Ministrul Transporturilor a inceput viabilizarea economica a companiilor din subordine. Conducerea CFR SA a fost revocata!

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu

Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA a numit, vineri, un nou Consiliu de Administratie (CA) la compania feroviara, dupa ce in aceeasi zi s-a decis revocarea din functie a tuturor membrilor Consiliului de Administratie, Ministerul Transporturilor precizand, intr-un comunicat de presa, ca acestia au exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei.

“Au fost constatate o serie de nereguli grave in actul de management al administratorilor, printre care se numara neindeplinirea obligatiei de supraveghere si control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie savarsite de executiv si constatate de organele de control, precum si incalcarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor si a altor prevederi legale”, precizeaza Ministerul Transporturilor intr-un comunicat de presa.

In consecinta, Adunarea Generala a actionarilor a numit urmatorii membri in noul Consiliu de Administratie al CFR SA: Artopolescu Ovidiu Petrisor, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Putura Ovidiu – secretar de stat in Ministerul Justitiei, Cionga Victor – managing partner la AZ Capital Advisors, Luca Florin – consultant financiar si Ciobanasu George – auditor financiar.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a precizat ca institutia pe care o conduce a pornit un proces de viabilizare economica a companiilor aflate in subordine, iar rezultatele verificarilor vor fi trimise spre analiza institutiilor abilitate, pentru a se lua masurile impuse de lege.

“Chiar daca intampinam rezistenta, dorim sa fie clar pentru toata lumea ca Ministerul Transporturilor a pornit un proces ireversibil de viabilizare economica a companiilor din subordine. Toate rezultatele controalelor efectuate vor fi trimise institutiilor abilitate, spre analiza, pentru a fi luate masurile legale ce se impun, iar conducerea ministerului va lua decizii in consecinta”, a declarat Ramona Manescu, ministrul Transporturilor.

Noua componenta a Consiliului de Administratie a fost evaluata si validata de consortiul de consultanta alcatuit din PriceWaterhouseCoopers, George Butunoiu Group si David & Baias. 

In perioada urmatoare noul Consiliu de Administratie se va intruni pentru a alege noul presedinte al consiliului. Adunarea Generala a actionarilor a pus in vedere noului CA sa analizeze de urgenta modul de indeplinire de catre Nicu George a indatoririlor sale de director general interimar al societatii.

Consiliul de Administratie al CFR SA era format din Florian Raimund Kubinski (presedinte, CFO Volksbank Romania), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat in Ministerul Finantelor) si Sebastian Tcaciuc (membru).