RAMONA MANESCU: Armele nucleare continua sa fie o amenintare si sunt folosite ca instrumente de intimidare sau de santaj

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a sustinut, joi 26 octombrie, o interventie in cadrul dezbaterii din cadrul Sesiunii Plenare a Parlamentului European, referitoare la propunerea de Rezolutie privind securitatea nucleara si neproliferarea armelor nucleare.

„Armele nucleare continua sa fie o amenintare si sunt folosite ca instrumente de intimidare sau de santaj. Stirea de astazi, venita de la Moscova, despre racheta balistica intercontinentala SATAN – 2, confirma aceasta realitate si faptul ca obiceiurile vechi mor greu. Nu este intamplator ca puterea de distrugere a unei astfel de arme este exprimata sub forma: „poate distruge o suprafata echivalenta Texasului sau Frantei”!

Daca adaugam:

incalcarea flagranta, tot de catre Rusia, a propriilor angajamente – atacarea Ucrainei vecine, desi exista un acord semnat ce stipula exact opusul: „garantarea securitatii”;

schimbarea de doctrina militara cu mentionarea explicita a posibilitatii folosirii armelor nucleare impotriva unor tari care nu detin astfel de capabilitati;

procesul aflat chiar acum in derulare, de repozitionare a armelor nucleare pe teritoriul Rusiei, inclusiv cu amplasarea unora pe teritoriul ocupat al Crimeii,

fapte mentionate in rezolutia pe care o vom vota astazi,

Toate ne arata problemele majore de credibilitate pe care tari, precum Rusia, de la care asteptam sa fie unul dintre pilonii eforturilor internationale de Neproliferare a Armelor Nucleare, le au in a ne asigura ca ne indreptam spre o lume mai pasnica si nu catre altceva.

Distanta pe care o mai avem cu totii de parcurs pana la momentul cand aceste instrumente ale razboiului vor deveni cu adevarat istorie a fost evidenta recent, cand la Conferinta ONU din 2015, ce a avut ca tema revizuirea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, comunitatea internationala a esuat in a ajunge la un acord.

Intr-o lume in care terorismul a devenit o amenintare globala si unde vedem cum state, aparent solide, se prabusesc in haos in doar cateva luni, prezenta armelor nucleare si riscul ca ele sa ajunga in mainile unor indivizi dornici sa le foloseasca este unul de neacceptat. Din acest motiv, consider ca mentionarea in Rezolutia de fata a nevoii si urgentei de a ajunge la un acord privind stabilirea unei zone libere de arme nucleare in Orientul Mijlociu este un punct foarte important!

Armele nucleare nu aduc echilibru si stabilitate ci exact opusul.

Cred cu tarie ca armele diplomatice sunt mult mai puternice si mai eficiente decat cele nucleare, iar efectele lor pot duce la inflorirea unei intregi regiuni si a unor natiuni, nu la transformarea lor in ruine. Consider ca Uniunea Europeana si Statele Membre sunt cele care trebuie sa conduca in aceste eforturi diplomatice si stiu ca, in aceasta privinta, asteptarile celor 500 de milioane de cetateni pe care ii reprezentam sunt foarte mari.

Din acest punct de vedere, rolul UE in a coordona si monitoriza implementarea corecta si completa a Acordului Nuclear cu Iranul este unul extrem de important. Antecedentele Iranului, la fel ca si ale Rusiei, nu ne ajuta sa plecam de la premisa de buna – credinta”, a declarat de la tribuna Parlamentului European, eurodeputatul liberal RAMONA MANESCU.

Sursa foto: ramona-manescu.ro