RAMONA MANESCU despre ATACUL SUA asupra bazei aeriene SHAYRAT din SIRIA

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a postat pe site-ul personal un editorial in care isi exprima, fara prea multe menajamente, parerea sincera despre atacul aerian efectuat de Statele Unite, in noaptea de joi spre vineri, asupra bazei  Shayrat din Siria, practic un “raspuns” al presedintelui Donald Trump la atacul cu arme chimice din Ildib.

“Atacul efectuat asupra bazei aeriene Shayrat din Siria este, in ciuda opiniei unora, un semn de normalitate si in niciun fel “o agresiune asupra unei natiuni suverane. Cel putin 86 de morti, dintre care 27 de copii, sute de raniti – acesta este bilantul oribilului atac cu arme chimice din Ildib, de care se face raspunzatoare armata siriana. Acesta e doar ultimul atac dintr-o serie mult mai lunga de lovituri similare asupra unor tinte civile, ce au lovit nu doar Ildib, ci si Homs, Rif Dimashq, Alep, Damasc si Hama – toate teritorii controlate de fortele ce se opun regimului lui Bashar al-Assad in Siria.

Cine ar trebui sa actioneze in situatia unor astfel de atacuri oribile? Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite! Ce face Consiliul de Securitate al ONU? Acesta s-a intalnit miercuri dupa amiaza, fara insa a lua o decizie asupra propunerii de rezolutie (inaintate de SUA, Marea Britanie si Franta) ce condamna utilizarea armelor chimice in Siria si cere regimului sirian sa puna la dispozitia Consiliului inregistrarile cu datele de zbor din ziua atacului.

De ce este incapabil Consiliul de Securitate al ONU sa treaca la actiune atunci cand o intreaga lume aista neputincioasa la moartea oribila a zeci de copii, in urma atacului cu arme chimice din 4 aprilie, din Siria? Raspunsul este simplu: de cel putin sapte ori Rusia s-a opus luarii unei decizii, utilizand dreptul sau de veto din Consiliul de Securitate al ONU asupra unor rezolutii privitoare la Siria.

Atunci cand dreptul international si diplomatia esueaza in a aduce rezultate din cauza modului pervers si rau intentionat in care ele sunt folosite de catre Vladimir Putin in sprijinirea regimului lui Bashar al-Assad, este timpul pentru a trece la actiune. Statele Unite sunt de admirat pentru curajul pe care il dovedesc si pentru faptul ca vorbele sunt urmate de fapte, nu doar de mai multe vorbe.

Nimeni in aceasta lume nu se poate simti in siguranta daca, timp de sapte ani (timpul scurs de la declansarea conflictului din Siria) Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite este incapabil sa actioneze, iar acest blocaj continua chiar si dupa ce in fata sa ajung imaginile groaznice ale celor 27 de copii ce au murit in urma atacului cu arme chimice petrecut in Siria. Decizia presedintelui Trump de a actiona imi readuce speranta ca omenirea inca este capabila sa actioneze, atunci cand trebuie sa actioneze”.

Sursa foto: ramona-manescu.ro