RAMONA MANESCU: PPE demonstreaza prin deciziile luate la Madrid capacitatea de a conduce inteligent si eficient politicile europene privind migratia si securitatea

Congresul PPE de la Madrid a avut o prima zi extrem de bogata in discutii, dar mai ales decizii. Aceste decizii sunt importante deoarece ele arata directia in care se vor indrepta eforturile celui mai mare grup politic european, ce detine presedintia Comisiei Europene, are 13 Comisari Europeni, iar in Parlamentul European reprezinta aproximativ 30% din cei 751 de europarlamentari.

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU  a prezentat, pe blogul personal, o serie de concluzii legate de discutiile si deciziile luate in cele doua zile ale Congresului PPE. MANESCU este de parere ca ROMANIA trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a putea pune in aplicare decizia JAI referitoare la relocarea refugiatilor in interiorul granitelor UE.

In aceeasi ordine de idei, RAMONA MANESCU considera ca rezolutia referitoare la migratie, adoptata la Congresul PPE, isi centreaza eforturile pe zonele din vecinatatea sudica a Europei, acolo de unde mare parte a valului migratoriu provine, unde de asemenea sunt localizate conflictele ce l-au generat si unde isi au sediul majoritatea retelelor de traficanti care accentueaza problema si castiga de pe urma disperarii altora.

CITESTE SI:RAMONA MANESCU SALUTA REALEGEREA LUI JOSEPH DAUL CA PRESEDINTE PPE

“Printre documentele adoptate, cu impact asupra Romaniei, se remarca rezolutia ”Protejarea refugiatilor – securizarea granitelor externe ale UE – intarirea actiunilor impotriva imigratiei ilegale”.

Intreg spatiul european este pus in pericol de lipsa securizarii granitelor. Romania trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a putea pune in aplicare decizia JAI referitoare la relocarea refugiatilor in interiorul granitelor UE. Procentul de 3,9% ce s-a stabilit pentru Romania, in conditiile acestei lipse de securizare a granitelor se traduce printr-un numar de persoane ce creste de la o saptamana la alta. De aceea, vad in deciziile PPE un mod responsabil de a ne adresa problemei. Fondurile alocate Greciei si Italiei trebuie sa produca rezultate pozitive, iar daca presiunea este prea mare, restul Statelor Europene pot si trebuie sa se implice in asigurarea securitatii granitelor.

Lipsa controlului asupra granitelor UE nu aduce doar o presiune economica si umanitara in plus asupra Statelor Membre. Ea reprezinta mai ales o problema de securitate, in contextul in care intreaga vecinatate sudica a continentului este macinata de conflicte unde legea este facuta de grupari teroriste ce si-au stabilit Europa ca tinta.

Rezolutia asupra migratiei adoptata de catre Congresul PPE isi centreaza eforturile pe zonele din vecinatatea sudica a Europei, acolo de unde mare parte a valului migratoriu provine, unde de asemenea sunt localizate conflictele ce l-au generat si unde isi au sediul majoritatea retelelor de traficanti care accentueaza problema si castiga de pe urma disperarii altora.

Asa cum am sustinut de fiecare data, este mult mai eficient ca eforturile Uniunii Europene sa se indrepte cu predilectie asupra acestei centuri de state ce incepe in Turcia si se termina in Maroc, trecand prin intreg Orientul Mijlociu si unde trebuie localizata cea mai mare parte a mecanismelor de raspuns. Aceste mecanisme mentionate in Rezolutia PPE sunt foarte diverse si merg de la eforturile de pacificare a zonei si lupta impotriva terorismului pana la centre de informare si triere a solicitantilor de azil care sa functioneze in aceste tari din vecinatatea UE.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU DESPRE CRIZA REFUGIATILOR SI EFECTELE EI ASUPRA SOMAJULUI DIN RANDUL TINERILOR DIN UE

Nu trebuie sa uitam ca marea majoritate a milioanelor de refugiati din Turcia, Iordania si Liban nu viseaza la un castig mai mare in Germania ci la un camin sigur si un loc de munca in tara de origine – Siria, Irak, Yemen si celelalte state aflate acum in colaps.

In final, doresc sa remarc includerea in Rezolutia de ieri a unor deziderate clare cu privire la politica de repatriere a celor care nu se incadreaza in criteriile de azil. Este esential ca UE sa-si pastreze intacte valorile umane si democratice pe care a fost construita. Avem capacitatea de a demonstra lumii intregi soliditatea noastra fata de cei care ne bat la usa nu pentru 100€ in plus la salariu ci pentru a-si salva viata si familia din calea unor conflicte ce nu mai tin cont de niciun fel de reguli. In acelasi timp, UE trebuie sa aiba si mecanismele necesare pentru ca in situatii precum cea de ieri, din tabara de langa Brezice, Slovenia, unde cativa imigranti au incendiat corturile si paturile primite ca ajutoare, cerand trecere libera Germania, sa fie repatriati de urgenta in tarile de origine”, noteaza europarlamentarul RAMONA MANESCU.

Sursa foto: mondo news