In context, PNL cere Ministerului Educatiei sa raspunda la cateva intrebari ”pentru a-i face pe beneficiarii sistemului de invatamant sa inteleaga de ce DIPLOMELE OBTINUTE NU SUNT O GARANTIE nici pentru piata muncii, nici pentru formare academica”.

CITESTE SI: REZULTATE BACALAUREAT 2015: 66,41% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat

“PSD este ca un ADMINISTRATOR MINCINOS CARE ARE CONTABILITATE DUBLA. Una de uz intern si alta pentru export. Bacalaureatul nu trebuie sa fie o batalie pentru cifre statistice, ci trebuie sa reflecte gradul de pregatire si cunoastere a absolventilor. Cifrele inaintate de minister sunt IN CONTRADICTIE cu toate rezultatele testarilor internationale. Rezultatele PISA 2009, 2012: aproape 40% dintre elevii romani au dificultati sa citeasca, sa inteleaga un text si pot rezolva doar exercitii de baza la matematica. PISA verifica nivelul cunostintelor la finalul gimnaziului. Daca rezultatele sunt rasturnate prin procente mari de promovabilitate la Bac, este foarte clar ca subiectele au fost concepute dupa alte principii decat cele ce tin de reflectarea cunostintelor. In caz contrar, ar insemna ca am produs o rasturnare spectaculoasa in educatie, iar profesorii ar trebui rasplatiti cu prisosinta — ceea ce nu vad sa preocupe ministerul”, spune Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, elevii nu au nicio vina, iar ei au performat in functie de subiectele formulate.

“Ministerul poarta insa intreaga responsabilitate. Nu vorbeste despre cei peste 400.000 de elevi care NU S-AU INSCRIS LA BAC. Generatiile din ultimii patru ani de Bac, in anul scolar 2003 — 2004, cand erau inscrisi in clasele I-IV, numarau 1.005.026 de elevi. In ultimii patru ani s-au inscris la Bac doar 596.930 de elevi. Restul de 400.000 de elevi sunt destine amagite cu multa grija de catre PSD”, conchide deputatul PNL.