Ramona Mănescu: Pentru a lupta împotriva unei amenințări globale avem nevoie de un angajament la nivel mondial

Pentru a înfrânge terorismul trebuie să abordăm cauzele profunde ale acestui fenomen, în special cauze care produc deziluzia și disperarea, precum lipsa oportunităților economice sau instituții slabe, a afirmat europarlamentarul PPE Ramona Mănescu la lansarea Indicelui Terorismului Global, un eveniment găzduit de Colegiul Vesalius din Bruxelles.

Ramona Mănescu a subliniat că “terorismul rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității în întreaga Europă” și că “blocarea intrării teroriștilor pe teritoriul UE este doar o soluție pe termen scurt”. Este ca și cum ”am pune un plasture pe o rană adâncă”, a spus ea.

“În cele din urmă, înfrângerea terorismului înseamnă revenirea la o idee care nu este nouă, pe care trebuie să continuăm să o repetăm ​​ca o formulă sacră: Trebuie să abordăm cauzele profunde ale terorismului (…) sistemele deficitare de sănătate și de educație, lipsa oportunităților economice – în special pentru tineri, șomaj, infrastructură insuficientă, conflicte și instituții slabe “, a adăugat Mănescu.

Numărul persoanelor ucise în atacuri teroriste în 2016 s-a redus comparativ cu anul 2014, însă în tot mai multe țări a avut loc cel puțin un atentat, relevă raportul Indicele terorismului mondial (GTI), raport elaborat de Centrul de studii australian din cadrul Institutului pentru Economie și Pace. Pentru al doilea an consecutiv, decesele cauzate de terorism au scăzut la nivel global cu 22%. Astfel, anul trecut 25.673 de persoane au decedat în atacurile teroriste comise în întreaga lume, în scădere față de anul 2014. Numărul persoanelor ucise s-a redus semnificativ în patru din cele mai afectate cinci țări (Siria, Pakistan, Afganistan și Nigeria). În aceasta din urmă s-a înregistrat chiar o scădere de 80% a numărului victimelor atacurilor teroriste în 2016 față de anul anterior.

Vorbind despre situația din Siria – o țară afectată de război și tulburată de terorism – Ramona Mănescu a spus că sfârșitul conflictului din Siria va fi “începutul pentru ceva la fel de provocator”.

“Cât va costa reconstrucția țării? Majoritatea estimărilor variază de la 100 de miliarde de dolari la 350 miliarde de dolari, altele ajungând la valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Banca Mondială și ONU estimează că vor avea nevoie de 100 de miliarde de dolari pentru a repara ceea ce a fost distrus, fiind nevoie de mult mai mult pentru a readuce Siria pe linia de plutire. Și aici vorbim doar de Siria. Să nu uităm Irak, Yemen, Libia, Afganistan și părți din Africa subsahariană “, a spus eurodeputatul PPE.

Mănescu a subliniat, de asemenea, că Europa trebuie să învețe din succesele sale, cum ar fi Directiva privind registrul cu numele pasagerilor sau Directiva privind securitatea sistemelor de rețea și de informații, dar și din eșecurile sale, pentru a putea face față acestor provocări.

“Aceste lupte nu le putem purta singuri. Uniunea Europeană poate oferi un exemplu și poate conduce. Dar pentru a lupta împotriva unei amenințări globale avem nevoie de un angajament la nivel mondial”, a conchis ea.

Măsurând 163 de țări și acoperind 99% din populația lumii, unul dintre scopurile principale ale Indicelui Terorismului Global este de a ajuta la înțelegerea impactului global, regional și local al terorismului.

Sursa foto: ramona-manescu.ro