Ramona Manescu, intalnire cu omologul din Republica Moldova, Vasile Botnari

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu s-a intalnit, marti, la Ministerul Transporturilor, cu Vasile Botnari, ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis la redactie.

Cei doi oficiali au discutat despre programul de cooperare dintre cele doua state pentru realizarea mai multor proiecte comune si aprofundarea unui schimb de cunostinte si expertiza in beneficiul ambelor parti. 

Cei doi ministri au semnat un Memorandum de intelegere privind cooperarea in domeniul transporturilor, prin care cele doua parti s-au angajat sa realizeze proiectele comune agreeate.

“Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul in demararea proiectelor de interes comun convenite, dar si asistenta tehnica pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana”, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Ramona Manescu si Vasile Botnari si-au exprimat dorinta de construi in perioada urmatoare podul rutier Iasi-Ungheni ca parte a retelei centrale TEN-T cu finantare europeana, obtinuta prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF). In prezent, grupul de lucru bilateral instituit in luna decembrie impreuna cu specialistii lucreaza la documentatia tehnica si financiara pentru a obtine avizele necesare si pentru a putea depune aplicatia pentru finantare in cursul acestui an. in acest context a fost abordata si finalizarea documentatiilor tehnice necesare pentru constructia podului nou Galati – Giurgiulesti si a podului de la Leca – Falciu, astfel incat constructia lor sa poata demara cat mai curand. 

Potrivit sursei citate, au fost identificate proiecte comune si in domeniul transportului feroviar, un exemplu fiind modernizarea tronsonului de cale ferata Ungheni–Chisinau, dar si constructia unui segment de 10 km de cale ferata larga catre gara Nicolina din Iasi. Pe termen scurt, partea romana a propus amenajarea statiei Socola pentru a permite transbordarea calatorilor de la trenurile pe cartament larg la cele pe ecartmanet european sau colaborarea cu autoritatile locale in vederea introducerii unei linii de transport in comun pana la statia Nicolina. Interesele comune ale Romaniei si Republicii Moldova vizeaza si imbunatatirea conditiilor de navigabilitate pe raul Prut si descoperirea unor surse de finantare pentru modernizare. in plus, oficialii de la Bucuresti vor oferi sprijin Chisinaului pentru constructia, consolidarea si reabilitarea podurilor peste raul Prut.

in privinta schimbului de experienta, Ministerul Transporturilor din Romania ar putea sustine Republica Moldova prin acceptarea la specializare a personalului tehnic aeronautic (mecanici de avioane), precum si acordarea de consultanta pentru implementarea procedurilor si calificarea ofiterilor PSC (Port State Control).