Ramona Manescu: Fondurile europene vor fi atrase cu succes. VIDEO

Ramona Manescu a reusit sa deblocheze situatia fondurilor europene de cand a devenit ministru al Transporturilor. Astfel, in 2013, absorbtia banilor din acorduri a fost mai mare decat in perioada 2007-2012.

Reabilitarea infrastructurii in zona Transporturilor este dependenta de absorbtia fondurilor europene. Ca si in alte sectoare, dezvoltarea proiectelor cu bani europeni a fost anevoioasa si la ministerul Transporturilor. Totusi, lucrurile au evoluat rapid in ultimul an.

“La sfarsitul lui 2013, Romania a atras 915 milioane de euro, in total si 1 miliard si 35 milioane de euro pentru inceputul anului 2014. Am atras mai mult in 2013 decat in perioada 2007-2012”, a declarat ministrul Ramona Manescu in cadrul emisiunii “Interes general” de la TVR 1.

Citeste si: Ramona Manescu: Noi rute de ferry-boat intre Portul Constanta si porturile turcesti

Ministrul Transporturilor a vorbit si despre cauza care a determinat o absorbtie foarte redusa a fondurilor in ultimii ani: “Am rezolvat problemele de birocratie , am facut ordine printre oamenii care gestionau aceste programe, cei care se ocupau cu alte lucruri, decat cu absorbtia. Cele 14 masuri au deblocat utilizarea acestor fonduri.

Unii se gandeau ce castiga daca dau drumul la o licitatie de proiect. Daca nu castigau nimic personal, nu il derulau. Astfel am pierdut cu totii. Poate am fi vorbit acum de multe sute de kilometri de infrastructura finalizate”, a adaugat Ramona Manescu.

Absorbtia echilibrata a fondurilor europene si banii de la bugetul de Stat nu reprezinta, din pacate, elemente suficiente pentru rezolvarea tuturor problemelor de infrastructura din Transporturi. In aceste conditii, Romania cauta o sursa de finantare eficienta din China.

“Bugetul de stat nu poate acoperi nevoia de dezvoltare. Nici fondurile nu sunt suficiente, drept pentru care trebuie sa gasim alte surse de finantare. Un parteneriat cu China este o solutie foarte buna in acest sens.

Ei au tehnologia cea mai buna, pentru ca s-au inspirat de la toti si au perfectionat totul. Daca ei pot sa ne sprijine, cred ca este un avantaj pentru Romania. Acorda un gen de imprumut Guvernului, iar banii acestia se vor folosi pentru dezvoltare”, a punctat ministrul Transporturilor.

Si pentru ca situatia sa se schimbe in bine la Ministerul Transporturilor este nevoie de profesionisti. Evaluarea pe angajati, care va avea loc zilele acestea, ii va arata Ramonai Manescu daca este nevoie sau nu de schimbari majore in Minister.

“Vom finaliza evaluarile pentru 2013, chiar zilele acestea. Vom vedea daca sunt profesionisti sau nu. Sper ca sunt mai multi profesionisti”, a explicat Manescu.

Sursa foto: stirileprotv.ro