Ramona Mănescu: Lipsa noastră de acțiuni arată că UE nu percepe Rusia ca pe o amenințare reală

Lipsa noastră de acțiuni arată că UE nu percepe Rusia ca pe o amenințare reală, transmite europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), în contextul debaterii desfășurate în Parlamentul European reunit la Strasbourg privind influența propagandei ruse asupra țărilor UE și presupusele încercări ale Rusiei de a manipula alegerile folosind știri false. Uniunea Europeană trebuie să ia o decizie clară cu privire la comunicarea strategică și contra-propagandă, iar o astfel de decizie trebuie urmată de acțiuni și de un buget adecvat, atrage atenția europarlamentarul român.

Declarația eurparlamentarului Ramona Mănescu:

”Vă rog să îmi permiteți să încep prin a aminti o declarație a redactorului – șef al Russia Toda, Margarita Simonyan: RT este capabilă să “conducă un război informațional împotriva întregii lumi occidentale”, folosind “arma informațională”.

Scopul strategic al RT este de a „cuceri” și de a „crește o audiență” pentru a o folosi în „momente critice”.

Se pare că Kremlinul a decis cu mult timp în urmă că UE este un inamic al intereselor rusești și ar trebui să fie tratată în consecință, prin orice mijloace. În același timp, lipsa noastră de acțiuni arată că UE nu percepe Rusia ca pe o amenințare reală, și nu facem suficient în această direcție. Trebuie să încheiem acest ”dolce far niente” și să decidem mai repede în privința poziției noastre referitoare la comunicarea strategică și contra-propagandă, iar o astfel de decizie trebuie urmată de acțiuni cu un buget adecvat. Fie răspundem la același nivel, fie începem un dialog deschis cu Rusia, pe baza interesului și priorităților noastre. Trebuie să înțelegem că nu este vorba despre un conflict ideologic.

Propaganda Kremlinului vizează dosare foarte concrete, așa cum este cel al energiei. Folosindu-se de vechea dar eficienta strategie ”divide et impera” câștigă în mod evident acest joc, dacă nu acționăm decisiv. Dacă ne uităm mai cu atenție la dosarul energetic, vedem că sunt atât de multe de făcut de către noi. Dacă discutăm despre strategia energetică cu Rusia, trebuie să facem clară poziția noastră, iar ea trebuie să corespundă nevoilor tuturor statelor membre, nu doar a unora dintre ele, și să fim fermi în pozițiile noastre. Dacă permitem Rusiei să ne dividă într-o chestiune atât de importantă, interesele UE vor suferi.”

Comisia Europeană a numit săptămâna trecută un grup de experţi pentru combaterea știrilor false şi a propagandei. Din stuctură fac parte 39 de specialişti din domeniile IT, mass-media, mediul academic, reprezentanţi ai reţelelor de socializare Facebook şi Twitter, dar şi ai gigantului Google. În acest grup mai este şi un profesor universitar din România. Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti se numără printre cei 39 de experți selectați.

Rolul acestui grup este de a oferi consultanță Comisiei Europene cu privire la fenomenul răspândirii conţinutului fals, definind rolurile şi responsabilităţile părţilor relevante, evaluând dimensiunea internaţională şi riscurile şi formulând recomandări în vederea extinderii sau introducerii de noi acţiuni.

Sursa foto: ramona-manescu.ro