RAMONA MANESCU: Europa la aniversarea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a postat pe pagina sa oficiala un mesaj cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, momentul in care Uniunea Europeana a luat fiinta.

“Cu sase decenii in urma a inceput cea mai lunga perioada, ferita de razboi, din ultimii 2000 de ani ai continentului european. Ea continua si astazi datorita unui singur lucru: Uniunea Europeana.

Pacea inseamna nu doar absenta conflictului.

Pacea si securitatea au permis cresterea nivelului de trai pentru toti cetatenii europeni, au creat conditiile pentru acces la educatie, au oferit libertatea de a calatori si au asigurat un spatiu al democratiei, valorilor comune, libertatii individuale si respectului fata de lege.

Astazi, Uniunea Europeana inseamna ca 500 de milioane de oameni traiesc mai bine, sunt mai sanatosi, mai educati, drepturile lor sunt respectate, iar mediul in care traiesc este mai curat.

Covarsitoarea majoritate a celor 500 de milioane de europeni s-au nascut in aceasta perioada de pace si nu au trait decat prin povestile parintilor si bunicilor ororile razboiului, foametei, nesigurantei si opresiunii. Pentru unii dintre noi este mai greu de conceput ca, in lipsa unui efort comun, acest continent poate arata si altfel, iar ceea ce pare doar o istorie veche se poate repeta.

Uniunea Europeana trece astazi printr-o criza profunda si complexa ce pune in pericol toate aceste reusite ale noastre, ale tuturor.

Este momentul ca energiile noastre sa inceteze a fi canalizate inspre gasirea unor vinovati si sa fie indreptate inspre gasirea unor solutii. In gasirea solutiilor trebuie implicati in mod real cetatenii europeni, pentru ca ei sa-si regaseasca propriile dorinte si nevoi reflectate in aceste solutii. Trebuie sa avem curajul de a spune ce putem obtine impreuna si ce nu putem obtine. Trebuie de asemenea sa avem taria de a face compromisuri pentru binele comun.

Viitorul nostru nu trebuie sa fie unul al separarilor, barierelor si zidurilor ci unul al cooperarii si efortului comun. Este singura optiune pe care scrie „inainte”. Pe toate celelalte scrie „inapoi”.

Sursa text: RAMONA-MANESCU.RO