Ramona Mănescu: Libanul riscă să devină victimă colaterală în luptele regionale de putere

Europarlamentarul PPE Ramona Mănescu trage un semnal de alarmă asupra situației încordate din Liban. Intr-un comunicat remis Mondo News, europarlamentarul explică deteriorarea situației securității din zonă.

„În calitate de membră a Parlamentului European și de președintă a Grupului Parlamentar de prietenie UE-Liban, observ cu mare îngrijorare deteriorarea bruscă a situației de securitate din Liban.

Evoluțiile recente, care au început odată cu demisia bruscă în 4 noiembrie a Primului-Ministru al Libanului, Saad Hariri, urmată pe 10 noiembrie de un ordin al Arabiei Saudite care cere cetățenilor săi să părăsească imediat Libanul, sugerează iminența unui conflict armat în regiune.

Puternica prezență în Liban a milițiilor Hezbollah și influența iraniană implicită, menționată și de dl. Hariri, sunt factori care generează și mai multă îngrijorare cu privire la situația din această țară.

Fac apel la moderație

Solicit moderare din partea tuturor părților implicate și concentrarea atenției asupra interesului general al poporului libanez. Doresc să subliniez în mod special gravitatea consecințelor a încă unui conflict în regiune: o nouă criză umanitară, într-o țară care la rândul ei este gazda a 1,5 milioane de refugiați sirieni și crearea a încă unui teren fertil extremismului și terorismului.

Jocurile de putere pe care le putem ghici în spatele acestor evoluții recente din Liban nu servesc în nici un caz cetățenilor acestei țări. Ei sunt aceia care ajung să fie prinși între conflicte. Un Liban dezechilibrat va afecta și țările vecine, iar impactul va fi simțit  chiar mai departe, până în Europa”.

Sursa foto: mondo news