RAMONA MANESCU la Congresul ALDE: Liberalii au cele mai bune solutii pentru Europa. VIDEO

RAMONA MANESCU, fost ministru al Transporturilor si candidat al Partidului National Liberal (PNL) la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE din data de 25 mai, si-a expus principalele IDEI si PROIECTE ale CAMPANIEI ELECTORALE inca de la CONGRESUL Aliantei Democratilor si Liberalilor Europeni (ALDE) desfasurat la Londra la finele anului trecut.

RAMONA MANESCU, vicepresedinte al ALDE din anul 2012, a abordat toate temele de importanta majora la nivel european incepand cu somajul in randul tinerilor si terminand cu problemele economice.

In continuare va prezentam interventiile RAMONEI MANESCU in cadrul discutiilor care au avut loc la ALDE Party 2013 de la Londra.

TRANSCRIPT  PARTEA I

“Categoric, asa cum au mentionat cei care au luat cuvantul astazi, liberalii au cele mai bune solutii pentru Europa, atat pentru crestere, cat si pentru abordarea tuturor problemelor cu care ne confruntam astazi.

As dori sa incep discursul cu ceea ce asteapta cetatenii de la noi, pentru ca vom incepe campania, trebuie sa aflam care sunt asteptarilor cetatenilor si trebuie sa raspundem corect la acele asteptari. Este evident ca cetatenii vor de la noi, politicienii, in primul rand sa rezolvam problemele economice, aceasta urmand a fi principala provocare, sa abordam problema somajului, in special somajul in randul tinerilor care este in crestere, aceasta fiind o problema inca nerezolvata.

Totodata, cetatenii asteapta din partea noastra sa gasim solutii privitoare la probleme de energie, pe care Europa incearca sa le rezolve, sa aparam si sa respectam drepturile civile, libertatile. Oamenii vor de la noi si de la institutiile europene mai putina birocratie si mai putina coruptie. Aceasta este o problema foarte importanta pe care trebuie sa o abordam.

Ceea ce noi, liberalii, gandim si credem ca putem face, desigur cu ajutorul solutiilor propuse de noi, asa cum am demonstrat-o deja in Parlamentul European, in comisie, cu ajutorul comisarilor nostrii am demonstrat ca avem solutii si continuam sa dezvoltam solutii pentru crestere economica, pentru crearea locurilor de munca.

Desigur vrem, asa cum am stabilit si in Manifestul nostru, ca diplomele si calificarile oamenilor sa fie recunoscute in afara granitelor Romaniei, in interiorul Uniunii Europene. Asta inseamna mai multa mobilitate, flexibilitate in gasirea si obtinerea slujbelor in Europa, un lucru benefic pentru tinerii someri.

Desigur este foarte important si trebuie sa venim cu solutii referitoare la mai multe investitii in sectorul energetic, inclusiv in cercetare si energie, iar aici avem bugetul european, fondurile structurale, politica de coeziune, de unde putem finanta acest sector, actiuni inovative asupra cercetarii si dezvoltarii.

Practic, vrem o Europa mai puternica si in viziunea noastra o Europa mai puternica inseamna o Europa mai eficienta si mai putin birocratica. Intr-un singur cuvant, aceasta este si ceea ce cetatenii asteapta. Daca putem oferi asta, atunci ii putem convinge pe oameni ca liberalii au cea mai buna solutie.

Dar ce avem nevoie pentru a deveni mai puternici, mai eficienti si mai putin birocratici? Dupa parerea mea, sunt doua elemente cheie pe care trebuie sa le avem in minte:

Unu este sa completam piata interna. Inca nu am reusit sa facem asta, suntem pe acel drum si trebuie sa continuam sa completam aceasta piata interna. Printre alte masuri, aceasta inseamna o moneda comuna stabila, apoi puternica. Totodata, pentru a avea o piata interna completa cred ca trebuie sa avem un drept comun al consumatorilor, dar si o lege comuna asupra copyright-ului.

Trebuie sa avem si un sistem bancar de supraveghere la nivel european, este ceva ce am ratat pana acum si probabil ca aceasta este cheia rezolvarii anumitor probleme. De asemenea, trebuie sa existe si o politica fiscala armonizata. Am discutat de mai multe ori despre aceasta problema, dar cred ca trebuie luate masuri mai radicale, sa avem mai mult curaj pentru a o putea implementa.

O piata interna ne va face viata mai usoara si vom deveni mai eficienti, cu siguranta, in acest fel cred ca putem aborda mai bine criza financiara, cea a joburilor, problema energiei, probleme legate de  schimbarile climatice. In acest fel vom fi mai puternici si cu o resursa economica mai buna.

In acest moment avem o piata libera, concurenta libera inauntrul granitelor, avem reguli generale care sunt valabile pentru toate statele membre, dar avem diferite niveluri de competitivitate printre tarile Uniunii. Acesta, competitivitatea, ar putea fi cel de-al doilea element cheie. Cred ca in acest moment pentru Europa este o provocare sa devina mai competitiva la nivel mondial. SUA au deja crestere, avem tarile BRICS (n.r-acronim pentru Brazilia, Rusia, India si China), iar Europa trebuie sa se gandeasca la ceva pentru a deveni mai competitiva, altfel vom pierde din punct de vedere economic pe termen lung.

In prezent, exista patru niveluri de competitivitate in cadrul statelor membre:

-primul, care este si cel mai inalt, include tarile nordice;

-cel de-al doilea Europa de Vest si Estonia;

-cel de-al treilea sudul si estul Europei;

-cel de-al patrulea, cel mai jos nivel, Europa de sud-est.

Daca crestem nivelul competitivitatii vom avea parte de mai multa prosperitate si viceversa. Cred ca este foarte important pentru noi sa fim constienti de cele mai mari slabiciuni. De ce anumite tari sunt mai putin competitive decat altele.

Sunt tari mai putin competitive din punct de vedere economic si, din pacate, acest lucru nu le afecteaza numai pe ele, afecteaza intreaga Europa, chiar si tarile competitive.

De aceea trebuie sa gasim solutii pentru a deveni mai competitivi si pentru a gasit investitii prioritare in aceasta directie”.

TRANSCRIPT PARTEA A 2-A

“Atunci cand vorbim cu oameni care nu au o slujba, tineri someri, este greu sa discutam cu ei in termeni de stabilitate macroeconomica, crestere, nici nu face sens sa purtam o discutie in acesti termeni. Ei mai degraba asteapta de la noi sa le spunem ca vom asigura, vom pastra investiile europene, de exemplu, in in interiorul Europei. Vom pastra investiile pe care le avem acum. Prin reglementari mai bune vom incerca sa sprijinim firmele si companiile europene, iar acest lucru le va da incredere ca vor avea slujbe. Daca acele companii sunt mai bine, atunci si ei vor avea joburi.

Daca le vom putea explica cum vom face asta, evident prin stabilitate macroeconomica si politici fiscale mai bune putem ajuta la modul concret companiile sa creasca si sa creeze locuri de munca, atunci ne vor crede. Trebuie, insa, sa venim cu exemple concrete, trebuie sa le aratam ca suntem capabili sa pastram companiile puternice in Europa, altfel companiile vor pleca din Europa. Va pot oferi un exemplu din Romania. Este vorba de ArcelorMittal, care au plecat din Franta. Acum, iau in considerare sa paraseasca Romania pentru Statele Unite. Cum putem reusi sa evitam asta? Daca o putem face ii vom convinge ca suntem buni si stim exact cum sa rezolvam problemele, deoarece ei isi vor pierde locurile de munca in cazul in care acele companii vor pleaca. Este o provocare pentru noi, trebuie sa gasim solutii pentru aceste probleme reale care se intampla in fiecare tara din Europa, nu numai in Romania sau Franta”.

TRANSCRIPT PARTEA A 3-A

“Este adevarat ca avem tari cu prioritati si abordari diferite, insa, pe de alta parte sunt complet de acord cu ceea ce a spus comisarul De Gucht despre statele membre care vor mai multe beneficii din partea Europei si mai putine constrangeri. Din acest punct de vedere poate ar trebui sa mergem de la o uniune monetara catre o uniune politica, altfel nu putem rezolva impreuna problemele, iar problemele pe care le avem ar trebui rezolvate impreuna.

Daca vrem sa abordam fragmentarea pietei interne, trebuie sa facem acest lucru impreuna, in interiorul Uniunii Europene. Trebuie sa gasim solutii comune pentru libera circulatie de asemenea, daca vrem sa eliminam barierele din calea unei piete unice, daca vrem sa creem o piata mai mare si mai eficienta a fortei de munca, atunci trebuie sa o facem impreuna, iar asta inseamna o uniune politica, nu numai una monetara.

Desigur, cred ca trebuie sa prioritizam investitiile. Avem bugetul european, dar avem si bugetele nationale. Astfel, daca putem stabili la nivel european care ne sunt prioritatile, chiar si pentru nivelul national, cred ca nu este gresit. Nu inseamna ca ne vom pierde suveranitatea nationala, inseamna numai ca mergem in directia cea buna: o piata interna mai buna, o piata interna mai puternica, o sansa mai buna de crestere in Europa, o sansa mai buna pentru tineri de a-si gasi slujbe, o flexibilitate si o mobilitate mai mare in Europa

Ar trebui sa fim foarte pragmatici si sa ne stabilim foarte bine prioritatile, precum si sa cheltuim cu intelepciune banii nostri europeni, bugetul nostru national, intr-un fel prin care acele investii sa ne conduca catre o Europa mai buna, o Europa mai puternica, o Europa mai competitiva printre celelalte tari din lume”. 

Sursa foto si video: Mondo News