RAMONA MANESCU: MEDICAMENTE PENTRU O EUROPA BOLNAVA – analiza

Europarlamentarul PNL / EPP RAMONA MANESCU analizeaza situatia in care se afla Europa dupa tragicele atentate de marti din capitala Belgiei, Bruxelles, dar si dupa atentatele de la Paris.

RAMONA MANESCU identifica trei greseli care au facilitat valul de atentate din Europa si propune expulzarea celor care refuza in mod evident integrarea intr-un sistem social unde nimeni nu i-a chemat. ”Simpla monitorizare, asa cum s-a vazut in cazul ultimelor atacuri teroriste, nu da rezultate. Multi dintre cei care au omorat cetateni europeni in atacuri teroriste au trecut anterior prin birourile fortelor de securitate, fara efect. Pentru o astfel de schimbare de atitudine institutiile legiuitoare, precum Parlamentul European, trebuie sa asigure instrumentele necesare”, scrie RAMONA MANESCU.

”Acelasi efort pe care Uniunea Europeana si Statele Membre il fac in raport cu comunitatile aflate in nevoie din afara granitelor sale, trebuie facut si in raport cu propriile comunitati aflate in nevoie, poate inzecit. Din astfel de comunitati care traiesc izolat de restul societatii provin cei care s-au alaturat Daesh si de ele se folosesc si cei care isi promoveaza mesajele extremiste si radicale in interiorul spatiului european. Noile valuri de migranti, care nu stapanesc limba tarii unde se stabilesc, lipsiti de abilitatile necesare obtinerii unei slujbe, dependenti de sistemele de asistenta sociala, nu fac decat sa alimenteze aceste comunitati si sa le sporeasca problemele. Europa este datoare sa-si intoarca privirea catre propriul proces de integrare si sa se asigure ca toti cei 500 de milioane de cetateni impartasesc valorile europene”, concluzioneaza europarlamentarul RAMONA MANESCU.

CITESTE SI: ATENTATE la BRUXELLES. Europarlamentarul RAMONA MANESCU: EUROPA este, din nou, tinta TERORISMULUI!

Iata, integral, analiza politica scrisa de RAMONA MANESCU:

 Medicamente pentru o Europa bolnava

 Multi dintre noi am zburat cel putin o data cu avionul. Si ne aducem aminte de acele explicatii de dinainte de decolare: ”in cazul depresurizarii avionului vor cadea mastile de oxigen. Puneti-va mai intai dumneavoastra masca de oxigen, si abia apoi ajutati persoanele din jur.”

Suntem in situatia in care Europa incearca sa ajute atat de multi oameni in nevoie, dar ea insasi se imbolnaveste din ce in ce mai tare. Terorismul, cea mai oribila ”boala” a acestui secol, se infiltreaza din ce in ce mai mult intr-o Europa vulnerabila, permisiva, chiar lipsita de reactie uneori. Este evident ca lista vulnerabilitatilor este fara sfarsit, iar serviciile secrete si fortele de ordine sunt complet depasite de o sarcina de Sisif: protejarea vietii cetatenilor europeni, la ei acasa.

Un belgian, un roman, un francez sau orice alt cetatean european se afla in situatia de a nu sti daca in drum spre birou, metroul in care se afla va exploda sau nu. Ori, daca in timp ce isi ia la revedere de la o ruda pe treptele aeroportului, nu cumva un dezaxat va decide sa plece de pe aceasta lume impreuna cu alte 10 persoane din jur.

Aceasta boala se extinde din tara in tara, din suburbie in suburbie, cuprinde comunitati intregi, se infiltreaza in cele mai linistite si pasnice locuri si le intoarce pe dos. Salah Abdeslam, un terorist al Daesh si un criminal vinovat de uciderea a 130 de oameni in Paris, a scapat fortelor de securitate timp de patru luni de zile. Aceasta pentru ca a fost protejat de rude si de prieteni, toti parte a unei comunitati inchise din mijlocul Bruxellului, formata din imigranti mai vechi sau mai noi, atrasi aici de o Europa prospera, dar care refuza orice fel de integrare si schimbare a modului de viata, incercand insa sa modeleze noua patrie dupa propriile mentalitati.

Atunci cand ne aflam in mod evident in fata unei Europe vulnerabile si infectata de virusul terorismului, incapabila sa integreze diferitele valuri de migratie pe care le-a atras, nu mai putem spera sa exportam securitate si prosperitate in tarile din vecinatate.

 Problemele de integrare ale milioanelor de imigranti, care s-au adaugat in ultimul timp altor milioane deja rezidenti pe continentul european, la randul lor cu mari carente de asimilare a valorilor si modului de viata european, risca sa duca intreaga Uniune Europeana in haos. Este suficient sa ne uitam la scorurile partidelor extremiste sau la comunitati locale ravasite, asa cum vedem in insula Lesbos – una dintre principalele porti de intrare ale imigratiei in Europa, Calais – sediul ”junglei” si a 18.000 de migranti dornici sa ajunga in Marea Britanie sau Koln – un oras unde noaptea de Revelion s-a transformat in cosmar.

CITESTE SI: LIVE VIDEO ATENTAT TERORIST LA AEROPORTUL ZAVENTEM DIN BRUXELLES. BILANTUL PROVIZORIU: ZECI DE MORTI SI RANITI. UPDATE

 Europa trebuie sa se gandeasca serios la propria securitate si stabilitate si sa actioneze repede, eficient si hotarat in acest sens. Este datoare propriilor cetateni sa faca acest lucru. Este nevoita sa faca acest lucru daca doreste sa-si pastreze statutul castigat atat de greu – de insula de stabilitate, prosperitate si democratie – si sa exporte acest ”bine” incontestabil si in teritoriile din vecinatate.

 In ciuda declaratiilor amenintatoare ale unor grupari teroriste precum Daesh, exista masuri si solutii, la indemana Statelor Membre si a institutiilor europene, capabile sa readuca securitatea si stabilitatea.

 Parlamentul European nu are la dispozitie forte de interventie si posibilitatea unor masuri imediate. Dar acest for, principala structura de reprezentare democratica a cetatenilor europeni, are multa forta, pe care o poate pune in sprijinul eforturilor de securizare si aparare a continentului. Parlamentul European are aceasta datorie fata de cetatenii pe care-i reprezinta si la ale caror nevoi si probleme trebuie sa raspunda.

 Ceea ce s-a intamplat astazi in Bruxelles poate nu ar fi avut loc daca Registrul cu Numele Pasagerilor (Passenger Name Record – PNR) nu ar fi asteptat din 2011 pana la finalul lui 2015 sa fie adoptat. In mod cert, nu atat de multi rezidenti ai UE ar fi plecat sa se alature Daesh pentru ca acum sa se intoarca, nestiuti, parte a noilor valuri de migranti.

 Banii cu care celulele teroriste reusesc sa-si plateasca recrutii si sa le furnizeze arme ar fi mult mai greu de obtinut daca in octombrie 2015, Parlamentul European nu ar fi votat suspendarea Acordului TFTP cu SUA (Programul de Urmarire a Finantarii Terorismului).

 Organizarea si coordonarea unor atacuri teroriste, asa cum au fost cele din Paris si Bruxelles, ar fi mult mai greu de indeplinit daca Rezolutia privind supravegherea electronica in masa a cetatenilor europeni ar fi suferit mai putine amanari si mai putine amendamente din partea celor care, sub argumentul dreptului la viata privata, ajung sa vulnerabilizeze un continent intreg si vietile a 500 de milioane de europeni.

 Parlamentul European poate face insa mult mai mult. In primul rand poate sustine initiativa de creare a ”European Border and Coast Guard Agency” si ajuta ca documentul final sa primeasca unda verde in regim de urgenta si intr-o forma care sa asigure putere si eficienta acestei agentii. Aceeasi atitudine trebuie sa o aiba si fata de recenta Propunere de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea terorismului, aflata acum in procedura de amendare la nivelul Comisiei LIBE.

 Asa cum imediat dupa atacurile din Paris, din noiembrie 2015, prima masura a autoritatilor a fost cea de inchidere a granitelor, controlul strict al granitelor externe ale Uniunii Europene este obligatoriu. Aceasta nevoie vine in conditiile in care toate informatiile care vin dinspre serviciile de securitate, atat ale Statelor Membre cat si ale partenerilor din NATO spun ca Daesh si alte grupari teroriste se infiltreaza in randul valului de migranti care incerca sa ajunga in Europa.

 Europa poate si trebuie sa arate solidaritate si sprijin fata de cei, atat de multi, aflati in nevoie, care vin dinspre zonele de conflict. Este in acord cu propriile valori si cu angajamentele fundamentale pe care toti ni le-am luat. Aceasta solidaritate si sprijin insa nu sunt in dezacord cu un control extrem de strict al celor care vin sa ceara azil. Atunci cand o persoana fuge din fata unor conflicte armate care-i pun viata in pericol nu exista niciun impediment ca, la intrarea pe teritoriul care ofera protectie, sa existe o procedura clara si stricta de inregistrare. Uniunea Europeana nu isi mai permite situatii precum cele in care mii de ”azilanti” forteaza cu succes punctele de granita.

 Toleranta este o valoare la mare pret in aceste zile. Si este in mare pericol. Sentimentele de respingere fata de cei care ajung sa fie priviti ca un grup si perceputi ca o amenintare – comunitatile de imigranti sau comunitatile musulmane, sunt deja o realitate pe care nu o putem nega. O parte din vina o poarta si lipsa de reactie a europenilor. Atunci cand sunt identificate elemente radicale, extremiste sau cand are loc o propaganda fatisa impotriva valorilor europene, trebuie ca reactia sa fie imediata si hotarata. Expulzarea celor care refuza in mod evident integrarea intr-un sistem social unde nimeni nu i-a chemat este poate cea mai eficienta masura. Simpla monitorizare, asa cum s-a vazut in cazul ultimelor atacuri teroriste, nu da rezultate. Multi dintre cei care au omorat cetateni europeni in atacuri teroriste au trecut anterior prin birourile fortelor de securitate, fara efect. Pentru o astfel de schimbare de atitudine institutiile legiuitoare, precum Parlamentul European, trebuie sa asigure instrumentele necesare.

 Pentru romani si Romania, inca aspiranta la statutul de membru cu drepturi depline al spatiului Schengen, libertatea de circulatie este un mare castig si o valoare europeana cu o importanta aparte. Cu toate acestea, tot ca roman, consider ca libertatea de miscare nu este cu nimic impiedicata de informatiile pe care le furnizez, atat eu, cat si toti ceilalti europeni care calatoresc, catre companiile aeriene. Registrul cu Numele Pasagerilor este un instrument care doar ia aceste informatii, deja existente, si le da valoare din punct de vedere al protectiei si securitatii fata de aceste noi amenintari teroriste. El trebuie sa functioneze la capacitate maxima, pe intreg teritoriul european si trebuie sa acopere toate vulnerabilitatile. De astfel de vulnerabilitati profita cei care circula liber intre baze de antrenament ale Daesh si tari ale UE.

 Atacurile din Paris au fost coordonate, folosind metode mai putin banuite: comunicarea nemonitorizata din cadrul jocurilor pe calculator care folosesc reteaua Internet. A crede ca fiecare licean care joaca FIFA pe un PlayStation este un potential terorist este profund gresit. Dar si a ignora complet astfel de canale de comunicare este la fel de gresit. Legislatia privind supravegherea electronica in masa a cetatenilor europeni trebuie sa ajute fortele de ordine atunci cand exista amenintari de securitate.

 In fine, consider ca acelasi efort pe care Uniunea Europeana si Statele Membre il fac in raport cu comunitatile aflate in nevoie din afara granitelor sale, trebuie facut si in raport cu propriile comunitati aflate in nevoie, poate inzecit. Din astfel de comunitati care traiesc izolat de restul societatii provin cei care s-au alaturat Daesh si de ele se folosesc si cei care isi promoveaza mesajele extremiste si radicale in interiorul spatiului european. Noile valuri de migranti, care nu stapanesc limba tarii unde se stabilesc, lipsiti de abilitatile necesare obtinerii unei slujbe, dependenti de sistemele de asistenta sociala, nu fac decat sa alimenteze aceste comunitati si sa le sporeasca problemele. Europa este datoare sa-si intoarca privirea catre propriul proces de integrare si sa se asigure ca toti cei 500 de milioane de cetateni impartasesc valorile europene, scrie RAMONA MANESCU

Sursa foto: caleaeuropeana