RAMONA MANESCU a fost gazda evenimentului “Doamne parlamentar: Femeile legislator in Lumea Araba”

Europarlamentarul PNL RAMONA MANESCU a fost gazda unui eveniment organizat la Bruxelles care a avut trei teme principale de discutie:  promovarea drepturilor femeilor in lume, rolul si responsabilitatile femeilor in politica, in special in Lumea Araba si promovarea culturii si pacii in lume.

“Am avut onoarea sa fiu gazda evenimentului “Doamne parlamentar: femeile legislator in Lumea Araba”, un film screening si discutii organizate impreuna cu Institutul European pentru studii de securitate in Bruxelles si Paris.

Discutiile au dorit sa promoveze drepturile femeilor in lume, rolul si responsabilitatile femeilor in politica, in special in Lumea Araba. Un alt scop a fost promovarea culturii si pacii in lume.

Evenimentul n-ar fi avut loc fara ideile si ajutorul din partea Doamnei Florence Gaub, Senior Analyst in cadrul Institutului pentru Studii de Securitate. O contributie speciala la succesul intalnirii a venit din partea Domnului Ambasador Rami Mortada, care a venit impreuna cu Doamna Tracy Chamoun, ca speaker in cadrul evenimentului.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU va aduce in fata institutiilor europene problema romanilor blocati in zonele de conflict 

De asemenea, ne-am bucurat de prezenta Doamnei Patrice Bergami, sefa diviziei, Politici Regionale pentru sudul Mediteranei, la Serviciul European de Actiune Externa.

Bineinteles, in mijlocul discutiilor s-a aflat Doamna Rouane Itani, regizorul si producatorul filmului ”Madame Parliamentarian”, un scurt documentar ce ilustraza participarea actica a femeilor in viata politica a Libanului, care exploreaza motivele din spatele situatiei si examineaza slolutii adoptate de alte tari pentru cresterea numarului de femei in conducerea politica.

Rouane Itani este o regizoare si producatoare libanezo americana, stabilita in SUA, care a lucrat in domeniul media in Lumea Araba si SUA. Ea este interesata de drepturile omului, aspecte eco-culturale, sanatate si educatie. Filmul aduce, in primul rand, diversitate, subliineaza valorile, sentimentele si dorintele pe care le impartasim ca fiinte umane.

Un motto al discutiilor poate fi intrebarea : ”Vorbim despre ‘ce fac femeile in politica’ sau despre ‘de ce politica are nevoie de femei”’? Discutia despre rolul femeii in politica in Lumea Araba nu poate fi separata de o alta, numita ”femei in islam” pentru ca interactiunea dintre istorie, religie, cultura si politica definesc acest subiect.

Statutul femeilor in Islam este unul dintre cele mai controversate subiecte. Pe de o parte exista convingerea ca ele sunt oprimate si persecutate, pe de alta parte exista argumente conform carora femeile din Islam au o cultura specifica si dreptul de a se dezvolta intr-o societate care difera in multe feluri de modelele occidentale.

Si este, cel putin interesant, cum un element simbolic (hijab – voalul care le acopera capul si pieptul) este diferit perceput in Occident si in Lumea Araba. Pentru europeni reprezinta un simbol al unei socitati in care femeia este un cetatean de al doilea grad, menita sa fie supusa barbatilor si tinuta departe de viata publica.

In societatea Araba, acelasi simbol reprezinta libertatea femeii musulmane in modul cel mai autentic: libertate religioasa, libertate personala, libertatea in ceea ce priveste imbracamintea, libertatea de a-si desena limitele intre dimensiunile sociale si private, sa-si puna purdaj-ul (voalul) exact unde vrea intre aceste doua dimensiuni. In urma cu aproximativ 150 de ani, drepturile femeilor in Islam au fost mai mari decat cele ale femeilor din Occident.

Astazi, daca ne uitam la unul dintre principalii indicatori (numarul femeilor din puterea legislativa) am fi surprinsi, cel putin de primele pozitii ale topului:

– pe primele pozitii, cu procente apropiate sau chiar de peste 50% sunt tari precum Rwanda, Bolivia sau Cuba

– tari precum Afganistan sau Irak au un scor mai mare decat Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii

– totusi, topul se termina cu Iran, Liban, Juwait, Oman, Yemen si Qatar

– Romania se afla pe locul 95, o pozitie sub Somalia, dar cu 23 de pozitii mai sus decat Brazilia, care in prezent are o femeie presedinte.

Exista limitari vizibile pentru succesul abordarii clasice in ceea ce priveste responsabilizarea femeilor in politica, in special cand obiectivele de reprezentare sociala si politica ale femeilor de ciocnesc frontal cu traditiile culturale si religioase ale unor sociatati care au mii de ani de istorie in spate. Acesta este locul in care abordarile mai putin conventionale pot interveni, aducand impreuna cele mai puternice argumente si motivatii din ambele parti.

Pe de o parte exista declaratia publica si asumata de conducere politica, indiferent de comunitatea pe care o reprezinta: o viata mai buna pentru cetatenii sai. Intre timp, resursele umane sunt recunoscute de catre orice societate ca un element de baza in atingerea obiectivului pentru o viata mai buna.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Anumite state BLOCHEAZA intrarea ROMANIEI in SCHENGEN 

Aici intervine argumentul de logica si eficienta: a nu se utiliza deloc jumatate dintre resursele umane disponibile (exista tari in care reprezentarea femeilor in puterea legislativa este de 0,00%) este ca si cum cineva ar folosi doar mana dreapta si s-ar astepta sa obtina aceleasi rezultate ca cel de langa el, care isi foloseste ambele maini.

O societate care in mod egal isi foloseste resursele umane, nu numai ca este mai sanatoasa (interesele diferite sunt egal reprezentate), dar si mai eficienta. Intr-o astfel de societate, conducerea este reprezentata de cei mai capabili indivizi, alesi numai dupa criterii de competenta.

Exista un interes clar in orice societate, inclusiv cel arab, care nu se contrazice cu traditiile culturale sau religioase: a oferi o viata mai buna pentru cetatenii sai. Punctul de plecare este o conducere mai buna.

Cred cu traie ca o mai buna conducere este profund legata de o mai buna reprezentare a femeilor in politica.

In cazul in care o astfel de realizare inseamna, in lumea araba, ca femeile sa poarte hijab, aspect care va trage linia intre viata privata si de familie, pe de o parte si viata publica pe de alta parte, inseamna ca aceasta este calea”, a notat RAMONA MANESCU pe blogul sau personal.

Sursa foto: mondo news