Ramona Mănescu (PPE): Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), esențial pentru securizarea frontierelor

Sistemul european de informații și autorizare privind călătoriile (ETIAS) este o componentă esențială pentru securizarea frontierelor europene, transmite europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE). 

ETIAS vine în completarea sistemelor actuale și va elimina lipsurile pe care le au în prezent autoritățile în privința cetățenilor țărilor terțe care beneficiază de scutire de vize, explică eurodeputatul român.

„Cele mai avansate instrumente în securizarea granițelor o reprezinta soluțiile inteligente – un sistem de verificare și evaluare ce ne permite să știm exact cine intră în spațiul european, de unde vine ți dacă prezintă un risc la adresa UE. Noul Sistem European de Informații și Autorizare privind Călătoriile (European Travel Information and Authorisation System – ETIAS) este o componentă esențială pentru securizarea frontierelor. În primul rând, ETIAS completează tabloul informațional pe care îl avem la dispoziție”, transmite Mănescu pe pagina sa de Facebook.

„De exemplu, deși avem Sistemul de Informare privind Vizele, care oferă date despre cine aplică pentru o viză Schengen, precum si baza de date Eurodac, cu amprentele celor care încearcă să  treacă ilegal frontierele externe, există o mare zonă neacoperită – ce a restului cetățenilor provenind din țări terțe, ce intră pe teritoriul UE. Autoritățile nu știu aproape nimic despre cetățenii țărilor terțe ce beneficiază de scutire de vize. ETIAS va elimina această lipsă.  ETIAS este de asemenea conectat cu alte baze de date, precum cea a Sistemului Schengen, a Interpol și Europol și va face verificări automate prin interogarea tuturor acestor surse”, transmite Mănescu.

Cum funcționează ETIAS

Sistemul se va aplica resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză. Aceștia vor fi nevoiți să obțină o autorizație de călătorie înainte de plecare, prin intermediul unui formular de cerere online. Pentru fiecare cerere, solicitantul va fi obligat să plătească o taxă aferentă autorizației de călătorie în valoare de 7 EUR.

Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate rezultate pozitive sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid. Se estimează că acesta va fi cazul pentru majoritatea cererilor.

În cazul în care există un rezultat pozitiv sau un element care necesită analiză, cererea va fi prelucrată manual de către autoritățile competente. În acest caz, unitatea centrală a ETIAS va verifica mai întâi dacă datele înregistrate în dosarul de cerere corespund datelor care au generat un rezultat pozitiv. În caz afirmativ sau dacă persistă îndoieli, cererea va fi prelucrată manual de către unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil. Eliberarea sau refuzul unei cereri care a generat un rezultat pozitiv va avea loc în cel mult 96 de ore de la prezentarea cererii sau, în cazul în care au fost solicitate informații suplimentare, în cel mult 96 de ore de la primirea acestor informații.

Înainte de îmbarcare, va trebui ca operatorii de transport aerian și operatorii de transport maritim să verifice dacă resortisanții țărilor terțe supuși obligației de a deține o autorizație de călătorie au sau nu o autorizație de călătorie valabilă. La trei ani de la data la care ETIAS devine operațional, această obligație va începe să se aplice, de asemenea, transportatorilor internaționali care transportă pe cale terestră grupuri cu autocarul.

Autorizația de călătorie nu conferă în mod automat dreptul de intrare sau de ședere; polițistul de frontieră este cel care va lua decizia finală cu privire la acest lucru.