RAMONA MANESCU: Politica masurii unice nu a dus intotdeauna la rezultatele asteptate

Miercuri dupa amiaza, in plenul Parlamentului European (PE), a avut loc dezbaterea asupra Raportului anual 2014 privind drepturile omului si democratia in lume si politica Uniunii Europene (UE) in aceasta privinta. Raportor a fost europarlamentarul PPE CRISTIAN PREDA din Comisia AFET.

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU, colega in comisia AFET cu raportorul CRISTIAN PREDA, a avut o interventie in care a salutat adoptarea Raportului anual pentru 2014. Totodata, RAMONA MANESCU a precizat ca evenimentele din ultimii ani au demonstrat necesitatea unei noi abordari, a redefinirii prioritatilor si a introducerii unor noi metode de lucru.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU SALUTA IMPLINIREA A 67 DE ANI DE LA SEMNAREA DECLARATIEI UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

In continuarea va prezentam, in varianta integrala, interventia RAMONEI MANESCU:

„Vreau sa incep prin a-l felicita pe raportor si sa reamintesc ca doamna Mogherini a afirmat ca drepturile omului si democratia vor reprezenta prioritati majore ale mandatului sau si un reper in cadrul relatiilor cu tarile terte si cu societatea civila. Salut adoptarea de catre Consiliu a Raportului anual pentru 2014 privind drepturile omului si democratia in lume si a noului Plan de Actiune pentru 2015-2019.

Consider insa ca Raportul Consiliului ar trebui sa contina nu numai rezultatele obtinute ci si provocarile cu care se confrunta Uniunea Europeana in eforturile sale de promovare a democratiei in tarile terte, identificandu-se astfel actiuni concrete care ar putea fi aplicate in anii urmatori. Evenimentele din ultimii ani au demonstrat necesitatea unei noi abordari, a redefinirii prioritatilor si a introducerii unor noi metode de lucru.

Politica masurii unice nu a dus intotdeauna la rezultatele asteptate si nu intotdeauna metodele utilizate au fost cele mai potrivite. Exemple ale esecului unei astfel de abordari le gasim in statele din nordul Africii, unde efectul a fost devastator, dar si in vecinatatea estica a Uniunii Europene. Trebuie sa intelegem ca putem fi mai eficienti, inclusiv din perspectiva masurilor de sprijinire a drepturilor omului, daca abordam relatia cu statele terte pe baza intereselor comune, tinând cont in acelasi timp si de ceea ce ne diferentiaza.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: REVIZUIREA POLITICII EUROPENE DE VECINATATE REPREZINTA O OPORTUNITATE PENTRU ROMANIA

Avem nevoie de o abordare integrata care sa cuprinda politicile de dezvoltare, migratie, comert, sprijinirea statelor terte in dezvoltarea capacitatii administrative si a statului de drept, a proceselor electorale transparente si nu in ultimul rând asigurarea accesului la educatie. Educatia este usa pe care pot intra mult mai usor valori precum respectul pentru drepturile omului, toleranta si libertatea. Educatia si valorile universale sunt pilonii pe care s-a construit civilizatia moderna, iar acolo unde acestea lipsesc, extremismul, intoleranta si terorismul le iau locul”.

Sursa foto: Mondo News