RAMONA MANESCU: Nu cred ca mentinerea centrului de la GUANTANAMO va rezolva problema terorismului

Europarlamentarul PNL RAMONA MANESCU este primul cetatean ROMAN care a ajuns sa vada cu ochii lui celebrul centru de detentie al SUA de la GUANTANAMO. MANESCU a facut parte din delegatia PARLAMENTULUI EUROPEAN care a efectuat o vizita, in perioada 1-3 decembrie, la invitatia Guvernului american, la celebra inchisoare

Delegatia PE care s-a deplasat la centrul de detentie de la GUANTANAMO a fost formata din cinci deputati europeni si condusa de Rachida Dati. Obiectivul acestei vizite neoficiale a fost acela de a studia contributia pe care Europa o poate aduce Statelor Unite in vederea INCHIDERII centrului de detentie de la GUANTANAMO, promisiune facuta in Campania electorala de presedintele american, Barack Obama. Europarlamentarii au trecut in revista situatia si conditiile de detentie ale prizonierilor. 

CITESTE SI: EXCLUSIV FOTO RAMONA MANESCU a facut parte din delegatia PE care s-a deplasat la GUANTANAMO 

RAMONA MANESCU a acordat un interviu, in exclusivitate, jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, in care a vorbit despre cele mai importante aspecte ale vizitei sale la celebra inchisoare de la GUANTANAMO.

“Centrul de detentie de la GUANTANAMO arata mult mai bine decat imi imaginam. Nu este o inchisoare clasica in adevaratul sens al cuvantului pentru ca este o facilitate de securitate aflata in interiorul unei baze militare care s-a transformat intr-un mic orasel. Exista un spital, un cinematograf, cateva magazine care sa le usureze viata celor de care ii pazesc pe detinuti. In jurul sau s-au nascut multe mituri, asa ca atunci cand am primit invitatia din partea Departamentului de stat american am fost foarte interesata sa particip. Aceasta vizita face parte dintr-un program gandit de Departamentul Apararii american care isi doreste sa schimbe imaginea apocaliptica pe care o are acest centru de la GUANTANAMO“, a declarat RAMONA MANESCU jurnalistilor de la Evenimentul Zilei cand a fost intrebata de prima impresie pe care a avut-o in momentul vizitei.

“Detinutii sunt tinuti in trei locatii, in functie de gradul de periculozitate, dar si in functie de comportamentul lor. Cei mai periculosi se afla in Camp VII air, ceilalti in Camp V si Camp VI. In Camp V stau cei care pun in general probleme si necesita un regim mai strict, iar in Camp VI cei cu un comportament ok. Toti stau in celule individuale. La o prima vedere conditiile sunt in acord cu criteriile de detinere, asa cum sunt ele stipulate in conventiile internationale, iar in ultimii ani s-au imbunatatit in mod evident. Nu am vazut niciun detinut, in plus ni s-a spus ca acestia au fost dusi, pe toata perioada vizitei noastre, intr-un corp al centrului, de unde sa nu ne poata vedea”, a continuat RAMONA MANESCU.

Europarlamentarul PNL a dezvaluit si motivele pentru care delegatia PE din care a facut parte s-a deplasat la GUANTANAMO.

“Delegatia PE a avut ca misiune cunoasterea la fata locului a situatiei si discutarea aspectelor legate de o posibila inchidere a centrului de detentie. Discutiile s-au purtat atat din punct de vedere legal, dar si din perspectiva sustinerii de catre UE a eforturilor SUA printr-o mai stransa colaborare in acest sens. Este evident pentru ambele parti si pentru comunitatea internationala in general, ca avem nevoie de o regandire, chiar de modificari ale legislatiei internationale cu referire la terorism, mai ales in contextul actual. UE si SUA pot sa-si uneasca fortele in efortul de a combate terorismul si de a asigura un climat de securitate la nivel global”, a declarat MANESCU.

CITESTE SI: Propunerea delegatiei PE in legatura cu inchisoarea de la GUANTANAMO 

RAMONA MANESCU este de parere ca mentinerea centrului de detentie de la GUANTANAMO nu va rezolva problema TERORISMULUI.

“Eforturile administratiei americane de a micsora numarul detinutilor au inceput inca din timpul presedintelui BUSH, iar actualul presedinte si-a asumat acest obiectiv ambitios dar greu de realizat, pentru ca asa cum am spus situatia este una extrem de complexa. Am putea spune pe de o parte ca opinia publica din Statele Unite are inca vie in minte tragedia din 9 septembrie 2001 si imaginea terorismului care ameninta siguranta cetatenilor simpli, dar mai mult decat atat, aceste eforturi de a inchide centrul de detentie de la GUANTANAMO coincid cu o crestere a TERORISMULUI la nivel global. Cred ca pentru opinia publica, in general, nu doar pentru cea din SUA, prioritara este combaterea jihadismului care nu mai prezinta numai accente locale ci mai degraba regionale si internationale. Pentru aceste motive si pentru multe altele, este foarte dificil pentru administratia americana sa dea macar un calendar orientativ cu privire la o posibila data de inchidere a centrului de detentie. Cu toate acestea nu cred ca mentinerea centrului de detentie de la Guantanamo va rezolva problema terorismului. Cred ca in aceasta privinta UNIUNEA EUROPEANA poate ajuta, lucrand alaturi de partenerii americani in extinderea cadrului juridic pentru ca si cazuri precum GUANTANAMO sa poata fi clar incadrate intr-un ansamblu de legi si proceduri clare, transparente, verificabile”, a concluzionat RAMONA MANESCU.

Sursa foto: Mondo News