Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a prefatat agenda de lucru a Parlamentului European in saptamana 27 februarie-05 martie 2017. In Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) este programata pentru 28 februarie o discutie foarte importanta – prima din AFET in cadrul procedurii de revizuire a Regulamentului DUBLIN III privind procedura de azi.
În săptămâna 27 februarie – 05 martie Parlamentul European are programate întâlniri ale comisiilor de specialitate și ale Delegațiilor.
În Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) este programată pentru 28 februarie o discuție foarte importantă – prima din AFET în cadrul procedurii de revizuire a Regulamentului DUBLIN III privind procedura de azi.
Denumirea documentului aflat în lucru, și al cărui raportor sunt din partea AFET este una mult mai lungă: „Stabilirea criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (reformare)” .
Reforma procedurii de azil (legiferată la nivel european prin intermediul Regulamentului Dublin III) este unul dintre principalele mecanisme de răspuns ale Uniunii Europene în fața valului migrațional. De succesul reformelor propuse asupra mecanismelor de primire si gestionare a azilanților depinde, în bună măsură, succesul sau eșecul UE pe viitor în fața acestei provocări ce nu doar că va persista ci are mari șanse să crească în intensitate.
Dosarul Dublin III se anunță a fi unul extrem de dificil, în condițiile în care încă de la început diferite state europene și-au exprimat poziții divergente asupra acestui subiect. Pe de o parte sunt acele țări care doresc o stopare cât mai abruptă a valului migrațional, concentrarea efortului pe rezolvarea problemelor la sursă și sunt împotriva importării problemelor în interiorul granițelor Uniunii Europene. Pe de alta sunt alte țări care consideră că Uniunea Europeană are capacitatea și datoria să-i primească pe toți cei aflați în nevoie care îi bat la ușă.
Un eșec în negocierile privind reforma procedurilor de azil ar avea consecințe foarte grave la nivelul întregii Uniuni Europene.
O altă întâlnire importantă este cea ca Delegației DMAS, unde va avea loc un schimb de opinii privind rezultatele Conferinței de la Astana pe tema conflictului din Siria, mediată de Rusia, Turcia și Iran.
Sursa foto: politico.eu