RAMONA MANESCU: Memorandumul Transgaz – SOCAR: un succes al diplomatiei economice romanesti

Marti, 19 iulie, a avut loc un eveniment ce, probabil, a atras atentia mai mult specialistilor din domeniul energiei decat publicului larg, dar care reprezinta un mare pas inainte pentru Romania, intr-un proiect ce va aduce beneficii semnificative tarii noastre. Este vorba despre semnarea, la Baku, a unui Memorandum de intelegere, intre compania romaneasca Transgaz si SOCAR, compania petroliera de stat a Republicii Azerbaidjan.

Memorandumul, pe langa tintele referitoare la cooperarea in domeniul transportului de gaze naturale si cele referitoare la utilizarea capacitatilor romanesti de transport si distributie a gazului provenind din zona Caspica catre piata europeana, stabileste si detaliile unei noi etape in cadrul proiectului AGRI. Mai exact, este vorba despre constructia de terminale necesare transportului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Azerbaidjan, prin Georgia, apoi peste Marea Neagra cu nave, catre portul Constanta, de unde sunt preluate de partea romana.

Principalul sustinator al acestui proiect de anvergura este europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU, politicianul roman care a militat permanent in favoarea parafarii acestei colaborari care va aduce o serie de beneficii semnificative tarii noastre.

“Intotdeauna am sustinut ca dezvoltarea economica este cea care aduce stabilitate, pace si ofera oamenilor incredere in ziua de maine.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector) si cele 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual ce asteapta sa fie transportate din regiunea Marii Caspice catre Romania reprezinta trecerea de la vorbe la fapte in strategiile europene care au ca tinta securitatea energetica a Uniunii si diversificarea surselor de aprovizionare.

Acelasi proiect AGRI este si un pas concret in strategia pe termen lung a Romaniei, care vede relatia cu tarile din bazinul Marii Negre ca pe o oportunitate de dezvoltare si nu o sursa de conflict.

Am avut placerea de a participa la intalnirea de la Baku, alaturi de reprezentantii Transgaz si SOCAR, la semnarea acestui Memorandum si am vazut cum efortul unor ani de negocieri si relatii diplomatice bine intentionate da rezultate.

Contextul geopolitic actual nu este de loc simplu pentru tara noastra si, privind de jur imprejur, se pare ca din toate directiile vin mai mult provocari si amenintari. Cred ca aceasta „mare tulbure” poate fi privita si altfel si poate fi transformata intr-o oportunitate. Romania se afla pe axa energetica ce leaga bazinul Caspic de Marea Neagra si mai departe Estul Europei cu Vestul. Eforturile pe care le face Romania in dezvoltarea relatiilor diplomatice in zona Caucazului de Sud, dar si mai departe, catre celalalt mal al Marii Caspice, cu tari precum Turkmenistan, sunt benefice nu doar pentru tara noastra ci si pentru unele dintre proiectele pe termen lung ale Uniunii Europene. Relatiile diplomatice aduc oportunitati economice, iar acestea, mai departe, genereaza bunastare, stabilitate si deschid punti de discutie catre dosare care, abordate nediplomatic, duc la inchiderea usilor – asa cum este cazul problemelor privind drepturile omului.

In continuarea intalnirii de la Baku pe tema Memorandumului Transgaz – SOCAR, am avut si placerea unei discutii directe cu Elmar Mammadyarov, Ministrul de Externe al Republicii Azerbaidjan. L-am asigurat ca Azerbaidjanul are in persoana mea un sprijin pragmatic in Parlamentul European, iar dezvoltarea relatiilor cu Romania ajuta nu doar intereselor celor doua tari ci si agendei europene de probleme a Azerbaidjanului. De asemenea, Excelenta Sa, domnul Elmar Mammadyarov, a recunoscut rolul de poarta energetica pe care Romania poate si trebuie sa-l joace pentru gazul Azer pe piata europeana. O poarta aflata la locul potrivit si care ofera atat de necesara stabilitate pentru proiectele pe termen mediu si lung, asa cum sunt cele din domeniul energetic.

Cred ca intr-o lume globalizata, a profita de oportunitatile aflate in proximitate este o atitudine mult mai productiva decat cea a Rezolutiilor tip „dictat”. Atunci cand tari cu probleme serioase in zona respectarii drepturilor omului si a statului de drept, vor simti beneficiile relatiilor economice cu cea mai mare piata din lume – cea a celor 500 de milioane de consumatori ai Uniunii Europene, vor fi mult mai interesate in a face si „concesii” in domenii mai sensibile, precum cele mentionate”, a notat europarlamentarul RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: ramona-manescu.ro