RAMONA MANESCU i-a adresat o intrebare cheie FEDERICAI MOGHERINI, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate

Europarlamentarul PNL / PPE RAMONA MANESCU, alaturi de colegii sai Lars Adaktusson (PPE – Suedia) si Davor Ivo Stier (PPE – Croatia), au semnat o intrebare scrisa, adresata doamnei Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate:

Uniunea Europeana a sustinut in mod constant faptul ca nu sprijina nicio forma de boicot impotriva Statului Israel. Tinand cont de aceasta, a finantat Comisia Europeana Organizatii Neguvernamentale (sau proiecte ale acestora) care sunt semnatare ale Campaniei “Boycott, Divestment and Sanctions” (BDS) sau care promoveaza activ BDS?

„Fondurile europene destinate programelor de dezvoltare regionala sau de transport sunt supuse unui set de reguli extrem de stricte, atat in ceea ce priveste accesarea lor cat si in ceea ce priveste modul de derulare a proiectelor, rezultatele si monitorizarea post-implementare. Aceste reguli se aplica tuturor beneficiarilor unor astfel de fonduri, fara discriminare.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: REGISTRUL PASAGERILOR – UN ALT „BIG BROTHER” SAU O USA TRANTITA IN NASUL TERORISTILOR?

Aceasta politica stricta de cheltuire a bugetului Uniunii Europene este normala. Ea ofera siguranta si transparenta in relatie cu cei 500 de milioane de cetateni europeni – cei care contribuie la bugetul Uniunii. Exista increderea ca banii ajung acolo unde trebuie sa ajunga, iar in urma lor raman rezultate palpabile, durabile.

Finantarile acordate de Uniunea Europeana in cadrul politicii sale de vecinatate, au ca sursa acelasi buget si acelasi contribuitor – cetateanul european. De aceea, este normal sa se aplice aceleasi reguli privind transparenta, responsabilitatea si rezultatele ca in cazul fondurilor cheltuite in cadrul celorlalte programe europene.

Uitandu-ne la efectele politicii de vecinatate a Uniunii Europene si la rezultatele obtinute in urma cheltuirii a zeci de miliarde de euro in ultimele doua decenii, este normal sa se ridice intrebarea: „Unde sunt rezultatele?”.

Vecinatatile sudica si estica ale Uniunii Europene sunt mai instabile ca niciodata si au devenit o sursa de probleme, nu de pace, democratie si crestere economica.

Intrebarea adresata doamnei Mogherini prin procedura de “intrebari scrise” a Parlamentului European urmareste sa aduca lumina intr-o situatie punctuala, unde exista semne de intrebare cu privire la rezultatele obtinute in urma cheltuirii banilor europeni. Indiferent de linia de finantare si de gestionarul banilor, fondurile europene trebuie cheltuite in acord cu un set de principii asumate, iar destinatia lor nu poate fi schimbata fata de cea declarata.

Campania BDS a fost lansata in 2005 de catre un consortiu de organizatii politice, neguvernamentale si sindicale palestiniene, iar ea sustine boicotul, retragerea investitiilor, aplicarea de sanctiuni si embargoul impotriva Israelului.

Uniunea Europeana nu a sustinut niciodata aceasta campanie si nu s-a aliniat politicilor BDS initiate si promovate de catre organizatiile palestiniene”, se arata in postarea RAMONEI MANESCU de pe pagisa sa oficiala.

Sursa foto: Mondo News