RAMONA MANESCU: Caracterul universal al democratiei este dat de faptul ca are acelasi inteles in toate colturile lumii

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a tinut sa impartaseasca un numar de ganduri cu ocazia ZILEI INTERNATIONALE a DEMOCRATIEI. Cu aceasta ocazie, RAMONA MANESCU a precizat: „Caracterul universal al democratiei este dat de faptul ca are acelasi inteles in toate colturile lumii si este dorita de aproape toti cei care-i inteleg semnificatia”.

ZIUA INTERNATIONALA a DEMOCRATIEI nu este doar „inca una din zilele calendarului Natiunilor Unite”. Democratia este una dintre valorile universale ale omenirii, alaturi de alte cateva, precum pacea, libertatea, progresul social, egalitatea in drepturi sau demnitatea umana, a mai spus RAMONA MANESCU in mesajul postat pe pagina sa oficiala.

„Caracterul universal al democratiei este dat de faptul ca are acelasi inteles in toate colturile lumii si este dorita de aproape toti cei care-i inteleg semnificatia. Dar, asa cum este mentionat si in preambulul Rezolutiei Natiunilor Unite care a stabilit 15 septembrie ca data de celebrare a principiilor democratiei in intreaga lume: „in timp ce democratiile impartasesc multe aspecte comune, nu exista un singur model democratic, iar democratia nu poate apartine unei singure tari sau regiuni”.

Democratia europeana, in forma in care o impartasim astazi, are radacini adanci dar ea s-a cristalizat odata cu declaratia lui Robert Schuman si fondarea ulterioara a Comunitatii Carbunelui si Otelului, iar apoi a Comunitatii Economice Europene.

Privind spre viitor, unul dintre parintii fondatori ai Uniunii Europene spunea: Viitorul nu va fi construit prin forta si nici prin dorinta de a cuceri ci prin aplicarea cu rabdare a metodelor democratiei, spiritul constructiv al intelegerii si prin respectul pentru libertate – Alcide de Gasperii.

Viitorul spre care priveau atunci Robert Schuman, Konrad Adenauer sau Alcide de Gasperii este acum. 66 de ani mai tarziu Europa, in mod incontestabil, a ajuns foarte departe si a realizat enorm de mult pentru cei 500 de milioane de cetateni pe care-i numara in interiorul granitelor sale. A realizat foarte multe chiar si dincolo de granite. Sa nu uitam ca UE impreuna cu Statele Membre sunt cel mai mare donator in domeniul umanitar.

Realitatea zilei de azi arata insa ca Europa este intr-o criza profunda. Iar criza nu este atat una economica cat una a valorilor si principiilor pe care europenii le impartasesc. Varful icebergului il reprezinta decizia cetatenilor Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana. Aceasta decizie, desi a avut aparent in spate o campanie dominata de argumente economice si de suveranitate, a fost luata ca urmare a unui fenomen de respingere din partea cetatenilor fata de efectele migratiei, liberei circulatii a persoanelor si liberalizarii pietei muncii. Ce a urmat – referendumul, este una dintre expresiile cele mai directe ale democratiei si din acest punct de vedere este cu atat mai relevanta.

Cred ca putem privi momentul Brexitului ca pe un dus rece al democratiei, care ar trebui sa ne trezeasca pe toti la realitate. Pentru ca liderii au pierdut contactul cu realitatea sau reactia lor a fost inceata si insuficienta, s-a intamplat exact ceea ce spunea un alt parinte fondator al Uniunii Europene: …doar oamenii pot schimba si imbogati institutiile. Doar ei le pot transmite catre generatiile viitoare – Jean Monnet.

Uitandu-ne azi in jur, trebuie sa raspundem la o intrebare: este Europa de astazi, locul la care au visat Robert Schuman, Konrad Adenauer sau Alcide de Gasperii? Mai mult, aceasta constructie respecta dorintele si nevoile propriilor cetateni?

Raspunsul la aceste intrebari nu poate fi un simplu „da” sau „nu”. El trebuie sa contina in mod necesar si solutii la actuala criza care nu vine din alta parte decat din nemultumirea celor multi.

Uniunea Europeana, de Ziua Internationala a Democratiei, trebuie sa faca mai mult pentru proprii cetateni in primul rand. Uniunea Europeana nu trebuie sa uite, asa cum am spus la inceput, ca „nu exista un singur model democratic, iar democratia nu poate apartine unei singure tari sau regiuni”. Europa trebuie sa-si invete, repede, propria lectie inainte de a o preda altora”, a scris europarlamentarul RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: ramona-manescu.ro