RAMONA MANESCU: MOSCOVA, NOUA CAPITALA A UE?

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a lansat un nou semnal de alarma in care atrage atentia asupra rezultatului votului asupra Rezolutiei referitoare la comunicarea strategica a Uniunii Europene pentru a contracare propaganda partilor terte impotriva sa. Eurodeputata liberala a realizat o “analiza pe text” extrem de amanuntita in cadrul careia explica, cu subect si predicat, faptul ca documentul este mult mai important decat lasa titlul sau sa se inteleaga, in conditiile in care pentru prima data in istoria conflictelor observam cum „soft power” depaseste in influenta efectiva „hard power”.

In continuare va prezentam, in varianta integrala, analiza politica realizata de RAMONA MANESCU si postata pe pagiina sa oficiala:

“Parlamentul European, in sedinta sa plenara de la Strasbourg, a fost chemat sa-si exprime votul asupra unei Rezolutii referitoare la comunicarea strategica a UE pentru a contracara propaganda partilor terte impotriva sa.

Documentul este mult mai important decat lasa titlul sau sa se inteleaga, in conditiile in care pentru prima data in istoria conflictelor observam cum „soft power” depaseste in influenta efectiva „hard power”. Ne aflam astazi in plina revolutie a modului in care conflictele sunt initiate, derulate si castigate / pierdute. Este probabil cea mai profunda schimbare a modului in care trebuie sa intelegem atat termenul de „amenintare” cat si cel de „aparare”. Pentru prima data in istorie, un teritoriu sau o tara pot fi „cucerite” prin metode aparent democratice, fara ca macar un glont sa fie tras, fara ca macar un tanc sa isi porneasca motorul.

Nu mai este necesar ca o putere externa sa controleze fizic un teritoriu. Este suficient sa influenteze alegerea unui Presedinte sau sa determine initierea unui Referendum pentru a schimba orientarea politica a unei tari si a-si atinge propriile scopuri economice si strategice. Raportul mentionat mai sus trebuia sa aiba forma unei declaratii politice, in termeni civilizati dar fermi, care sa reflecte pozitia unei mari puteri (Uniunea Europeana) la adresa celor care se amesteca in treburile sale interne, folosind tehnici si instrumente la limita razboiului hibrid. Mesajul intentionat era: „atentie, stim ce si cum faceti, nu vom ramane fara reactie”.

Cu toate acestea, modificarile suferite de text in urma votului, mai ales cele referitoare la Rusia si a operatiunilor de manipulare si influentare pe care Kremlinul le deruleaza pe teritoriul Uniunii Europene, sunt mai mult decat ingrijoratoare. Desi Parlamentul European recunoaste propaganda jihadista derulata de DAESH / ISIS pe teritoriul UE si considera ca aceasta trebuie contracarata, in privinta altor amenintari, poate mai putin evidente dar la fel de perfide, tonul este mult mai temperat.

Aceasta temperare a tonului reiese foarte clar din disparitia multor cuvinte cheie din text rezultat in urma votului.

De exemplu, finalul punctului 1:

„constata ca alte regimuri autoritare din intreaga lume utilizeaza strategii similare celor dezvoltate de Kremlin”

Dispare in totalitate.

Apoi, la inceputul punctului 8:

„recunoaste ca guvernul Rusiei foloseste in mod agresiv o gama larga de mijloace si instrumente”

Cuvantul „agresiv” a fost eliminat.

La punctul 13:

„subliniaza ca o mare parte a propagandei ostile a Kremlinului urmareste sa descrie unele tari europene ca apartinand „sferei traditionale de influenta a Rusiei”, subminandu-le astfel suveranitatea si identitatea europeana adanc inradacinata, care a fost subminata in trecut de regimurile comuniste;”

Unde cuvantul „ostil” a disparut, de parca propaganda rusa ar fi profund prietenoasa, la fel si intreaga trimitere la incercarea de subminare a suveranitatii.

Nu pot sa nu amintesc si de punctul D:

„intrucat razboiul informational indreptat impotriva Occidentului a fost folosit pe scara larga de Uniunea Sovietica in timpul Razboiului Rece”

Unde amendarea textului are o directie cat se poate de clara.

Sau punctele E si H:

„intrucat Kremlinul si-a intensificat razboiul propagandistic, Rusia jucand un rol tot mai important in peisajul mediatic european si vizand crearea de sprijin politic in ochii opiniei publice europene cu privire la actiunile Rusiei si subminarea coerentei politicii externe a UE”

„intrucat razboiul propagandistic si interventia mass-mediei ruse sunt deosebit de puternice si, de cele mai multe ori, fara rival in tarile din vecinatatea estica”

Unde caracterul agresiv al propagandei Rusiei dispare odata cu cuvantul razboi.

Amputarea textului nu reflecta un refuz de a vedea realitatea sau doar o inocenta criminala. Ea reflecta pozitia unor mari state europene care sustin pozitia si influenta rusa in interiorul UE. Aceasta concluzie este sustinuta si de faptul ca absolut toate modificarile survenite la votul final au vizat strict subiectul propagandei Rusiei. Nici macar o virgula nu a fost mutata in rest. Afirm acest lucru in deplina cunostinta de cauza mai ales ca evenimentele care au loc la Bruxelles nu sunt separate ci se leaga intre ele.

Nu pot sa nu vad o conexiune intre aceste ciuntiri ale unui text foarte important si pozitiile exprimate de mai multi europarlamentari francezi in cadrul dezbaterilor pe un alt punct foarte important al ordinii de zi – Rezolutia referitoare la punerea in aplicare a politicii de securitate si aparare comune. Europarlamentarii francezi au avut pozitii extrem de critice la adresa NATO si SUA, in ciuda celor afirmate de oficialii europeni pana acum, inclusiv de cei din Hexagon.

In aceste conditii nu pot decat sa fiu ingrijorata si sa privesc cu teama spre viitorul constructiei europene. Cum sa nu fiu ingrijorata cand vad ca in Romania, tara pe care o reprezint in Parlamentul European, audienta Televiziunii Nationale este depasita de 20X de cea a site-urilor si conturilor fantoma din retelele de socializare – toate cu mesaje dictate de la Moscova.

Cum sa nu fiu ingrijorata cand vad cum in Moldova, tara care pentru noi este mult mai mult decat un vecin, stirile fabricate despre negocierea „importului” a 30.000 de refugiati de catre candidatul pro-european Maia Sandu devin vedete peste noapte, in plina campanie electorala, cu sprijinul televiziunilor pro-ruse.

Cum sa nu fiu ingrijorata cand stiu ca soarta unui acord comercial extrem de important si negociat timp de sapte ani si jumatate de catre Uniunea Europeana este pusa in cumpana de aceiasi oameni care cer eliminarea sanctiunilor impuse de UE impotriva Rusiei, separarea stricta a UE de NATO si considera UE a avea un rol „negativ si favorabil escaladarii evenimentelor in ceea ce priveste conflictele actuale din vecinatatea sudica si estica a UE”.

Ceea ce s-a intamplat in Parlamentul European este un pas inainte, dar unul mic si sovaielnic, asta desi Uniunea Europeana este, incontestabil, a doua putere a lumii, atat economic cat si militar, iar vocea ei ar trebui sa aiba un cu totul alt ton atunci cand vine vorba despre securitatea si interesele sale.

Anul viitor vor avea loc alegeri in mai multe state europene din prima linie. Uneori, rezultatul se decide la diferente foarte mici. Nu pot sa nu ma gandesc ca lipsa de reactie si indulgenta in fata unor manipulari externe pot duce la aparitia unor guverne si lideri din zona extremelor stanga sau dreapta in interiorul UE. Aceasta situatie ar reprezenta ultima faza a unei „furtuni perfecte” la adresa UE, furtuna care a inceput cu criza economica, s-a continuat cu criza refugiatilor, a adaugat momentul Brexit si s-ar putea incheia cu ceea ce, in mod cert ar fi o pierdere enorma pentru toti cei 500 de milioane de europeni – o disolutie.

Aceasta amenintare este reala, iar vocile lucide din interiorul Uniunii nu trebuie sa ramana tacute. Inca nu este prea tarziu!”, se arata in analiza eurodeputatei RAMONA MANESCU.

Sursa foto: ramona-manescu.ro