RAMONA MANESCU, invitata la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane 2015

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizeaza in perioada 1-4 septembrie 2015 Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane (RADR), cu tema “Romania si provocarile de securitate la limitele spatiului european si euro-atlantic. Riscuri, oportunitati si actiune diplomatica”.

Printre invitatii de onoare se numara si europarlamentarul PNL RAMONA MANESCU care a sustinut un discurs pe tema abordata la aceasta editie a Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

„Cred ca in aceasta perioada, in care proiectul european pare pus sub semnul intrebarii, asaltat de multiple crize, foarte diferite una de cealalta, fiecare in parte extrem de serioasa si toate evidentiind carentele unei lumi globalizate, dar in care fracturile, decalajele si discrepantele persista, atat in sfera sociala, cat si in cea politica si economica, poate reprezenta o oportunitate de afirmare atat pentru Romania cat si pentru diplomatia romaneasca. Am dovedit de multe ori ca avem si curajul si oamenii capabili cu care sa punem in aplicare idei indraznete, care sa ne ajute sa trecem prin momentele dificile”, a declarat RAMONA MANESCU.

Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, organizata conform traditiei cu prilejul Zilei Diplomatiei Romane – 1 septembrie, ii reuneste pe sefii misiunilor diplomatice permanente – ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale Romane din strainatate – , fiind un prilej de bilant al activitatii si de stabilire a prioritatilor generale pentru perioada urmatoare.

Sesiunile plenare principale ale Reuniunii din acest an beneficiaza, in premiera, de participarea prestigioasa a patru ministri ai afacerilor externe, care au raspuns invitatiei ministrului roman de externe – ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, la sesiunea dedicata “Problematicii Europene si provocarilor actuale ale Agendei UE”, ministrul polonez de externe, Grzegorz Schetyna, la sesiunea dedicata „Revizuirii Politicii Europene de Vecinatate si rolului esential al Parteneriatului Estic”, ministrul norvegian de externe, Borge Brende, la sesiunea dedicata „Problematicii de securitate si adaptarii apararii colective in cadrul NATO in contextul regional actual de securitate” si, nu in ultimul rand, ministrul iordanian de externe, Nasser Judeh, la sesiunea dedicata „Provocarilor si oportunitatilor din Vecinatatea Sudica”.

„Prezenta la reuniune a celor patru invitati speciali, ministri ai afacerilor externe, reprezinta o reconfirmare a rolului activ al Romaniei in plan international si a dinamismului diplomatiei romane. Le multumesc colegilor ministri pentru oportunitatea aprofundarii dialogului nostru, atat din perspectiva bilaterala, cat si din perspectiva temelor de dezbatere din cadrul Reuniunii sau a celor aflate pe agenda de lucru a organizatiilor regionale si  internationale din care facem parte. Reuniunea Diplomatiei Romane reprezinta un punct de referinta in activitatea misiunilor Romaniei, atat din perspectiva analizei activitatii acestora si coordonarii pe teme si dosare importante de actualitate, cat si privind evaluarea resurselor materiale si umane de care dispune diplomatia romana”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

La Reuniune vor participa si diplomati romani cu functii importante in cadrul organizatiilor internationale, precum Sorin Ducaru, asistentul Secretarului General al NATO, si Cornel Feruta, coordonator-sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Vor mai fi dezbatute subiecte ca “Diplomatia Multilaterala si rolul pe care il poate juca Romania. 70 de ani de existenta a ONU si 60 de ani de la aderarea Romanei”, „Securitatea Energetica – Diplomatia Energetica in Ascensiune” si “Provocarea Terorismului; initiativa Romaniei privind infiintarea unei Curti Internationale pentru Combaterea Terorismului”, cu participarea lui  Jose Martin y Perez de Nauclares, seful Diviziei Drept International din MAE spaniol, si a lui Kirsten Meersschaert Duchens, coordonator regional pentru Europa al prestigiosului ONG international Coalitia pentru Curtea Penala Internationala.

In afara programului oficial al reuniunii, sefii misiunilor diplomatice ale Romaniei vor participa la sesiuni sectoriale de lucru (management si organizare, resurse umane, comunicare, afaceri consulare si altele), in format intern, in zilele de 1 si 4 septembrie.

In premiera, Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane se desfasoara anul acesta in acelasi timp cu Festivalul Ambasadelor, eveniment dedicat ambasadelor straine acreditate la Bucuresti si organizat de Asociatia ESCU, sub patronajul MAE. Prima editie a Festivalului Ambasadelor, avand ca tema “Open your Culture”, se va desfasura in perioada 1 – 5 septembrie in 4 locatii din Capitala (Biblioteca Nationala a Romaniei, Parcul Tineretului-Lumea Copiilor, Cinema Studio si Galeria Galateca), cu participarea a 50 de ambasade straine, institute culturale si organizatii internationale, care propun activitati culturale si artistice (fotografie, proiectii de filme, pictura, instalatii, sculptura), demonstratii si degustari culinare traditionale, spectacole de muzica, dansuri, artizanat, mestesuguri si obiceiuri de pe intreg mapamondul, momente pentru copii si activitati captivante de diplomatie culturala.

Sursa foto: obiectiv