RAMONA MANESCU: Europa poate rezolva problema refugiatilor doar daca abordeaza cauzele si sursa, nu doar efectele

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a abordat, din nou, problema CRIZEI REFUGIATILOR care invadeaza de cateva saptamani Batranul Continent. In opinia politicianului, Europa poate rezolva problema IMIGRANTILOR numai in conditiile in care vor fi abordate cauzele si sursa acesteia si nu numai efectele

Prin intermediul unui amplu material publicat pe blogul sau personal, RAMONA MANESCU dezbate acest subiect fierbinte si incearca sa ofere cateva explicatii dar si posibile rezolvari a unei situatii care pune la incercare, zi de zi, atat Uniunea Europeana, dar si fiecare Guvern in parte din tarile Batranului Continent. In acest context, europarlamentarul liberal este de parere ca Romania se afla intr-o pozitie avantajoasa, tara noastra putand contribui la promovarea unei solutii viabile cu resurse diplomatice deloc de neglijat.

“Europa se afla in fata unei noi crize, ce se agraveaza de la o saptamana la alta, iar ceea ce am vazut recent in Ungaria este doar inceputul a ceva mult mai amplu. Problema refugiatilor ce fug din zonele de conflict aflate in Siria, Irak, Yemen, Libia, dar si din state cu grave probleme sociale si economice precum Somalia sau Eritreea nu este noua. Libanul, Iordania si Turcia sunt deja gazde pentru mai multe milioane de refugiati, iar Siria a intrat in al patrulea an de conflict armat intern.

Imaginea taberelor de refugiati din Orientul Mijlociu, precum Al Zaatri din Iordania, care, de peste trei ani, este gazda pentru mai mult de 125.000 de refugiati, sau Ain al-Hilweh din Liban, care la randul ei cuprinde mai mult de 120.000 de oameni, este coplesitoare si reflecta cea mai mare criza umanitara cu care se confrunta Natiunile Unite.

CITESTE SI: EXCLUSIV RAMONA MANESCU: CRIZA REFUGIATILOR ESTE CAUZATA DE INSECURITATE, RAZBOI, FOAMETE SI LIPSA DE PERSPECTIVE

Din pacate, taberele de refugiati sunt doar o solutie de moment, iar ele nu reprezinta sub nicio forma un raspuns la problema de baza, care genereaza aceste imense deplasari de populatie. Cu atat mai putin, taberele de refugiati aflate la mii de kilometri distanta fata de locul de origine al celor care fug din fata conflictelor, insecuritatii, saraciei, lipsei de perspective si problemelor cronice ar putea reprezenta unica solutie.

Am avut sansa sa vizitez aceste tabere de refugiati si sa discut direct cu cei pe care lipsurile si razboiul i-au obligat sa fuga in alte tari. Marea lor majoritate isi doresc sa se intoarca acasa. Sunt profund legati de locul unde s-au nascut si nu isi doresc o alta patrie sau o tabara de refugiati care sa ofere conditii mai bune. Isi doresc pace la ei in tara, isi doresc o scoala pentru copii lor, un spital pentru cei in nevoie, infrastructura si dezvoltare, care sa ofere locuri de munca si perspective pentru tanara generatie. Pe toate acestea si le doresc in tara lor, in Siria, in Irak, in Eritreea. Asta este ceea ce mi-au spus si repetat toti cei cu care am discutat in taberele de refugiati gestionate de UNHCR si UNRWA in Orientul Mijlociu.

In acelasi timp trebuie abordata si cauza profunda, care ii face pe unii sa caut o lume mai buna, iar pe altii ii arunca in bratele extremismului si terorismului. Subdezvoltarea economica, lipsa de oportunitati, sistemul educational si de sanatate prabusit, infrastructura slaba reprezinta cauza profunda. Iar aceasta este demonstrata perfect de contrastul dintre unele tari aflate in imediata vecinatate a conflictelor, precum Qatar, Oman sau Kuweit si cele care acum au devenit patria razboiului si gruparilor teroriste.

O astfel de abordare este nu doar un raspuns solid adresat problemelor ci si un interes al UE. O vecinatate pacificata, stabila si cu perspective convingatoare de dezvoltare este in interesul si in avantajul Uniunii Europene.

In acest context, Romania se afla intr-o pozitie avantajoasa, putand contribui la promovarea unei solutii viabile cu resurse diplomatice deloc de neglijat.

In privinta refugiatilor, in istoria recenta, Romania nu s-a confruntat vreodata cu astfel de probleme si pana la discutia de astazi, nici nu a fost pusa in situatia de a face fata unor valuri migratorii. Aceasta este o realitate ce trebuie luata in considerare atunci cand se discuta problema gazduirii unui numar de refugiati. Romania nu dispune in momentul de fata nici de infrastructura de primire si nici de resurse in acest sens pentru a face fata unui numar mare de refugiati.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: ARMELE DIPLOMATICE SUNT MULT MAI PUTERNICE SI MAI EFICIENTE DECAT CELE NUCLEARE

Cred ca in pozitia sa, Romania trebuie sa solicite sprijinul financiar si logistic al Uniunii Europene si al tarilor cu experienta in construirea si gestionarea unor centre pentru refugiati. Pentru a putea gestiona preluarea unui numar semnificativ de refugiati, avem nevoie de centre special amenajate si dotate cu facilitatile specifice. Nu putem sa ii primim pe cei 1785 de refugiati, fara sa fim cu adevarat pregatiti. Romania, ca tara membra UE, trebuie sa trateze cu maxima seriozitate si responsabilitate acest demers menit sa contribuie la un efort umanitar conjugat. In acelasi timp, pozitia pe care Romania o va negocia la intalnirea Consiliului Uniunii Europene din Octombrie trebuie sa aiba in vedere interesul si securitatea cetatenilor romani.

Fara a fi adresate cauzele profunde ale problemei si fara ca Europa sa se implice cu determinare si consecventa in promovarea unor solutii sustenabile, nu va face decat sa adauge valului actual altele noi, generand noi drame si acutizand problemele umanitare. Ma astept ca liderii europeni, care acum par foarte miscati de dramele refugiatilor, sa lase demagogia deoparte si sa actioneze ferm (asa cum nu au facut-o, din pacate, de la inceputul conflictului si pana acum) si sa canalizeze resurse politice, diplomatice, militare si financiare in directia stoparii conflictului si reconstructiei zonelor afectate”, a scris RAMONA MANESCU pe blogul sau personal.

Sursa foto: obiectiv