Ramona Mănescu: Comisia Europeană trebuie să aibă în vedere discuții bilaterale cu statele din Golf

Parlamentul European a dezbătut marți subiectul acordurilor comerciale ale UE, în contextul dezbaterii lansate de către Comisia Europeană privind modul în care aceste măsuri pot fi îmbunătățite, pentru a asigura capitole referitoare la comerț și dezvoltare durabilă mai coerente, mai ambițioase și mai eficace în viitoarele acorduri de liber schimb.

În privința negocierilor cu Consiliul de Cooperare a Statelor Arabe din Golf (GCC), cuprinzând Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, europarlamentarul PPE Ramona Mănescu a transmis că o abordare cu fiecare dintre state ar putea duce la deblocarea discuțiilor.

Atât Oman cât și Qatar sunt considerate state model în regiune, a exemplificat eurodeputatul român, după modelul acordurilor bilaterale, trecând astfel peste impasul din 2008, când negocierile au fost suspendate.

 „Zona Golfului este o prioritate pentru UE, iar Uniunea Europeană are pe agenda sa mai multe teme, nu doar comerțul: cooperarea în domeniul apărării și securității, lupta împotriva terorismului și cooperarea regională pentru sprijinirea și stabilizarea regiunilor învecinate, în special Orientul Mijlociu și Africa Subsahariană. Toate acestea se înscriu pe agenda priorităților UE.”, a declarat eurodeputatul Ramona Mănescu, vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu țările din Mashrek, în plenul PE.

”Din nefericire, negocierile UE cu CGC pentru un acord de liber-schimb sunt suspendate începând cu 2008. În conformitate cu dezbaterea actuală privind modalitățile de îmbunătățire a acordului comercial, aș dori ca Comisia Europeană să ia în considerare posibilitatea unei abordări individuale cu fiecare stat în zona Golfului. UE a semnat deja un acord de liber schimb de succes cu multe țări terțe, nu înțeleg de ce nu am putem avea o abordare similară în raport cu membrii CCG. Comisia trebuie să știe deja că există mai multe țări din cadrul CCG deschise unui acord de liber schimb cu UE.

Știm cu toții că Oman este o țară stabilă de succes, un model de model pentru întreaga regiune și observăm, de asemenea, progresele remarcabile realizate de Qatar în legislația sa privind protecția drepturilor lucrătorilor și a condițiilor de muncă, schimbări care au fost deja observate de Organizația Internațională a Muncii și de către Organizația Națiunilor Unite. Aceste două țări pot reprezenta un început pentru o nouă abordare în negocierile unui acord”, a mai declarat eurodeputatul român.

GCC, oficial numită Consiliul de Cooperare a Statelor Arabe din Golf, este o organizaţie regională cu 6 membri: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Înfiinţată în 1981, obiectivele sale sunt de a spori coordonarea, integrarea şi conexiunile dintre membri. UE este în proces de negociere a unui acord de liber-schimb cu cele 6 ţări a Consiliului de Cooperare din Golf.