RAMONA MANESCU, despre bugetul UE 2016: UE are responsabilitatea formularii unor raspunsuri la criza migrantilor, insa nu in detrimentul propriilor cetateni

Gestionarea crizei refugiatilor si cresterea ocuparii fortei de munca sunt doua dintre cele mai controversate subiecte din cadrul negocierilor bugetului UE pentru anul 2016.

Parlamentul European doreste alocarea mai multor bani decat statele membre pentru ajutorarea refugiatilor si consolidarea frontierelor externe ale UE.

Grupul PPE din Parlamentul European sustine un buget UE puternic care sa raspunda eficient la criza migratiei si a refugiatilor, dar care sa promoveze, in acelasi timp, ocuparea fortei de munca in intreaga Uniune, precizeaza europarlamentarul RAMONA MANESCU (PNL, PPE) pentru CaleaEuropeana.ro.

Pozitia Consiliului de a finanta criza refugiatilor din reduceri bugetare ale altor programe, precum ale celor menite sa stimuleze ocuparea fortei de munca este inacceptabila, este de parere europarlamentarul PPE, reactionand la reuniunea de conciliere intre Consiliu si Parlamentul European pe tema bugetului UE, din data de 9 noiembrie.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Rezolutia Parlamentului European privind supravegherea in masa a cetatenilor europeni loveste in relatiile transatlantice exact atunci cand este mai mare nevoie de ele

Consiliul nu se poate folosi de refugiati ca un pretext pentru a reduce finantarea politicilor si programelor UE, sustine grupul PPE.

”UE are responsabilitatea formularii unor raspunsuri si angajarii in actiuni care sa raspunda eficient la criza migratiei, dar acest lucru nu trebuie sa se intample in detrimentul cetatenilor Uniunii Europene. Fata de ei avem responsabilitati si angajamente pe care trebuie sa le respectam” a declarat europarlamentarul RAMONA MANESCU

Asa cum am mai spus si in trecut, este obligatoriu ca raspunsul Europei sa se adreseze si cauzelor, sursei acestei crize, nu doar efectelor, daca ne dorim cu adevarat o rezolvare. Iar orice raspuns presupune un angajament ferm, bazat pe consecventa si determinare in aplicarea unor solutii sustenabile”, adauga europarlamentarul.

Criza extraordinara a refugiatilor necesita finantare suplimentara si nevoia de flexibilitate completa, justificand astfel utilizarea Contingency Margin (n.r. fond ce poate fi utilizat doar in cazuri de urgenta pentru a creste cheltuielile anuale ale UE, insumand 0.03% din VNB), sustin popularii europeni.

Scopul procesului de conciliere care a inceput la 29 octombrie 2015 este de a se ajunge la o pozitie comuna a ambelor institutii, Consiliu si PE, cu privire la buget. Acest lucru ar trebui sa se realizeze cel tarziu pana la data de 18 noiembrie 2015.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: PPE DEMONSTREAZA PRIN DECIZIILE LUATE LA MADRID CAPACITATEA DE A CONDUCE INTELIGENT SI EFICIENT POLITICILE EUROPENE PRIVIND MIGRATIA SI SECURITATEA

Pozitia Consiliului prevede o reducere de 563,6 milioane EUR in angajamente si 1,4 miliarde EUR in plati, in comparatie cu propunerea initiala a Comisiei.

O sinteza a pozitiei Consiliului este prezentata aici. 

Parlamentul European doreste sa creasca totalul creditelor de angajament la 157,43 miliarde EUR si totalul creditelor de plata la 146,46 miliarde EUR.

Sursa foto: agerpres