Ramona Mănescu: Ar fi fost o construcție artificială, fără bază legală

Membrii Parlamentului European au eliminat, miercuri, toate referirile la listele electorale transnaționale – care ar permite candidaților pentru Parlamentul European să concureze electoral în mai multe țări ale UE, decizie salutată de eurodeputatul PPE Ramona Mănescu. Lista transnațională ar fi fost ”o construcție artificială, fără bază legală”, susține europarlamentarul român.

”În urma Brexit, Parlamentul European va deveni mai suplu, numărul membrilor săi scăzând la 751 la 705.  În același timp, cu votul PPE, a fost respinsă inițiativa de a crea un numar de mandate transnaționale – europarlamentari care ar fi urmat să fie aleși la nivel european și nu la nivelul unui Stat Membru. Această listă transnațională ar fi fost o construcție artificială, fără baza legală, care în practică ar fi generat exact opusul unei mai mari democratizări a alegerii Parlamentului European. În plus, mandatele transnaționale sunt platforma perfectă pentru extremiști și populiști, nu întamplător partidele din acest spectru fiind cele care au și oferit susținere ideii”, a transmis Mănescu.

Raportul asupra căruia au votat membrii Parlamentului European a fost adoptat în Comisia de specialitate – cea pentru afaceri constituționale – pe 23 ianuarie și prevede, în principal, redistribuirea a 27 de locuri din cele 73 de mandate alocate actulmente Marii Britanii și păstrarea celorlalte 46 de locuri pentru potențiale aderări, în condițiile în care UE urmărește să se extindă spre Balcanii Occidentali în următorul deceniu.

Comisia AFCO a fost de acord că numărul deputaților europeni aleși dintr-o circumscripție electorală la nivelul întregii UE în viitor ar trebui să corespundă cu numărul țărilor UE, de îndată ce finalizarea reformei legale electorale în vigoare a UE o permite.

Sursa foto: adevarul