RAMONA MANESCU: Consider ca Europa se afla in fata unei crize care se agraveaza zilnic si careia trebuie sa-i raspundem urgent

Europarlamentarul PPE/PNL RAMONA MANESCU si-a exprimat, luni, pozitia privind cotele obligatorii pentru repartizarea solicitantilor de azil in toate statele membre UE. Intr-o perioada in care criza refugiatilor refugiatilor capteaza atentia intregului mapamond, europarlamentarul liberal este de parere ca niste cote obligatorii, stabilite contabil nu sunt potrivite, mai ales fara ca situatia din teren sa fie cunoscuta. In acelasi timp, RAMONA MANESCU  nu poate face abstractie de valorile europene, in special de cele care vorbesc despre solidaritate si protejarea celor vulnerabili.

In continuare va prezentam, in varianta integrala, pozitia EUROPARLAMENTARULUI  RAMONA MANESCU  fata de aceasta repartizare a solicitantilor de azil, pozitie exprimata prin intermediul paginii sale oficiale: 

“Zilele aceasta, una dintre principale teme discutate in Parlamentul European a fost cea a crizei refugiatilor.

In Romania exista un interes la fel de mare asupra subiectului si, pentru ca procedurile europene sunt de multe ori foarte complicate, sunt necesare cateva precizari asupra a doua subiecte. Primul se refera la pozitia asupra cotele obligatorii pentru repartizarea solicitantilor de azil in toate statele membre UE, iar al doilea la drama umana de necontestat, ce s-a extins din Orientul Mijlociu pana in mijlocul continentului European.

Sunt impotriva obligativitatii unor „cote”, stabilite contabil, fara a tine cont de realitatile din teren. In acelasi timp, cred in toate valorile europene si nu pot face abstractie de cele care vorbesc despre solidaritate si protejarea celor vulnerabili.

Deciziile luate recent la nivelul Parlamentului European au debutat marti, 8 septembrie, cu dezbaterea principalului text legislativ: Raportul Parlamentului European referitor la propunerea de decizie a Consiliului de instituire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale in beneficiul Italiei si al Greciei.

Acest document a avut ca raportor pe europarlamentarul german Ska Keller, Vicepresedinta Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana – comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE).

In rezumat, textul propus de catre Consiliu, supus amendarii si aprobarii de catre Parlament, instituie procedurile si masurile complementare gestionarii refugiatilor din Italia si Grecia, impreuna cu transferul a 40.000 dintre ei catre alte tari europene.

Conform anexelor documentului, Romaniei ii reveneau 1.023 persoane provenind din Italia si 682 provenind din Grecia, cu un total de 1.705 persoane.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: EUROPA POATE REZOLVA PROBLEMA REFUGIATILOR DOAR DACA ABORDEAZA CAUZELE SI SURSA, NU DOAR EFECTELE

Mai mult, textul legal prevedea ca fiecare stat membru sa indice, la intervale regulate, numarul de solicitanti care pot fi transferati pe teritoriul lor. Aceasta procedura este una de importanta majora pentru Romania, ce nu s-a confruntat cu astfel de probleme si trebuie sa solicite sprijinul financiar si logistic al UE si tarilor cu experienta in construirea si gestionarea centrelor pentru refugiati, pentru tratarea cu maxima seriozitate si responsabilitate a acestui efort umanitar conjugat.

Comisia LIBE a propus doua amendamente la acest Raport, care schimba profund continutul sau si cu care nu am putut fi de acord. Aceste modificari introduc notiunea de “cote obligatorii pentru repartizarea solicitantilor de azil in toate statele membre”.

Cele doua amendamente (cu numerele de ordine 3 si 4) sunt urmatoarele:

(4a) Dupa cum se mentioneaza in Comunicarea Comisiei din 13 mai 2015 intitulata „O agenda europeana privind migratia” si in raportul din proprie initiativa al Parlamentului European care urmeaza sa apara, masurile temporare de relocare de urgenta constituie doar o parte a abordarii holistice a migratiei. Parlamentul European subliniaza ca toate dimensiunile abordarii holistice sunt importante si ar trebui parcurse in paralel. Avand in vedere actuala situatie de urgenta si angajamentul de a consolida solidaritatea si raspunderea, in cadrul reuniunii sale din 25 si 26 iunie, Consiliul European a cazut de acord, in special, asupra relocarii temporare si exceptionale, in decurs de doi ani, din Italia si Grecia in alte state membre, a 40 000 de persoane avand in mod clar nevoie de protectie internationala. Statele membre ar trebui sa cada de acord cu privire la cota obligatorie pentru repartizarea acestor persoane.

(5) In rezolutia sa din 29 aprilie 2015, Parlamentul European a reiterat necesitatea ca Uniunea sa isi intemeieze raspunsul la cele mai recente tragedii din Marea Mediterana pe actiuni de solidaritate si de distribuire echitabila a raspunderii si sa isi intensifice eforturile depuse in acest domeniu in beneficiul statelor membre care primesc cel mai mare numar de refugiati si de solicitanti de protectie internationala, in termeni absoluti sau in mod proportional, pe baza criteriilor de stabilire a statului membru competent sa examineze o cerere de protectie internationala conform Regulamentului UE nr. 604/2013 al Parlamentului European si al Consiliului1a. Parlamentul European a solicitat stabilirea unei cote obligatorii pentru repartizarea solicitantilor de azil in toate statele membre.

In urma sedintei delegatiei romane din PPE s-a decis ca europarlamentarii romani sa voteze impotriva acestor amendamente si a fost notificat liderul grupului PPE cu privinta la pozitia grupului roman. Cu toate ca au existat voturi impotriva[5], cele 2 amendamente au primit unda verde din partea plenului parlamentului[6]. Pentru primul s-au inregistrat 471 de voturi pentru, 204 impotriva si 17 abtineri. La al doilea amendament, au fost 488 voturi pentru, 167 impotriva si 37 de abtineri.

La presiunea politicienilor din tarile care sustin instituirea unui mecanism permanent si obligatoriu de distribuire a refugiatilor intre toate statele membre ale Uniunii Europene, in seara zilei de miercuri, 9 septembrie, europarlamentarii au fost instiintati cu privire la introducerea unui nou text pentru agenda de discutii si vot de a doua zi.

CITESTE SI: EXCLUSIV RAMONA MANESCU: CRIZA REFUGIATILOR ESTE CAUZATA DE INSECURITATE, RAZBOI, FOAMETE SI LIPSA DE PERSPECTIVE

Acest nou text, o Rezolutie, se refera la “migratie si refugiati in Europa”[7], Iar ea dubleaza in buna parte textul Raportului votat doar cu o zi in urma.

Diferenta dintre Raport si Rezolutie este ca, in timp ce Raportul este un text legislativ puternic, cu aplicare imediata, Rezolutia are puterea unei declaratii politice a Parlamentului European, ce face recomandari Executivului.

Avand in vedere continutul acestui al doilea text, care face referire in cea mai mare parte la ingrijorarea pe care cu totii o avem cu privire la dramele umane de necontestat si criza umanitara a refugiatilor, ce se intinde acum din Orientul Mijlociu pana in inima Europei, incepand prin a spune ca Parlamentul European:

isi exprima regretul si tristetea profunde pentru pierderile tragice de vieti omenesti in randul persoanelor care au solicitat azil in UE; indeamna UE si statele sale membre sa faca tot posibilul pentru a preveni alte pierderi de vieti omenesti pe mare sau pe uscat;

isi exprima solidaritatea fata de numarul mare de refugiati si de migranti care sunt victimele unui conflictelor, ale unor incalcari grave ale drepturilor omului, ale unor greseli palpabile comise in actul de guvernare si ale represiunii severe;

Am votat pentru aprobarea acestei Rezolutii, exprimand prin aceasta decizie solidaritatea cu efortul umanitar al tarilor europene dar mai ales cu nevoia de sprijin si suport de care au nevoie toate victimele conflictelor din Siria si Irak, indiferent daca ele se afla blocate in orasul Homs din Siria, daca asteapta incetarea conflictului in tabara de refugiati Al Zaatri din Iordania, daca sunt intr-o barca de cauciuc in mijlocul Mediteranei sau daca merg pe marginea unei autostrazi din Ungaria.

Consider ca Europa se afla in fata unei crize care se agraveaza zilnic si careia trebuie sa-i raspundem urgent.

O crestere a capacitatilor de primire a refugiatilor in interiorul granitelor UE, fara implicarea cu determinare si consecventa a Europei, va adauga noi valuri de refugiati si va acutiza problemele umanitare.

Cu totii suntem de acord ca trebuie abordata cauza profunda, care ii face pe unii sa caut o lume mai buna, iar pe altii ii arunca in bratele extremismului si terorismului. Subdezvoltarea economica, lipsa de oportunitati, sistemul educational si de sanatate prabusit, infrastructura slaba reprezinta cauza profunda. Iar aceasta este demonstrata perfect de contrastul dintre unele tari aflate in imediata vecinatate a conflictelor, precum Qatar, Oman sau Kuweit si cele care acum au devenit patria razboiului si gruparilor teroriste.

O astfel de abordare este nu doar un raspuns solid adresat problemelor ci si un interes al UE. O vecinatate pacificata, stabila si cu perspective convingatoare de dezvoltare este in interesul si in avantajul Uniunii Europene.

In acest context, Romania se afla intr-o pozitie avantajoasa, putand contribui la promovarea unei solutii viabile cu resurse diplomatice deloc de neglijat”, a conchis RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: mondo news