RAMONA MANESCU a anuntat intrarea in implementare a GAZODUCTULUI BRUA

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a anuntat, sambata, prin intermediul unei postari pe pagina sa oficiala, lansarea implementarii GAZODUCTULUI BRUA care va interconecta retelele de transport pentru gaze naturale din ROMANIA, Bulgaria, Ungaria si Austria dar si avantajele pe care tara noastra le va avea.

Implementarea GAZODUCTULUI BRUA este o veritabila reusita a reusita ce vine dupa aceea din 19 iulie, cand Transgaz a semnat la Baku Memorandumul de intelegere cu SOCAR (compania petroliera de stat a Republicii Azerbaidjan), ce a deblocat si a stabilit detaliile unei noi etape in cadrul proiectului AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector), mai spune europarlamentarul RAMONA MANESCU.

„Inca o veste foarte buna pentru Romania in domeniul energiei: ieri, 9 septembrie, in cadrul reuniunii la nivel inalt a Grupului de Lucru pentru conectarea retelelor de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est/CESEC, reprezentantii Transgaz SA au semnat cu Agentia Europeana pentru Inovare si Retele/INEA acordul pentru trecerea la faza de implementare a GAZODUCTUL BRUA care interconecteaza retele de transport pentru gaze naturale din Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Aceasta reusita vine dupa cea din 19 iulie, cand Transgaz a semnat la Baku Memorandumul de intelegere cu SOCAR (compania petroliera de stat a Republicii Azerbaidjan), ce a deblocat si a stabilit detaliile unei noi etape in cadrul proiectului AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector).

GAZODUCTUL BRUA este un proiect de aproximativ 560 milioane de EURO care se va traduce pe teritoriul Romaniei printr-o conducta de 550 km pe traseul Giurgiu – Podisor – Corbu – Hurezani – Hateg – Recas – Horia si a trei statii noi de comprimare (Corbu, Hateg, Horia), care vor lega punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) si Ungaria (Csanadpalota). La momentul finalizarii BRUA (2019), gazoductul va permite transportul a 1,5 mld. mc/an gaze naturale inspre Bulgaria si de 4,4 mld. mc/an inspre Ungaria.

Gazoductul va permite nu doar furnizarea de gaze catre Europa Centrala ci si un flux bidirectional, ceea ce inseamna mai multe surse, mai multa competitie si un pret mai mic pentru consumatorul final.

Privit intr-un context regional, GAZODUCTUL BRUA se integreaza perfect atat in politicile UE de diversificare a surselor de energie si securizare furnizarii de gaze naturale catre piata europeana. Combinat cu proiectele similare din Bulgaria si Grecia, GAZODUCTUL BRUA va lega Europa Centrala cu Coridorul Sudic ce aduce gazele azere din Bazinul Caspic, via Turcia, prin Grecia si Albania. De asemenea, BRUA se adauga politicilor Romaniei de a-si consolida pozitia de hub regional pe piata energetica. Viitoarea conectare aGAZODUCTULUI BRUA cu prognozatul terminal GNL de la Constanta, printr-o extindere de 300 km, va continua politica de securizare a pietei energetice europene. Astfel se va facilita accesul atat la perimetrele romanesti de gaze naturale din Marea Neagra cat si la o ruta alternativa pentru gazele din Bazinul Caspic exploatate de compania azera SOCAR, cu care Transgaz are deja un Memorandum de intelegere semnat.

Avantajele Romaniei in urma acestor evolutii de pe piata europeana de energie sunt importante si se vor resimti direct in buzunarul romanilor. Dincolo de un pret mai competitiv la gaze, beneficiile inseamna locuri de munca, atat in faza de implementare cat si in cea de exploatare precum si o multime de oportunitati pentru piata furnizorilor de servicii si echipamente care activeaza in domeniul energiei. De asemenea, securitatea energetica a Romaniei va fi imbunatatita, iar pozitia tarii noastre, ca furnizor de stabilitate si posesoare a unuia dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune va fi consolidata”, se arata in postarea RAMONEI MANESCU.

Sursa foto si text: RAMONA-MANESCU.ro