Ramona Manescu participa la Eurosfat 2014, forumul anual dedicat dezbaterilor pe teme europene

Fostul ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, participa, luni, la Eurosfat 2014, forumul anual dedicat dezbaterilor pe teme europene, la eveniment luand parte reprezentanti ai societatii civile, ai mediului de afaceri si politicieni, pentru a contura pozitiile, dar si asteptarile pe care cetatenii le au fata de Uniunea Europeana.

Editia a doua a Eurosfat se desfasoara la Palatul Parlamentului si este poarta titulatura „Europa, incotro?”. In preajma alegerilor europene, cei care activeaza in domeniul politicilor europene sunt invitati sa realizeze un bilant al ultimilor ani si sa enunte recomandari pentru noii europarlamentari si pentru noua Comisie Europeana. Candidatii la alegerile europene vor fi prezenti in cadrul unor dezbateri speciale, pentru a raspunde intrebarilor societatii civile cu privire la forma si continutul angajamentului lor european, precizeaza organizatorii. 

Eurosfat 2014 se desfasoara in cadrul a doua reuniuni plenare si a sase ateliere. Reuniunea plenara de deschidere are ca tema centrala alegerile europene si modalitatile de ameliorare a procesului electoral, in timp ce a reuniunea plenara de inchidere va constitui o dezbatere intre lideri ai partidelor politice europene care vor discuta despre viziunea acestora despre viitorul UE in contextul alegerilor europene si al alegerii unui nou Presedinte al Comisiei Europene. 

Citeste si: PSD, fara PNL, nu ar fi ajuns niciodata la guvernare

Atelierele Eurosfat 2014 sunt grupate in dezbateri cu candidati si dezbateri cu experti. Dezbaterile cu candidati vor urmari sa aduca in prim plan viziunile si programele politice ale candidatilor romani care se vor confrunta in campania pentru alegerile europarlamentare. Pe de alta parte, dezbaterile cu experti vor oferi aportul societatii civile si al expertilor in politici publice la anumite probleme specifice care vizeaza pozitionarea Romaniei in cadrul Uniunii Europene.

Eurosfat 2014 este organizat de Europuls si Centrul Roman de Politici Europene sub inaltul patronaj al Parlamentului European, Presedintiei elene a Consiliului UE si a Camerei Deputatilor iar printre partenerii forumului se numara Fundatia Friedrich Ebert, Ambasadele Olandei, Greciei, Germaniei, Austriei si Irlandei la Bucuresti, Fundatia Konrad Adenauer-Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, Institutul Aspen Romania, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Institutul Qvorum, fonduri-structurale.ro, RFI Romania, Money Channel, Adevarul, Contributors.ro, Dilema Veche, Calea Europeana, ASSP-UB, FGCR.

Prima editie a forumului EUROSFAT a fost organizata de Europuls impreuna cu peste 20 de institutii si organizatii partenere in data de 15 Martie 2013 la Palatul Parlamentului, in Bucuresti.