RAMONA MANESCU: In fata valului migrational, Europei ii lipseste o solutie completa si adecvata

Recent, a avut loc dezbaterea „New Security Challenges in Europe – Strategic Consequences”, organizata de Hanns Seidel Foundation and Women in International Security (WIIS). Participantii, au fost experti ce au reprezentat principalii stakeholderi din domeniu (EEAS, NATO, Parlamentul European, SUA), iar discutiile s-au axat pe noul context de securitate si stabilitate in care se afla constructia europeana pe de o parte si Statele Membre pe de alta.

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a prezentat, pe pagina sa oficiala, concluziile acestei dezbateri extrem de importanta. Asa cum era de asteptat, tema principala a acestei dezbateri a fost legat de conflictele teroriste care au impanzit mapamondul si criza refugiatilor rezultata din cauza acestora. In opinia, RAMONEI MANESCU in fata valului MIGRATIONAL, Europei ii lipsesc solutiile complete si adecvate pentru rezolvarea rapida si eficienta a acestei situatii presante.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: CONSIDER CA EUROPA SE AFLA IN FATA UNEI CRIZE CARE SE AGRAVEAZA ZILNIC SI CAREIA TREBUIE SA-I RASPUNDEM URGENT

“A devenit evident ca perioada de liniste si stabilitate, ce a urmat incheierii Razboiului Rece, a luat sfarsit. Locul ei este luat de o situatie extrem de complexa, in fata careia nici Europa, nici intreaga comunitate internationala nu par a fi pregatite. Realitatea pe care Uniunea Europeana trebuie s-o infrunte azi este formata din retele teroriste care au globalizat fenomenul si au adus amenintarile pana in inima ei, o vecinatate sudica in colaps sub presiunea conflictelor regionale, un razboi hibrid ce a dezmembrat Ucraina, atacuri asupra infrastructurii IT si un val migrational fara precedent.

In cadrul dezbaterii, doamna Helga SCHMID, Secretar General Adjunct si Director Politic al EEAS, a prezentat, printre altele, pozitia institutiei cu privire la ciza refugiatilor. Viziunea principalei structuri europene in domeniul politicii externe si de securitate – EEAS – in ceea ce priveste criza refugiatilor accepta necesitatea unui raspuns complex, care sa cuprinda atat nevoile imediate, umanitare, cat si cele pe termen lung, de natura economica si de securitate si care sunt de fapt la baza valului migrational.

EEAS isi bazeaza modul de interventie pe negocierile politice, atat cu fiecare tara in parte cat si la nivel regional. Acestor negocieri li se adauga sprijinul umanitar si logistic direct, adresat tarilor celor mai afectate de criza refugiatilor: Siria, Irak, Liban, Iordania si Turcia. Dr. Ian LESSER, Director Executiv al biroului din Bruxelles si Senior Director pentru Politica Externa si de Securitate al US German Marshall Fund, punctand acelasi subiect, a confirmat ca din perspectiva europeana, vecinatatea sudica reprezita la acest moment principala amenintare de securitate si sursa de probleme.

In acest context, consider ca pozitiei actuale a Uniunii Europene ii lipseste un element de sprijin pentru a avea succesul pe care si-l propune. Raspunsul umanitar este necesar si dincolo de orice discutie. Solutia politica, implicand negocieri si implicarea tuturor statelor din regiunea MENA, este necesara.

Cu toate acestea, realitatea din zona discutata impune Europei mai multa hotarare si determinare. Conflictele din Orientul Mijlociu si Nordul Africii implica actori care se afla in afara oricaror posibilitati de negociere politica. ISIS este cel mai bun exemplu. Dimensiunea pe care a luat-o aceasta structura, prin teritoriul controlat, numarul de combatanti si forta armata a depasit nivelul unei simple grupari teroriste.

In fata unor astfel de amenintari, Europa trebuie sa-si asume mai mult decat efortul umanitar, iar o prezenta armata coordonata este imperativa. Implicarea individuala, doar a unor State Membre, este insuficienta.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: EUROPA POATE REZOLVA PROBLEMA REFUGIATILOR DOAR DACA ABORDEAZA CAUZELE SI SURSA, NU DOAR EFECTELE

Pacificarea regiunii, dupa mai mult de patru ani si jumatate de conflict, a depasit faza negocierilor politice. Non-interventia si nehotararea sunt cele care au permis aparitia si extinderea ISIS. Fara a elimina amenintarile de securitate nici nu se poate vorbi despre celelalte masuri complementare precum refacerea zonelor afectate si repunerea economiilor pe picioare.

Cred ca este momentul ca Uniunea Europeana sa propuna la nivelul Natiunilor Unite o astfel de interventie si sa si-o asume. Continuarea politicii de indecizie si prudenta va transforma valul actual de migratie intr-un adevarat tsunami caruia este clar ca Europa nu ii poate face fata”, a scris RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: ramona – manescu