RAMONA MANESCU la GCC Cultural Heritage Exhibition: Diplomatia culturala poate fi tradusa in programe concrete

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a participat la ceremonia de deschidere a GCC Cultural Heritage Exhibition. Eurodeputatul roman a sustinut un amplu “speech” in care si-a exprimat opinia referitoare la diplomatia culturala. RAMONA MANESCU este de parere ca “diplomatia culturala poate fi tradusa in programe concrete, cum ar fi cele care sunt deja difuzate intre statele membre ale Uniunii Europene si poate reprezenta, fara nicio urma de indoiala, o punte intre doua culturi extrem de diferite: a Europei si lumii Arabe”.

In continuare va prezentam, in varianta integrala, discursul sustinut de RAMONA MANESCU la deschiderea GCC Cultural Heritage Exhibition: 

„Patrimoniul cultural este sufletul unei natiuni. Analizand, din aceasta perspectiva, putem spune ca Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kuweit, Bahrain si Qatar au un suflet comun. Exista diferente si nuante. Noi putem veni peste unele dintre ele aici, la aceasta expozitie. Cu toate acestea, exista un patrimoniu cultural comun coplesitor. Acesta este motivul pentru care vorbim astazi despre patrimoniul cultural al tarilor din CCG.

In contextul globalizarii, intr-o lume care se misca in “fast forward”, cu noua generatie, care sa aiba un interval de 30 de secunde, atentie, doar nuantele aparent estompeaza, si numai podurile mari sau zidurile raman vizibile. Exista deja multi ani de cand lipsa de viziune, decizii proaste, conflicte care cauzeaza, terorismul, intoleranta si extremismul, au dus la construirea acestor ziduri. Suntem aici pentru a construi poduri peste acestea si caramida si mortarul nostru sunt limba si cultura.

Nu cred intr-o lume a peretilor, izolarii si a separatismului, ci intr-una de intelegere reciproca si toleranta, in cazul in care ne gasim inspiratia si interesul fata de diversitatea noastra. Globalizarea a adus diferite culturi mai aproape si are o influenta reciproca. Schimbarea a avut loc mult mai rapid decat majoritatea dintre noi s-au pregatit sa o accepte sau e capabila sa o inteleaga.

Toate acestea se intampla nu numai la frontiere, ci si in interiorul societatilor. Calatoriile, schimburile economice, accesul la informatie, internet, social media, si multe altele – toate aduc oamenii impreuna, expunandu-i in mod direct la diferite moduri de comunicare, si chiar si prin modul in care fiecare cultura mananca sau se imbraca, si, mai important, de asemenea, valori diferite si moduri de viata.

Este timpul pentru a tine pasul cu mediul in aceasta schimbare rapida si de a folosi cultura si limba pentru noua noastra lume comuna. Uniunea Europeana face acest lucru de mai multi ani, depunand o multime de efort, energie, creativitate si resurse pentru a ajuta oamenii sa inteleaga si experienta diferitelor culturi. Eu vad aceeasi tendinta in cazul tarilor ale Consiliului de Cooperare din Golf!

Recent, in luna octombrie 2016, ministrii de turism CCG si ministrii Culturii a aprobat o viziune unitara pentru a dezvolta o actiune comuna pentru turism, cultura si patrimoniu. De asemenea, in decembrie 2016, Memoria Comitetului Mondial al CCG a fost lansat cu sprijinul UNESCO, si al carui obiectiv principal este acela de a se asigura ca patrimoniul documentar din lume apartine tuturor, conservat si protejat pentru toti, si este accesibil in permanenta tuturor, fara obstacole precum si cu recunoasterea cuvenita a obiceiurilor si culturale practice.

As dori, de asemenea, sa mentionez implicarea puternica a EAU in protejarea patrimoniului cultural pe cale de disparitie in timpul conflictelor armate. Ei si-au afirmat disponibilitatea de a gazdui sediul central pentru organismul de conservare a patrimoniului cultural uman mondial la Abu Dhabi. De asemenea, contributiile financiare ale Qatarului pentru UNESCO nu pot fi trecute cu vederea. Intr-un moment de extrema necesitate, Qatar a fost acolo pentru a umple golurile. Toate aceste initiative mari au stabilit tarile CCG drept un actor global major in domeniul patrimoniului cultural. Aceasta aduce responsabilitate si oportunitate.

Diplomatia economica este un instrument foarte puternic. Dar functioneaza mult mai bine daca este folosit impreuna cu diplomatia culturala. Europa are o vasta experienta in acest sens si sigur “strategia pentru relatiile culturale internationale”, lansata in iunie 2016, poate fi folosita ca model. In acelasi mod ca si diplomatia economica care, in cele din urma vizeaza buzunarele oamenilor simpli, diplomatia culturala poate fi folosita pentru a viza in mod direct inimile si mintile oamenilor.

Vad o mare oportunitate in participarea la nivel inalt al evenimentului de astazi. Ii invit pe toti aici pentru a discuta, in urmatoarea ora, despre modul in care “diplomatia culturala” poate fi tradusa in programe concrete, cum ar fi cele care sunt deja difuzate intre statele membre ale Uniunii Europene. Care sa fie reprezinte initierea unei punti intre culturi diferite: a Europei si lumii Arabe”.

Sursa foto: ramona-manescu.ro