RAMONA MANESCU, despre Raportul Bancii Mondiale privind impactul Schimbarilor Climatice: daca nu reusim sa rezolvam actualele crize, pe viitor va fi infinit mai greu

Europarlamentarul PNL / PPE RAMONA MANESCU trateaza pe blogul personal raportul Bancii Mondiale „Unde de Soc: Gestionarea Impactului Schimbarilor Climatice asupra Saraciei”.

RAMONA MANESCU declara ca documentul abordeaza doua probleme, aflate printre obiectivele fundamentale asumate de comunitatea internationala: eradicarea saraciei si managementul schimbarilor climatice. Intre cele doua exista o stransa relatie si nu pot fi discutate separat, fara a fi luate in calcul relatiile dintre ele.

”Este evident ca eliminarea saraciei nu va putea fi posibila daca efectele schimbarilor climatice asupra celor saraci nu sunt luate in considerare si incorporate in politicile aferente. In acelasi timp, nici obiectivul de control si diminuare a schimbarilor climatice nu poate fi atins fara a se tine cont de faptul ca eradicarea saraciei este o prioritate zero.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: EDUCATIA, instrument-cheie in combaterea radicalizarii si recrutarii

Documentul recomanda o serie de pasi de urmat pentru ca politicile de control al schimbarilor climatice sa contribuie si la reducerea saraciei, iar cele de eradicare a acesteia sa sprijine eforturile de adaptare si reducere a schimbarilor climatice.

Principalul semnal de alarma pe care acest raport vine sa il traga este cel legat de adancirea saraciei la nivel global ca efect al schimbarilor climatice. Pana in 20130, peste 100 de milioane de oameni risca sa se adauge celor care traiesc la limita sau chiar sub pragul subzistentei.

In contextul dat, consider ca cele doua probleme abordate de raportul Bancii Mondiale li se adauga inca una, cea a securitatii si eliminarii conflictelor. Intre toate acestea exista o relatie directa si imposibil de separat. Aceasta cu atat mai mult cu cat, zonele pentru care se estimeaza ca impactul schimbarilor climatice va fi maxim asupra saraciei sunt cele aflate la sud de Sahara si in Asia de Sud. Razboaiele si insecuritatea din Orientul Mijlociu si din atat de multe tari africane sunt in acelasi timp un efect cat si o cauza, atat a saraciei cat si a schimbarilor climatice”, noteaza RAMONA MANESCU.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: NU POT FI DE ACORD CU PREMIERUL CAMERON CAND SPUNE CA ESTE NECESARA MAI PUTINA EUROPA

Europarlamentarul PNL RAMONA MANESCU declara ca relatia dintre cele trei si interactiunile pe termen lung trebuie vazute in ansamblu, iar raspunsul comunitatii internationale nu poate fi decat unul complex, integrator.

”Conflictele genereaza saracie, saracia genereaza conflicte, iar impreuna, acestea anuleaza orice sanse pentru politicile de adaptare si control al schimbarilor climatice. Efectul este o crestere a vulnerabilitatii, adancire a saraciei si extindere a conflictelor.

Telurile ambitioase pe care si le-a stabilit Uniunea Europeana, alaturi de cele 195 de state semnatare ale Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice, pentru summitul din decembrie de la Paris, sunt intr-un evident pericol atunci cand harta conflictelor, suprapusa peste ce a saraciei, acopera zeci de tari si sute de milioane de oameni.

Natiunile Unite, prin forta si vointa Statelor Membre, au recunoscut importanta si necesitatea unor decizii si actiuni in vederea controlului schimbarilor climatice. Acest proces nu trebuie sa se opreasca aici, iar decizia urmata de actiune trebuie sa existe si in privinta inabusirii conflictelor.

Fara un astfel de pas, atat saracia, cat si conflictele, intr-o lume tot mai vulnerabila la schimbarile climatice, vor continua sa puna in pericol viata a zeci de milioane de oameni, in timp ce alte sute de milioane vor trai la limita supravietuirii, dependenti de ajutoare sau de sansa unui sezon ploios”, conchide RAMONA MANESCU

Harta conflictelor deschise – 2015

Harta cresterii saraciei ca efect al schimbarilor climatice

Sursa foto: ramona-manescu