RAMONA MANESCU, la Forumul de la Doha: Infrangerea extremismului inseamna crearea de optimism

Europarlamentarul liberal RAMONA MANESCU a participat la editia cu numarul 15 a Forumului anual de dezbateri de la Doha din Qatar. Din postura de membru al Comisiei pentru Afaceri Externe, cat si ca membru al Delegatiei pentru relatiile cu Peninsula Arabica in cadrul Parlamentului European, RAMONA MANESCU a sutinut in discurs in care a vorbit despre o serie de subiecte de actualitate din zona Golfului si a Orientului Mijlociu.

Conflictul armat din Siria, pericolul reprezentat de organizatiile teroriste si extremiste din zona Orientului Mijlociu, dar si cel al securitatii energetice au fost numai cateva dintre subiectele abordata de europarlamentarul liberal in cadrul sesiunii de dezbateri a Forumului gazduit de capitala Qatarului. In continuare va prezentam, in varianta integrala, discursul RAMONEI MANESCU: 

“Excelentele voastre,

Distinsi invitati,

Sunt foarte onorata ca am fost invitata sa particip la DOHA FORUM, un forum prestigios de dezbateri care celebreaza editia a 15-in acest an. Este o mare placere pentru mine sa fiu aici si as dori sa multumesc Altetei Sale Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani, emirul statului Qatar pentru prezenta sa si pentru primirea calduroasa de la ceremonia de deschidere a HE Dr. Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, ministrul Afacerilor Externe al Statului Qatar pentru primire si pentru organizarea acestui eveniment prin Comitetul Permanent pentru organizarea de conferinte.

De asemenea, as dori sa multumesc HE Sheikh Ali BIN Jassim AL-Thani ambasadorul Statului Qatar in Regatul Belgiei pentru munca  in stransa cooperare cu DOHA si pentru extinderea invitatiile membrilor UE Qatar Grupului de prietenie in cadrul Parlamentul European.

In calitatea mea de presedinte al Grupului de prietenie UE-Qatar in cadrul Parlamentului European, va multumesc foarte mult pentru posibilitatea de a fi aici!

Aceasta nu este prima mea vizita in Qatar in calitate de membru al Comisiei pentru Afaceri Externe, cat si ca membru al Delegatiei pentru relatiile cu Peninsula Arabica in cadrul Parlamentului European. Orice vizitator este impresionat de dinamica exterioara a tarii si economia acesteia, o combinatie de modernitate si traditie. Qatar este o natiune care a devenit deja un brand global.

Din postura de membru al ambelor delegatiilor Mashrek si Peninsula Araba din cadrul Parlamentului European, sunt in contact permanent cu aceasta zona si fiind permanent interesata de evolutia viitoare a relatiilor dintre aceste tari si UE, trebuie sa spun ca exista un contrast izbitor intre ceea ce vedem astazi, aici, in Qatar, sau in alte tari din Orientul Mijlociu vecine precum Emiratele Arabe Unite, Kuweit sau Arabia Saudita si ceea ce nu se vede foarte departe de aici, in Yemen, Siria sau Libia.

Ca europeni, stim, de asemenea, ceva despre razboi si pace, despre resentimente si reconciliere. Trebuie sa amintim cum recent – exact cu sapte decenii in urma – cand toata Europa era in ruine, dupa un conflict devastator si cat de departe am ajuns intr-o perioada relativ scurta de timp.

In 2012, Uniunea Europeana a primit Premiul Nobel pentru Pace. Acest lucru a fost o recunoastere pentru natiunile europene, care au reusit in cele din urma, sa rupa cercul vicios al ofensivelor militare si al represaliilor, care au fost, pentru mult timp, forta care au ghidat Europa timp de multi ani.

Istoria noastra recenta ne face sensibil la nevoile altora si de aceea eforturile noastre de pana acum nu au fost nesemnificative. Am reusit sa strangem si sa oferim peste 3 miliarde de euro pentru dezvoltare si ajutor umanitar de la inceputul conflictului sirian – cea mai mare donatie din lume.

Dar nu este de ajuns. Multi refugiati, din Irak, Siria, Liban sau Iordania raman fara hrana adecvata, adapost si sprijin medical si este de datoria noastra sa-i ajutam. Din pacate acest ajutor nu este suficient, el reuseste doar sa acopere ranile. Avem o obligatie politica si diplomatica pentru a opri aceasta tragedie, pentru a opri fluxul de refugiati si sa puna capat raspandirii conflictelor armate .

Din nou, UE s-a miscat destul de rapid. Noi am inghetat programelor bilaterale de asistenta financiara si tehnica in tari precum Siria, am condamnat incalcarea drepturilor omului, am facut lobby pentru o solutie politica si am lucrat cu ONU, Liga Statelor Arabe si partenerii nostri regionali si internationali pentru a gasi un raspuns.

 

Aici, trebuie sa exprim o apreciere speciala pentru implicarea determinata a tarilor membre din Liga Araba in combaterea conflictelor din regiune. Efortul militar nu este unul minor. Acest lucru dovedeste ca exista o constientizare larga a amenintarii reprezentate de grupurile extremiste si dezastrul pe care acestea il aduc in regiunile contaminate. De asemenea, as dori sa-mi exprim profunda apreciere pentru tarile care ofera gazduire pentru mai mult de 3 milioane de refugiati si care poarta povara sociala, politica, de securitate si costul materialelor in conditiile unei situatii umanitare care se agraveaza permanent.

In acest context, este responsabilitatea noastra colectiva de a ajuta la incheierea tragediilor in curs de desfasurare in atat de multe tari din aceasta regiune. Pentru a ajuta la reinstalarea stabilitatii in Libia si Egipt. Pentru a pune capat razboaielor civile din Siria si Yemen. Pentru a captura si a aduce in fata justitiei pe membrii gruparilor teroriste si extremiste  care au o intelegere in Irak si alte regiuni invecinate. Pentru a usura efortul umanitar pentru refugiatii care si-au gasit adapost in Iordania, Liban sau Turcia. Acest lucru poate fi rezolvat doar prin solutii politice si diplomatice. Noi trebuie sa lucram impreuna; UE, Liga Statelor Arabe, Organizatiei Natiunilor Unite si toti ceilalti parteneri internationali strategici.

In timp ce solutiile politice si diplomatice isi urmeaza propria lor cale, fac un apel catre Liga Araba si tuturor tarilor membre sa-si intensifice efortul umanitar pentru toti cei care au nevoie imediata, in aceasta regiune. Toate rapoartele de la fata locului demosntreaza ca noi, in calitate de comunitate internationala, am esuat in furnizarea ajutorului necesar, chiar si la nivelul nevoilor de baza, cum ar fi hrana, adapost si ajutorul medical.

Doamnelor si domnilor,

As dori sa profit de aceasta ocazie de a aduce in discutie legatura dintre subiectul principal al acestui eveniment: Viitorul Economic Orientul Mijlociu si cel al aceastei sesiuni: Securitate si Stabilitate regionala. Cred cu tarie ca cele doua nu sunt doar numai in stransa legatura, dar nu pot exista una fara cealalta.

Privind in jur de aici, de la Doha, este evident ca in cazul in care oamenii au posibilitatea de a alege, in cazul in care au sanse reale si acces la educatie, in cazul in care afacerile sunt oferite cu infrastructura si un viitor previzibil, nu exista loc pentru grupurile teroriste sau extremism. Terorismul este teritoriul celor care nu dispun de speranta si oportunitate. Cu o mai buna  infrastructura, oportunitati mai bune de angajare si fundatii economice puternice pentru a avea succes, tentatia extremismului se diminueaza considerabil.

Infrangerea extremismului inseamna crearea de optimism. Intr-o regiune in care oportunitatea este disponibila pentru majoritate si unde exista o alternativa clara la violenta si sacrificiu de sine.

Acestea sunt obiective indraznete. Dar nu exista nici o alternativa.

Si acesta este motivul pentru care suntem aici in aceste zile si acesta este motivul pentru care cele doua teme: dezvoltare economica si securitatea si stabilitatea regionala merg atat de bine impreuna. In urma cu doar cateva zile, Comisia de Industrie Cercetare si Industrie a Parlamentului European a aprobat o propunere de strategie de securitate a energeticii europeane, subliniind cadrul pentru securitatea energetica imbunatatita. Votul final in plen este programat pentru sesiunea plenara din iunie de la Strasbourg.

Cand vorbim despre viitorul economic al Orientul Mijlociu este imposibil sa nu inceapem discutiiile cu tema energiei.

Succesul de azi al multor tari din Golf si Orientul Mijlociu a fost construit pe rezervele de combustibili fosili si a cererii de energie si de materii prime pentru industria petro-chimica la nivel mondial.

Eu provin dintr-o tara care este mandra de a fi prezenta in statisticile mondiale drept prima tara care a avut o productie industriala de titei. Cu productia de petrol s-a ajuns la industria completa a petrolului, cercetare, infrastructura si apoi industria orizontala, ca petrochimia. Cererea internationala de resurse energetice este unul dintre motivele pentru care astazi Constanta este cel mai mare port de la Marea Neagra si un centru energetic major pentru intreaga Uniune Europeana. Aceasta istorie ma ajuta sa inteleg conexiunile complicate, dar puternice intre energie / securitate a resurselor, dezvoltare economica, stabilitate regionala, relatii politice si conflicte.

De asemenea, pot vedea o imagine clara a unei tari care a fost odata cel mai important exportator de petrol si, sub presiunea continua a reducerii rezervelor naturale, a evoluat intr-o noua etapa in care a investit in energia nucleara si are un program nuclear pe termen lung, dezvoltand o intreaga industrie a resurselor regenerabile, de la cercetare la productia a marilor ferme eoliene sau fotovoltaice, si a utilizat cunostintele sale largi in extractia hidrocarburilor, transport si depozitare a deveni un centru energetic pentru o regiune in care securitatea energetica a devenit cel mai puternic instrument de diplomatic.

Eu cred ca in discutia globala despre securitatea energetica, combinata cu presiunea care vine din scopurile asumate de sustenabilitate si presiune redusa asupra sistemului climatic, producerea de energie sub forma de combustibili fosili a fost, este si va continua sa fie motorul care va asigura dezvoltarea si stabilitatea intregului Golf si al Orientului Mijlociu. Oportunitatile oferite de energiile regenerabile in materie de cercetare, productie, implementare si operare sunt doar inceputul.

Interconectarea diferitelor sisteme de transport si depozitare a energiei, care este atat de  necesara, ofera o alta oportunitate de investitii, crearea de locuri de munca si o dezvoltare durabila. Un exemplu bun sunt proiectele in curs de desfasurare si viitoare de conectare a resurselor de petrol si gaze recent descoperite in Marea Neagra, prin hub-ul oferit de Portul Constanta, cu cererea venita din tari care sunt dependente masiv de exporturi din Rusia.

De asemenea, obiectivele strategice stabilite la nivelul Uniunii Europene, pentru a creste continuu interconectivitatea retelei electrice aduc noi oportunitati de investitii. Eu cred ca o strategie de securitate energetica poate fi fundamentul pentru relatii bilaterale mai bune, mai puternice intre UE si tarile Golf si Orientul Mijlociu.

Obiectivele comune pot aduce, de asemenea, raspunsuri constructive la intrebari precum rolul Rusiei in aceasta ecuatie sau problema iraniana. Ele pot reprezenta, de asemenea, o baza pe termen lung pentru dezvoltarea economica, care, in schimb, este capabila de a sprijini stabilitatea si securitatea regionala.

Tari puternice si stabile in aceasta regiune, atat din punct de vedere economic si politic, reprezinta garantia ca terorismul, extremismul si tulburarile induse sunt sortite esecului. Totodata ele reprezinta, de asemenea, un puternic suport regional pentru tarile care astazi nu sunt atat de norocose, care sunt tulburate de instabilitate sau strivite de razboaie civile. Acesta arata la oamenii de rand care o alternativa este posibila si cu un efort comun al tarilor UE, Liga tarilor Arabe si comunitatea internationala, tendinta va fi inversat si, in loc de a exporturilor internationale de terorism si instabilitate, vom vedea toate acestea transformate in exporturi de speranta, normalitate si sansa unui trai decent.

Potentialul este enorm, eu pot vedea, eu sunt sigura ca toti putem vedea, si am incredere in obiectivele si interesele care ne unesc, nu in cele care aduc divizare. Sunt convinsa ca putem reusi  impreuna sa facem posibila o viata mai buna pentru cetatenii tarilor noastre. Sunt sigur ca impreuna putem gasi solutii pentru pace si prosperitate, pentru a ajuta la construirea unui viitor mai bun pentru natiunile noastre!

Va multumesc!”

Sursa foto: mondo news