Ramona Mănescu: Fake News – sunt ele o amenințare la adresa securității naționale?

“FAKE NEWS – are they a threat to the national security?” este titlul unei întâlniri de o zi ce va avea loc la Athénée Palace Hilton, vineri 15 iunie, începând cu ora 10:00. Întâlnirea este inițiată de europarlamentarul Ramona Mănescu, raportorul PPE în domeniul comunicării strategice și membră a comisiilor de Afaceri Externe, Comerț Internațional și Transport ale Parlamentului European.

Dezbaterea este parte a unei serii de evenimente și va fi urmată de întâlniri similare la Bruxelles și la Roma. Cu această ocazie va fi lansat un proiect pilot, menit a fi utilizat în lupta împotriva fenomenului “fake news”. Mai mult, organizatorii doresc că la finalul acestor întâlniri să folosească informațiile și feed-back-ul primit pentru a fundamenta un demers legislativ ce va fi prezentat spre dezbatere Parlamentului European.

 „Este normal să vedem în sfârșit reacții puternice pe acest subiect, atâta timp cât însăși definiția fenomenului „fake news” face o legătură între intenția de submina economii, democrații și sisteme sociale și cei aflați în spatele campaniilor de dezinformare și manipulare: actori statali și non-statali sau grupuri organizate. Sunt evidente implicațiile de securitate, iar Europa, până acum, a avut o mare vulnerabilitate în acest domeniu.

România urmează trendul european, fiind la rândul ei atât interesată de soluții și răspunsuri cât și vizată de multe campanii de dezinformare și manipulare, țintite pe domenii cheie precum energie, apărare sau sisteme de alianțe. Cea mai importantă discuție a anului pe acest subiect, calată pe implicațiile de securitate ale fenomenului „fake news” că instrument de baza al arsenalului folosit în războiul hibrid, va avea loc peste o săptămâna, la București”, a prefațat Ramona Mănescu evenimentul amintit.

Printre vorbitorii ce și-au anunțat participarea la dezbaterea din 15 iunie sunt multe nume grele ale domeniului, iar întâlnirea se anunță a fi plină de substanță. În agenda întâlnirii apar: Ida Eklund Lindwall, de la East Stratcom Task Force al EEAS, Antonio Martusciello, Comisar al Autorității pentru reglementarea comunicării din Italia, Hasit Thankey, Șeful Unității pentru Pregătire Civilă al NATO, Serge Stroobants, Reprezentantul pentru Europa al Institutului pentru Economie și Pace, Or Levi, Fondatorul AdVerif.ai, Niklas Nováky, Cercetător la Centru Wilfried Martens pentru Studii Europene, Alina Bargaoanu, Membră a Grupului la nivel înalt pentru combaterea știrilor false, Iulian Chifu, Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, Cristian Frâncu, unul dintre primii ingineri software ai Google, Daniela Șerban, Coordonator pe Comunicare Strategică al McGuireWoods Consulting și Paul Apostol, Fondator al Digital Nation.

Sursă foto: mondo news