RAMONA MANESCU: O Dunare folosita la adevarata ei valoare poate aduce nu doar dezvoltare in Romania ci si avantaje competitive intregii Europe

Ziua Internationala a Dunarii este aniversata anual, la 29 iunie. Evenimentul marcheaza semnarea, la Sofia, in Bulgaria, la 29 iunie 1994, a Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

De la acel moment, la nivel european, lucrurile au evoluat mult, acum existand o Strategie Europeana privind Dunarea, o Carte Alba privind Transportul si un buget pentru proiectele de dezvoltare a fluviului, parte a Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEF).

Europarlamentarul PNL/ PPE RAMONA MANESCU a tinut sa marcheze aceasta zi cu un mesaj postat pe pagina sa oficiala.

„In activitatea mea din Parlamentul European am militat pentru a folosi avantajul strategic al finantarilor UE in a dezvolta o retea puternica de transport. In acest sector, Romania detine doua atuuri: o retea foarte generoasa de cale ferata si cel mai lung coridor de transport pe Dunare. Lor li se adauga cel mai mare port estic al Uniunii Europene – Constanta si cele 16 porturi dunarene, Galatiul fiind la randul lui cel mai mare port de pe intreaga lungime a fluviului. Dunarea este astfel o artera vitala pentru viitorul transportului in Romania, dar si pentru dezvoltarea intregii zone de sud a tarii precum si a portii de intrare pe care o reprezinta portul Constanta.

Ziua Internationala a Dunarii trebuie sa fie un moment de reamintire a acestor realitati, de analiza a ceea ce am reusit sa realizam pana acum, dar mai ales a ceea ce trebuie facut maine.

In mandatul pe care l-am avut in Comisia pentru Dezvoltare Regionala (REGI) am sustinut ca in Strategia Europeana pentru regiunea Dunarii sa se regaseasca ca prioritati imbunatatirea transportului de marfuri pe Dunare intre Constanta si Rotterdam prin largirea canalului navigabil, dezvoltarea oraselor romanesti de-a lungul Dunarii prin marirea capacitatii portuare precum si utilizarea fondurilor in vederea incurajarii intreprinderilor mici si mijlocii si crearea de noi locuri de munca. Aceste lucruri sunt astazi parte a Strategiei.

Ulterior am pledat pentru asigurarea mecanismelor financiare care sa asigure sustinerea necesara acestor prioritati strategice. Aceste mecanisme financiare se regasesc astazi in CEF.

Cei 1.075 de km ai Dunarii ce inconjoara si traverseaza Romania reprezinta in continuare o mare oportunitate pentru tara noasta, insuficient valorificata. Prioritatile trecute in Strategia Dunarii sunt calea prin care aceasta oportunitate poate fi valorificata in beneficiul intregii tari. O Dunare folosita la adevarata ei valoare poate aduce nu doar dezvoltare in Romania ci si avantaje competitive intregii Europe”, se arata in postarea europarlamentarului RAMONA MANESCU de pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: ramona-manescu.ro