RAMONA MANESCU, despre afirmatiile sefului CE: Europa s-a transformat tot mai mult intr-un instrument de lobby al Rusiei

Multiplele provocari pe care Europa si ansamblul institutional european le inregistreaza au inceput sa fie dublate de inconsistenta si incoerenta declaratiilor oferite de inaltii oficiali ai Uniunii Europene.

Dupa ce declaratiile presedintelui Comisiei Europene, fostul premier popular european al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, au facut inconjurul sferelor decizionale europene si chiar transatlantice, eurodeputatul PPE/ PNL, RAMONA MANESCU a acceptat sa vorbeasca intr-un interviu pentru CaleaEuropeana despre implicatiile si influentele unei astfel de afirmatii.

Dupa participarea sa la audierea Comisiei LIBE privind ancheta in desfasurare ce vizeaza existenta unor centre de detentie secrete ale CIA in state membre ale UE, printre care si Romania, RAMONA MANESCU, membru in Comisia AFET a vorbit despre stadiul acestei anchete, rezultatele obtinute pana in prezent, dar si despre cele mai recente evolutii la scara europeana.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU despre centrele de detentie ale CIA: Acuzatiile aduse Romaniei nevalidate de nicio anchetă oficiala

Numele Romaniei a fost mentionat de cateva ori in cazul inchisorilor CIA, dupa ce o delegatie a Parlamentului European (PE) a participat zilele trecute in Romania la mai multe intalniri menite sa clarifice, intr-un fel sau altul implicarea sau neimplicarea Romaniei in acest scandal. Azi au fost dezbateri in Comisia Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE), pozitia Romaniei fiind reprezentata in acest context de catre doamna RAMONA NICOLE MANESCU, membru al PE.

 RAMONA MANESCU: Va multumesc pentru ca ati participat la aceasta dezbatere si multumesc pentru invitatia de a spune cateva cuvinte despre ce s-a intamplat astazi in aceasta dezbatere. Mentionati faptul ca a existat o vizita a Comisiei LIBE din Parlamentul European in Bucuresti. Am facut parte din delegatie, eu nefiind membru al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne, ci a Comisiei pentru Afaceri Externe. Vreau sa va spun inca de la inceput ca aceasta delegatie nu a avut menirea de a ancheta ceva in Romania, pentru ca nu are aceasta capacitate. Nicio comisie a PE nu are astfel de capacitati. Va mai spun ca delegatia aceasta a fost de la inceput gandita in sensul de a acuza Romania cu privire la existenta unor posibile facilitati de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei. Va spun foarte clar ca nicio clipa membrii Comisiei LIBE nu au pornit de la premisa ca in Romania nu au existat si ca vor doar sa verifice daca au existat sau nu. Ei au plecat de la premisa ca au existat cu siguranta si au vrut neaparat sa obtina de la autoritatile romane o confirmare a acestui lucru. Era practic imposibil sa obtina o astfel de confirmare atata timp cat niciodata un raport oficial nu a adus dovezi cu privire la existenta unor astfel de facilitati de detentie pe teritoriul Romaniei. Este foarte complicat si un pic nefiresc faptul ca o delegatie a Parlamentului European face o vizita intr-un stat membru doar pentru a-l acuza de ceva ce nu a fost niciodata dovedit.

S-au amestecat putin argumentele cu situatia din Polonia, acolo unde lucrurile stau diferit. Unii membri ai Comisiei nu pareau doar dezamagiti, ci revoltati ca nu au reusit sa gaseasca argumente sau dovezi in sprijinul ipotezei de lucru pe care insistau, si anume ca Romania ar fi gazduit astfel de centre.

RAMONA MANESCU: Colegii din delegatie au fost practic frustrati de faptul ca toti oficialii cu care s-au intalnit au aratat disponibilitatea de a dialoga cu ei si de a raspunde la intrebari. Au fost foarte frustrati de faptul ca nu au gasit nicio dovada pe teren ca astfel de facilitati ar fi existat. Cand au fost pusi in fata evidentei sigur ca au acuzat si mai mult Romania de lipsa de transparenta, de dialog si de dorinta de a colabora cu Parlamentul European in aflarea adevarului. Eu cred ca trebuie foarte clar spus ca daca este sa aflam adevarul, acesta va fi aflat in urma unor investigatii judiciare, care sunt deja in curs, si doar acestea vor face lumina in acest caz. Pana atunci, prezumtia de nevinovatie trebuie sa functioneze, fie ca le place sau nu colegilor din Parlamentul European. Asta le-am spus astazi. Sigur ca nu le-a placut, dar nu mi se pare corect, normal si nu mi se pare o atitudine responsabila din partea unei comisii a PE sa acuze un stat membru doar pe baza unor investigatii de presa si a unor suspiciuni date, puse cap la cap, care i-au dus pe ei cu gandul ca Romania ar putea sa fie acel black seat despre care se vorbea in raportul executiv al Senatului Statelor Unite, fara a se mentiona vreo secunda Romania. Sunt niste speculatii din punctul meu de vedere si pana cand acestea nu vor fi dovedite de organele judiciare eu cred ca nu trebuie sa le alimentam in niciun fel.

 Spuneati in Comisia LIBE ca este si in interesul Romaniei sa clarifice aceste aspecte. In acest sens voiam sa va intreb: Pe de o parte, in tara, care este mersul acestor verificari interne? Pe de alta parte, ce urmeaza, ca proceduri de lucru, in Parlamentul European pentru continuarea acestui raport prezentat astazi?

 RAMONA MANESCU: Este in interesul Romaniei sa se faca lumina in acest caz pentru ca este neplacut si revoltator sa planeze mereu asupra Romaniei tot felul de acuze. Cei din Comisia LIBE din PE sunt foarte suparati si de faptul ca opinia publica nu este foarte entuziasmata de acest subiect si nu se discuta foarte mult in mediile publice despre acest subiect. Sigur ca ar fi vrut sa vada o mai mare efervescenta, mai multe organizatii non-guvernamentale si opinia publica acuzand astfel de practici. Pe de alta parte, in momentul acesta in Romania este o investigatie judiciara care isi urmeaza cursul. Romania a fost data in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de catre un fost detinut care crede ca a fost in Romania. El nu stie unde a fost, dar crede ca a fost in Romania. Asa i s-a spus lui, probabil de catre cei care il apara si il sustin. Exista aceasta investigatie judiciara in curs. Autoritatile, din punctul meu de vedere,isi fac treaba asa cum trebuie sa si-o faca. Nu exista nicio interferenta a politicului asa cum foarte gresit s-a spus astazi. Nu vad de ce intr-o buna zi nu am afla daca intr-adevar au fost sau nu au fost astfel de facilitati in Romania. 

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: UNIUNEA EUROPEANA SE AFLA INTR-UNA DINTRE CELE MAI TENSIONATE SI DIFICILE PERIOADE ALE SALE

Totusi, contextul in care au avut loc discutiile, poate si tonul, se leaga oarecum de un cadru mai larg de discutie, in care relatia transatlantica pare ca sufera. Ma refer si la recentele declaratii ale sefului Comisiei Europene, domnul Juncker, care vorbea despre o apropiere de Rusia, de recunoastere a rolului ei global, il critica pe presedintele Obama pentru ca a trimis Rusia intr-o zona de putere regionala, lucru care o irita si nu ii convine. In general, americanii sa ii lase pe europeni in pace sa isi faca treburile. Vi se pare ca asistam la un moment complicat, tensionat in relatiile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite?

RAMONA MANESCU: Cu siguranta asistam la un moment foarte complicat, de rascruce as spune eu. In politica externa europeana, noi, cei din Comisia pentru Afaceri Externe, am spus de foarte multe ori un lucru: din pacate, in ultimii ani si sub ochii nostri, Europa s-a transformat tot mai mult intr-un lobbyist al Rusiei sau intr-un instrument de lobby. Spun asta fara sa am niciun fel de ezitare. In PE, daca ne uitam la dosarele care sunt in derulare, in diferite comisii, vom vedea ca balanta inclina intotdeuna in favoarea Rusiei si impotriva Statelor Unite. Pot interpreta declaratia domnului Juncker in aceeasi nota. Este, totusi, surprinzator ca domnul Juncker face astfel de declaratii. Doamna Mogherini nu m-ar fi surprins, pentru ca de foarte ori a facut declaratii in favoarea Rusiei, chiar in ultima dezbatere a Comisiei pentru Afaceri Externe. Se stia de la nominalizare ca exista o simpatie, o afinitate si o preferinta a domniei sale pentru Rusia. 

 Poate chiar a incercat o perioada sa menajeze aceste suspiciuni, incercand sa tempereze eventuale iesiri publice pro-ruse. 

RAMONA MANESCU: Exact, dar declaratia domnului Juncker este surprinzatoare pentru ca vine de la domnia sa. Cred ca in momentul acesta daca asistam la o recalibrare, la o regandire a politicii externe a Uniunii Europene, domnul Juncker ar trebui sa vina in Parlamentul European, in Comisia pentru Afaceri Externe sau in plenul PE si sa ne explice in ce consta aceasta recalibrare. Sa ne explice si care sunt argumentele dumnealui atunci cand spune ca mai bine cu Rusia si mai putin cu Statele Unite in politica externa, ca parteneri strategici. Daca domnul Juncker crede ca Rusia ar trebui sa fie un partener strategic al UE si sa renuntam la parteneriatul strategic cu SUA, iarasi trebuie sa ne explice si sa ne dea argumentele dumnealui. Astfel de decizii care influenteaza profund toate elementele de geopolitica si tot ce se va intampla de acum incolo cu Uniunea Europeana si cu statele membre, sunt hotarari pe care nu poate sa le ia domnul Juncker singur. Nu cred ca este bine sa dea astfel de declaratii fara sa se consulte.

Cand spuneti ca ar trebui sa vina sa dea aceste explicatii aveti in vedere o invitare a domniei sale in Comisia pentru Afaceri Externe sau in plen?

RAMONA MANESCU: Da, cred ca la Comisia de Afaceri Externe vom pune deja in discutie declaratia domnului Juncker si cred ca ar fi foarte potrivit ca domnul Juncker sa vina si sa dea explicatii sau macar sa ne trimita o scrisoare explicativa, in care sa ne spuna exact care sunt argumentele sau in ce directie vrea sa mearga cu aceasta abordare.

Pentru prima data, in baza tratatului de la Lisabona, am avut un presedinte al Comisiei Europene ales intr-un moment cvasi-democratic. S-a stiut care este candidatul fiecarai familii politice importante. Domnul Schulz din partea socialistilor a pierdut, spun unii, la mustata mandatul de presedinte al Comisiei Europene tocmai pentru ca avea pozitii publice pro-rusesti in perioada electorala pentru alegerile europarlamentare. Domnul Juncker a facut un titlu de glorie din faptul ca doreste un tratat aprofundat in domeniul comercial si al investitiilor, acest TTIP cu Statele Unite. Il doreste finalizat cat mai repede si vede parteneriatul transatlantic ca fiind o componenta strategica pentru UE. Astazi, la un an de la preluarea mandatului, vine si ne spune ca, dimpotriva, americanii ar trebui sa stea acasa si sa fim un pic mai prietenosi cu vecinii rusi care sunt destul de activi la granitele Europei si in sud si in est.

RAMONA MANESCU: Nu stiu cat de prietenosi sunt ei.

Constatam totusi ca europenii sunt prietenosi….

RAMONA MANESCU: Da, constatam ca europenii sunt prietenosi, sunt foarte inimosi, dar constat cu dezamagire in acelasi timp ca, cel putin la nivelul leadership-ului european exista o lipsa de coerenta in mesaj. Spun asta pentru ca liderii europeni ne spun ca este nevoie de solidaritate de cele mai multe ori. De a fi impreuna in deciziilor pe care le luam, doar ca nu le luam impreuna. Deciziile sunt impuse, iar modul in care se iau acestea mi se pare total nedemocratic si impotriva spiritului european si valorilor europene.

Puteti citi INTERVIUL INTEGRAL pe site-ul Calea Europeana.

Sursa foto: Calea europeana