RAMONA MANESCU: Forta Multinationala de Interventie impotriva Boko Haram trebuie sa primeasca un raspuns mult mai substantial din partea UE

Adunarea parlamentara comuna ACP-UE (APP) reuneste deputati europeni si parlamentari din 78 de tari din Uniunea Europeana (UE) si din Africa, Caraibe si Pacific (ACP), state care au semnat Acordul de la Cotonou, care este baza pentru cooperare si dezvoltare a ACP-EU. Uniunea Europeana are un parteneriat cu tarile din Africa, Caraibe si Pacific, gratie legaturilor istorice dintre cele doua parti.

Asigurarea medicala universala, in special aspectele legate de asistenta medicala in tarile ACP (Africa, Caraibe, si Pacific), migratia, drepturile omului, refugiatii umanitari si situatia post-electorala din Burundi sunt prioritatile ce vor fi discutate in cadrul reuniunii Adunarii Parlamentare ACP-UE, ce se deruleaza la Bruxelles in perioada 7-9 decembrie.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: LUPTA IMPOTRIVA TERORISMULUI – CAUZELE PROFUNDE ALE RADICALIZARII IN RANDUL CETATENILOR EUROPENI

In acest context, europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a vorbit despre importanta vecinatatii sudice si a relatiei Uniunii Europene cu statele africane. Un alt subiect abordat de RAMONA MANESCU a fost legat de situatia extrema a violentelor de pe continentul negru si emergenta grupului terorist Boko Haram. „Crearea si operationalizarea unei Forte Multinationale de interventie impotriva Boko Haram, decizie venita din partea statelor din regiune, agreata de Uniunea Africana, Consiliul European si Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, trebuie sa primeasca un raspuns mult mai substantial din partea Uniunii Europene”, a declarat RAMONA MANESCU.

“Importanta vecinatatii sudice si a relatiei cu statele africane pentru politica externa a Uniunii Europene dar si pentru stabilitatea sa interna, au fost constientizate pe deplin abia dupa explozia crizei migrantilor. Evolutiile politice majore de pe continentul african din ultimii doi ani, pornind de la alegerile din Nigeria si trecand prin violentele din Mali, dialogul politic din Libia, situatia post-electorala din Burundi si emergenta grupului Boko Haram sunt esentiale pentru viitorul raporturilor dintre Africa si Europa”, a declarat europarlamentarul RAMONA MANESCU, inaintea sesiunii comune a Adunarii Parlamentare ACP-UE, pentru jurnalistii de la Calea Europeana.

”Crearea si operationalizarea unei Forte Multinationale de Interventie impotriva Boko Haram, decizie venita din partea statelor din regiune, agreata de Uniunea Africana, Consiliul European si Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, trebuie sa primeasca un raspuns mult mai substantial din partea Uniunii Europene. Asa cum am mai spus, este mult mai eficienta gestionarea problemelor la sursa si evitarea escaladarii lor. Boko Haram afecteaza 4 tari : Nigeria, Ciad, Niger si Camerun, locuite de peste 230 milioane oameni. De cand a devenit parte a Daesh, in martie 2015, Boko Haram si-a luat numele de ”Statul Islamic al Africii de Vest” si chiar a reusit sa detroneze Daesh in numarul de victime de care se fac responsabili. Intarzierea unui sprijin din partea UE pentru fortele mai multor state africane, deja angajate in eliminarea Boko Haram, se poate traduce prin extinderea zonelor de instabilitate, milioane de noi refugiati si o drama umana uriasa”, a declarat RAMONA MANESCU.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: REVIZUIREA POLITICII EUROPENE DE VECINATATE REPREZINTA O OPORTUNITATE PENTRU ROMANIA

”In contextul discutiilor de la Paris din cadrul COP21, relatia dintre Uniunea Europeana si tarile ACP este o forta care are capacitatea de a impinge intreaga comunitate internationala in sensul unor decizii cu greutate. Stim ca efectele epp group logoschimbarilor climatice au un impact major in special asupra tarilor sub-sahariene si a micilor natiuni insulare din Pacific. Fondurile pe care tarile cu emisii importante de GES le pun la dispozitia programelor de combatere si diminuare a schimbarilor climatice se regasesc in mare parte in proiecte derulate in tarile ACP. Aceste programe au capacitatea de a genera dezvoltare pe principii durabile si stabilitate in tarile tinta. Din aceste motive, intalnirea Adunarii Parlamentare Comune ACP-UE si o pozitie comuna, bazata pe cei 40 de ani de parteneriat ACP-UE, are o importanta majora, atat pentru interesele tarilor europene cat si pentru stabilitatea in vecinatatea sudica a continentului”, a conchis RAMONA MANESCU pentru sursa amintita.

Sursa foto: Mondo News