Ramona Manescu: Am primit amenintari, am deranjat foarte multe interese, dar asta nu ma face sa ma opresc

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat joi seara, in emisiunea “Sinteza zilei” de la Antena 3, ca in momentul in care a acceptat portofoliul de la Transporturi si-a asumat riscul de a fi amprentata cu imaginea deloc buna pe care o avea acest minister in Romania, “cazuri de coruptie, scandaluri si caracatite”, insa a tinut sa sublinieze ca aceasta institutie are un potential urias de dezvoltare, cu 64.000 de angajati in sistem, care merita o sansa.

“In momentul in care am acceptat acest post, mi-am asumat inclusiv riscul de a fi amprentata cumva de imaginea pe care o are Ministerul Transporturilor. Acest minister niciodata nu a fost un minister usor, care sa straluceasca prin performante deosebite sau prin constructii de autostrazi sau alte realizari, ci mai degraba a fost amprentat de cazuri de coruptie, scandaluri, caracatita care a penetrat sistemul foarte adanc. Stiam unde vin! Dar mai stiam ca acest minister are un potential urias de dezvoltare. Stiam ca acest minister este un minister in care lucreaza aproximativ 64.000 de angajati. Eu sunt avocat, deci prezumtia de nevinovatie este pe primul loc. Nu pot sa cred ca toti sunt corupti, ca putem sa generalizam si sa nu-i mai dam nicio sansa”, a declarat Ramona Manescu.

Citeste si: Ramona Manescu l-a mandatat pe directorul CIAS sa duca GPS-ul avionului in Marea Britanie pentru a fi decodat

Ministrul Transporturilor a mai precizat ca a gasit numeroase nereguli in urma controalelor derulate la companiile din subordine si a tinut sa sublinieze ca nu e normal sa faca tot timpul “politie”, deoarece “trebuie sa am timp sa si construiesc, nu numai sa fac controale”. Ramona Manescu a vorbit si despre amenintarile pe care le-a primit si s-a declarat ferm convinsa ca a deranjat foarte multe interese, insa a atras atentia ca aceste “avertismente” nu o vor face sa se opreasca din a aplica legea. 

“In fiecare zi ma lovesc de aceleasi lucruri, aflu ca undeva intr-o companie se intampla lucruri care n-ar trebui sa se intample, total in neregula si in fiecare zi sunt nevoita sa fac controale, sa verific… Lucrurile acestea nu sunt normale. Nu e normal sa faci tot timpul politie. De cand am intrat in minister am senzatia ca sunt politistul rau care a intrat acolo sa gaseasca vinovatii. Am gasit nereguli in urma controalelor si am mers pana la capat cu masurile. E un lucru care ma intristeaza foarte tare si din cauza asta lucrurile merg atat de greu si sistemul opune rezistenta. Am primit amenintari si tot felul de avertismente care sa ma faca sa ma opresc din drum, sunt ferm convinsa ca deranjez, am deranjat foarte multe interese, dar asta nu ma face sa ma opresc. Majoritatea sunt oameni onesti, insa doar cativa strica imaginea. In afara de faptul ca dau afara, trebuie sa am ragazul sa si construiesc”, a adaugat ministrul Transporturilor.

Totodata, Ramona Manescu si-a exprimat convingerea ca dupa schimbarile facute la unele companii din subordine, lucrurile vor incepe sa functioneze mai bine.

“Din primul moment am spus un singur lucru: vreau integritate si aplicarea legii. Cred ca tot ce am facut, fara sa creez spectacol si fara sa folosesc aceste lucruri sa fac publicitate, le am facut. Am facut niste controale in urma carora am descoperit niste lucruri. Am aplicat legea. Ati vazut ce s-a intamplat la CFR Marfa. La fel si la CFR Infrastructura, au fost schimbati niste oameni si lucrurile vor merge mai bine de acum incolo. Incepem pas cu pas, putem face schimbari aplicand legea. Vom reusi. Oamenii se agata pentru ca au niste surse suplimenatre de venit. Aici apare coruptia, apar problemele. Din cauza acesasta nu avem atatea drumuri pe cate am fi vrut”, a declarat Ramona Manescu.

Intrebata daca are de reprosat cuiva, ceva, pana in momentul de fata, cu privire la gestionarea situatiei de criza din ancheta accidentului aviatic din Apuseni, ministrul a afirmat ca nu se poate pronunta pana ce ancheta nu va fi gata, insa a subliniat ca are credinta ca “daca acesti oameni au gresit si nu au respectat intocmai procedurile pe care trebuia sa le respecte, cu siguranta vor plati”.

“Este foarte greu sa incep sa dau oameni afara, fara sa am probe”, a mai spus Ramona Manescu, care a aratat ca a cerut demiterile din cadrul Romatsa in urma unui raport preliminar”, a adaugat Ramona Manescu.