Ramona Mănescu: Grupul PPE are o poziție fermă în negocierile pentru Brexit și este alături de Irlanda

Eurodeputatul PPE Ramona Mănescu afirmă, că în privința negocierilor pentru Brexit, cel mai mare grup politic din Parlamentul European – PPE – își va menține poziția fermă cu privire trei domenii esențiale care ar putea afecta Irlanda, un stat membru important al Uniunii Europene.

”În negocierile pentru Brexit, Grupul PPE are o poziție fermă în trei domenii esențiale pentru Irlanda: este importantă păstrarea Acordului din Vinerea Mare, evitarea unei frontiere stricte și asigurarea libertății de mișcare a cetățenilor de pe ambele părți ale frontierei, la același nivel cu cel de astăzi”, a scris Mănescu pe pagina sa de Facebook, în contextul în care trei importanți eurodeputați irlandezi, afiliați PPE, transmit că Uniunea Europeană va susține această poziție.

Reamintim că o Rezoluție a Parlamentului European, votată în martie 2018, insistă, de asemenea, asupra transpunerii tuturor elementelor din Zona de Călătorie Comună (Common Travel Area) și a drepturilor de liberă circulație ale cetățenilor UE, astfel cum sunt încorporate în legislația UE și în acordul din Vinerea Mare, în oricare formă a unui acord final.

În general, textul prezintă sprijinul Parlamentului pentru o relație viitoare între UE și Regatul Unit sub forma unui acord de asociere, cu un acord de liber schimb între UE și Regatul Unit ca fiind una dintre posibilele componente. Acesta afirmă că Regatul Unit va deveni o țară terță după retragere, ceea ce înseamnă că nu poate avea aceleași avantaje ca și statul membru al Uniunii Europene sau un membru al EFTA/EEA.

Votul Parlamentului European a adăugat o putere și mai mare textului Proiectului de Acord de Retragere privind Irlanda, care va fi discutat de liderii UE, potrivit lui Kelly. Această situație survine prin aprobarea în mod specific a opțiunii backstop ca o soluție concretă pentru a preveni o graniță rigida cu Irlanda, în cazul în care nu sunt furnizate soluții alternative de către Regatul Unit și ca o recunoaștere a intenției guvernului britanic de a părăsi Piața Unică și Uniunea Vamală.