RAMONA MANESCU: Libanul gazduieste de 6 ori mai multi REFUGIATI decat Turcia si de 15 ori decat Germania

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a participat, marti 8 martie, la Grupul de lucru Euromed. In timpul discutiilor, politicianul roman a profitat de ocazie si a tras un nou semnal de alarma in ceea ce priveste situatia Libanului, o tara care gazduieste 6 ori mai multi refugiati decat Turcia si de 15 ori mai mult decat Germania.

RAMONA MANESCU a discutat pe marginea acestui subiect si cu CHRISTOS STYLIANIDES, comisarul pentru ajutor umanitar si de gestionare a crizelor, caruia i-a transmis propunerile clare si foarte concrete, referitoare la acest subiect fierbinte, care au fost primite de la dl Nabih Berri, Presedintele Parlamentului Libanului.

“In timpul Grupul de lucru Euromed de marti, 8 martie, am profitat de prezenta domnului Christos Stylianides, comisarul pentru ajutor umanitar si de gestionare a crizelor, la intalnirea noastra si am vorbit cu el despre situatia umanitara din Liban, in special despre numarul imens de refugiati, care se afla aceasta tara.

Turcia nu este singura tara din vecinatatea sudica care se afla in dificultate. De fapt, daca luam in considerare populatia Libanului, de doar 5,8 milioane de oameni, cei 1,2 milioane de refugiati pe care ii gazduieste reprezinta o povara mai mare decat in orice alta situatie similara din lume. In mod evident, Uniunea Europeana are un interes clar si direct in sprijinirea Libanului pentru rezolvarea acestei situatii. Nu este in beneficiul nimanui sa stea doar si sa priveasca cum Libanul se prabuseste sub presiunea provenita nu numai din cauza valului urias de refugiati, ci si in urma crizei politice interne prelungite.

Am prezentat domnului Stylianides propunerile clare si foarte concrete care au fost primite de la dl Nabih Berri, Presedintele Parlamentului Libanului, in timpul vizitei sale recente la Parlamentul European.

Comisarul a primit aceste propuneri intr-o maniera extrem de pozitiva si m-am angajat sa-i trimit si o informare completa cu privire la rezultatele reuniunii de la Grupul de prietenie UE-Liban a gazduit in urma cu doua saptamani.

Asa cum i-am spus domnului Stylianides in mod direct, Europa trebuie sa arate acelasi sprijin Libanului ca si in altor tari din vecinatatea sudica. Acest lucru nu se datoreaza numai faptului  ca UE are in Liban un partener stabil si pe termen lung, dar, de asemenea, pentru ca un Liban prabusit se va transforma, automat, intr-o situatie si mai complicata peste tot in Orientul Mijlociu. Un astfel de posibil viitor sumbru este, de asemenea, o amenintare pentru securitatea Europei, si trebuie sa fie abordat inainte de a fi prea tarziu”, a scris europarlamentarul liberal RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.

Sursa foto si text: ramona-manescu.ro