RAMONA MANESCU a participat la discutiile dintre DARP si seful Misiunii Arabiei Saudite la UE

Europarlamentarul PNL / PPE RAMONA MANESCU a participat, joi, la discutiile dintre Delegatia pentru relatiile cu Peninsula Araba (DARP) cu seful Misiunii Regatului Arabiei Saudite la Uniunea Europeana, Abdulrahman Sulaiman Alahmed.

In cadrul schimbului de opinii, europarlamentarul liberal RAMONA MANESCU a avut o interventie in cadrul careia a solicitat domnului Abdulrahman Sulaiman Alahmed o parere avizata asupra evolutiei relatiiilor dintre Arabia Saudita si Liban.

„Permiteti-mi sa incep prin a comenta Rezolutia Parlamentului European cu privire la situatia umanitara din Yemen. In numeroase randuri, grupul nostru politic, PPE, si-a exprimat opinia si a incercat sa promoveze o abordare echilibrata. Din pacate, amendamentul Verzilor care invita Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate Federica Mogherini “sa lanseze o initiativa menita sa impuna un embargo impotriva UE Arabia Saudita in privinta armelor “, a primit un vot favorabil.

Suntem cu totii de acord ca drepturile omului si protectia vietii civile reprezinta o prioritate maxima. Acesta este motivul pentru care noi trebuie sa cooperam si sa lucram impreuna pentru ca toti avem nevoie de Arabia Saudita ca partener in stabilizarea regiunii. Mergand mai departe, cu privire la rolul pe care Arabia Saudita il joaca nu numai in Yemen, dar si in toata regiunea Orientul Mijlociu, as dori sa ridic o intrebare cu privire la decizia luata recent de tara dumneavoastra in privinta Libanului.

Arabia Saudita a anuntat ca va suspenda ajutorul pe care il ofera armatei din Liban, in valoare de 3 miliarde de dolari, si a inca 1 miliard de dolari destinat fortelelor de securitate libaneze. Stim cu totii stim de ce a fost luata aceasta decizie.

Cu toate acestea, prim-ministru libanez, dl Salam, spera ca Arabia Saudita va reconsidera aceasta decizie. Liban are nevoie de ajutorul Arabiei Saudite, la fel ca si restul regiunii. Cum comentati cu privire la aceasta decizie si sansele de o re-evaluare?”, a intrebat RAMONA MANESCU.

La randul sau, in cadrul interventiei avute, Abdulrahman Sulaiman Alahmed a raspuns:

„ Cred ca nu exagerez atunci cand afirm ca Arabia Saudita este singura tara care a sprijinit si a ajutat Libanul in mod eficient si neconditionat, fara a se interfera in afacerile sale interne. Chiar si dl Nabih Berri, Presedintele Parlamentului Libanului, care a fost, miercuri, in Parlamentul European, a apreciat in mod repetat Arabia Saudita si ne-a mentionat ca un partener de incredere. Cu toate acestea, exista organizatii libaneze, unele dintre ele pe lista internationala a organizatiilor teroriste care obtin ajutor cu scopul de a ataca interesele Arabiei Saudite. Aceste organizatii sunt finantate de catre Iran si tolerate de catre autoritatile libaneze. Nu putem tolera aceste atacuri asupra noastra. In trecut, Uniunea Europeana a rupt relatiile diplomatice cu Iranul, intelegand ca finanteaza organizatii teroriste. Noi consideram ca Iranul incearca sa-si extinda propria Revolutia Islamica peste intreaga regiune. Decizia noastra, de a opri ajutorul financiar catre Liban, este o problema bilaterala, iar noi nu dorim ca alte parti sa intervina in rezolvarea acesteia.

In ceea ce priveste Rezolutia Parlamentului European de astazi (n.red. joi) privind situatia umanitara din Yemen, trebuie sa spun ca respectarea problema drepturilor omului este foarte importanta pentru noi. Ne-am angajat sa respectam integritatea teritoriala a statului Yemen si in favoarea punerii in aplicare si implementare a concluziilor luate la Conferinta de la RIAD impreuna cu Rezolutia Consiliului de Securitate # 2216. Implicarea noastra in Yemen este ca urmare a solicitarii Guvernului din aceasta tara si pe baza relatiilor noastre pe termen lung. Noi nu intelegem Rezolutia Parlamentului European de astazi si anume impunerea unui embargo Arabiei Saudite referitoar la arme”.

Sursa foto: ramona-manescu