Ramona Mănescu: Etichetarea produselor ce provin din coloniile Israelului nu înseamnă că sunt interzise

În cadrul Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European a avut loc o dezbatere privind implementarea și etichetarea produselor ce vin din coloniile Israelului. Eurodeputatul PPE Ramona Mănescu, membră a Comisiei INTA, a avut o intervenție prilej cu care a adresat două întrebări reprezentanților Comisiei Europene prezenți la dezbatere: dacă și cum funcționează legislația în practică și ce impact a generat în privința procesului de pace și asupra vieții oamenilor pe teren.

„În ceea ce privește prima întrebare, văd că chiar și unii dintre cei chemați să legifereze nu înțeleg corect regulile privind etichetarea produselor. Chiar dacă a fost menționat mai devreme, consider că trebuie repetat: etichetarea nu înseamnă interzicere. Statele membre sunt libere să importe orice produs etichetat ca provenind din colonii. Decizia revine consumatorilor europeni și companiilor europene de a decide dacă cumpără sau nu un astfel de produs”, a spus Mănescu.

„În ceea ce privește a doua întrebare, nu pot trece cu vederea un efect nedorit al acestei legislații a UE: aceasta afectează în mod negativ în special populația palestiniană și locurile lor de muncă. UE a abordat această abordare legislativă pentru a îmbunătăți viața palestinienilor. Face parte din eforturile UE de a sprijini Autoritatea Palestiniană și procesul de pace. Lucrătorii din companiile care funcționează în așezările evreiești din Cisiordania sau Gaza sunt în principal palestinieni. Evident, boicotarea produselor fabricate de palestinieni nu le îmbunătățește viața. Dimpotrivă, le periclitează slujbele, a adăugat Mănescu.

Mănescu a spus că acordurile comerciale ar trebui să fie utilizate ca instrumente menite să încurajeze comerțul și să dezvolte economiile locale.

„Palestinienii și zonele locuite de aceștia au nevoie și pot folosi ajutorul și asistența noastră, a susținut Mănescu.

„Israelul este singurul partener democrat al UE în întregul Orient Mijlociu și un prieten foarte apropiat. Împreună cu Israelul, UE trebuie să colaboreze cu Autoritatea Palestiniană pentru dezvoltarea economică a economiei palestiniene – ceea ce cred că se poate dovedi a fi cea mai solidă bază pentru procesul de pace din regiune”, a adăugat Mănescu.

În 2015, Comisia Europeană le-a cerut celor 28 de state membre ale UE să pună în aplicare etichetarea produselor provenite din coloniile israeliene din teritoriile palestiniene, o măsură condamnată cu fermitate de Israel. Dezbătută din 2012, această decizie vizează să informeze consumatorii europeni cu privire la originea produselor pe care le consumă, conform legislației comunitare în domeniul comercial. În prezent, produsele din coloniile israeliene sunt etichetate ca fiind fabricate în Israel.

Sursa foto: ramona-manescu.ro