RAMONA MANESCU despre nominalizarea PPE la PREMIUL SAHAROV pentru LIBERTATEA de GANDIRE

Organizatia Mesa da la Unidad Democracia (Masa Unitatii Democratice – MUD) care ofera asistenta juridica detinutilor politici si grupurilor de opozitie din Venezuela reprezinta propunerea grupului PPE din Parlamentul European (PE) la PREMIUL SAHAROV pentru libertatea de gandire.

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a declarat, pentru CaleaEuropeana, ca sustine propunerea facuta de cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

 ”Un stat democratic nu trebuie sa incrimineze si cu atat mai putin sa ii inchida pe cei care se opun puterii politice. Cetatenilor trebuie sa li se asigure toate conditiile pentru participarea libera in viata politica a tarii” a declarat RAMONA MANESCU pentru sursa citata.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: CARTEA ALBA PRIVIND TRANSPORTURILE OFERA MULTE OPORTUNITATI ROMANIEI IN DEZVOLTAREA TRANSPORTULUI NAVAL SI FEROVIAR

”Aceasta nominalizare are o rezonanta aparte pentru mine, ca roman. Istoria noastra recenta pastreaza memoria a mii de detinuti politici si luptatori din rezistenta ce au murit in oribilele inchisori ale comunismului. Unei intregi generatii i-au fost distruse elitele, iar acest lucru nu poate fi uitat.

Nominalizarea PPE la Premiul Saharov transmite un mesaj puternic in fata intregii lumi,  incurajandu-i si sustinandu-i pe cei afectati in a-si continua lupta si a sta drepti pentru valorile corecte pe care le sustin”, a mai declarat RAMONA MANESCU.

”S-a dovedit ca acest premiu are un impact real si o influenta pozitiva asupra persoanelor si organizatiilor care l-au primit in trecut, oferind  o  contributie  esentiala  la diseminarea valorilor democratiei si drepturilor universale ale omului”, a transmis RAMONA MANESCU.

In Venezuela se desfasoara, inca din luna februarie 2014, proteste masive ale studentilor fata de regimul presedintelui Nicolas Maduro. Violentele s-au soldat, de atunci, cu cel putin 40 morti si peste 600 de raniti, iar aproximativ 1700 de protestatari urmeaza sa fie judecati.

PREMIUL SAHAROV

Premiul SAHAROV, in valoare de 50 de mii de euro, institut de Parlamentul European in anul 1988, este oferit anual persoanelor sau organizatiilor care si-au adus contributia la apararea drepturilor omului si a libertatii de expresie.

Primul laureat SAHAROV, in 1988, a fost Nelson Mandela, pe cand era incarcerat in Africa de Sud.

Printre cei nominalizati anul acesta se mai afla fostul colaborator al serviciile speciale americane Eduard Snowden, blogger-ul saudit Raif Badawi, Boris Nemtov, liderul opozitiei ruse asasinat in februarie la Moscova, Nadejda Savcenko, pilotul militar ucrainean detinut in Rusia siactivista somaleza Edna Adan Ismail. Castigatorul va fi anuntat in luna octombrie, iar premiul va fi decernat in decembrie.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: PASTRAREA DIALOGULUI SI INTARIREA PARTENERIATULUI REPREZINTA CALEA PE CARE UE TREBUIE S-O URMEZE IN RELATIA CU AZERBAIDJANUL

 Lista laureatilor PREMIULUI SAHAROV:

1988 – Nelson Mandela (Africa de Sud), Anatoli Marcenko (URSS)

1989 – Aleksander Dubcek (Cehoslovacia)

1990 – Aung San Suu Kyi (Birmania)

1991 – Adem Demaçi (Iugoslavia)

1992 – Mamele din Plaza de Mayo (Argentina)

1993 – Ziarul Oslobođenje (Bosnia)

1994 – Taslima Nasrin (Bangladesh)

1995 – Leyla Zana (Turcia)

1996 – Wei Jingsheng (China)

1997 – Salima Ghezali (Algeria)

1998 – Ibrahim Rugova (Iugoslavia)

1999 – Xanana Gusmão (Timorul de Est)

2000 –  Organizatia ¡Basta Ya! (Spania)

2001 – Nurit Peled-Elhanan (Israel), Izzat Ghazzawi (Palestina), Dom Zacarias Kamwenho (Angola)

2002 – Oswaldo Payá (Cuba)

2003 – Kofi Annan (Ghana)

2004 – Asociatia jurnalistilor (Belarus)

2005 – Doamnele in alb (Cuba), Reporteri fara frontiere (Franta)

2006 – Hauwa Ibrahim (Nigeria)

2007 – Salih Mahmoud Osman (Sudan)

2008 – Hu Jia (China)

2009 – Organizatia Memorial (Rusia)

2010 – Guillermo Fariñas (Cuba)

2011 – Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed al-Senussi (Libia), Razan Zaitouneh (Siria), Ali Farzat (Siria), Mohamed Bouazizi (Tunisia)

2012 – Jafar Panahi, Nasrin Sotoudeh (Iran)

2013 – Malala Yousafzai (Pakistan)

2014 – Denis Mukwege (Congo)

Sursa foto: adevarul