Ramona Mănescu: Comisia Europeană a lansat un proces de consultare publică privind programele de dezvoltare rurală

Comisia Europeană a lansat un proces de consultare publică pentru o perioadă de 3 luni, cu privire la programul de dezvoltare rurală, informează eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE).

”Scopul acestei consultări este de a identifica punctele tari și punctele slabe ale politicii de dezvoltare rurală în contextul actualului proces de modernizare și simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC). Opiniile colectate (ce pot veni de la orice grupuri / persoane interesate: agricultori, operatori, comercianți cu amănuntul, comercianți en-gross, cetățeni din zonele rurale, autorități publice naționale/regionale, organizații profesionale, ONG-uri etc.) vor fi utilizate pentru elaborarea propunerilor legislative privind viitorul agriculturii și industriei alimentare”, explică eurodeputatul român, într-o postare pe pagina personală.

Politica europeană de dezvoltare rurală are ca scop să ajute zonele rurale ale UE pentru a răspunde numeroaselor provocări economice, de mediu și sociale ale secolului XXI. Adesea menționată ca „al doilea pilon“ al politicii agricole comune PAC, completează regimul plăților directe către agricultori și măsuri de gestionare a piețelor agricole („primul pilon“), transmite Mănescu.

98 de miliarde de euro au fost cheltuiti pentru dezvoltarea rurală în perioada 2007 – 2013, iar suma a crescut cu încă 2 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Proiectele cofinanțate pot varia de la sprijinirea întreprinderilor mici din zonele rurale la investițiile în agroturism și instruirea tinerilor agricultori. Consultarea se încheie la data de 20 aprilie 2018.

Sursa foto: realitatea