RAMONA MANESCU: Procedura de control a exportului de arme este un aspect important in cadrul politicilor externe de securitate ale UE

Miercuri seara, in sesiunea PARLAMENTULUI EUROPEAN (PE) de la Strasbourg, s-a discutat Raportul referitor la exportul de arme: punerea in aplicare a Pozitiei comune 2008/944/PESC. In cadrul Comisiei AFET, 21 de amendamente la acest Raport au fost adoptate, in ciuda opozitiei Grupului PPE.

Joi urmeaza ca Raportul elaborat de europarlamentara Bodil Valero, din partea Grupului Verzilor / Alianta Libera Europeana, sa fie votat de plenul Parlamentului. In cadrul dezbaterilor, europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a avut o interventie in cadrul careia a atras atentia cu privire la importanta unei cooperari concrete intre Statele Membre, Europol, Eruojust si tarile terte.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: POLITICA MASURII UNICE NU A DUS INTOTDEAUNA LA REZULTATELE ASTEPTATE

In continuare va prezentam, in varianta integrala, interventia RAMONEI MANESCU in cadrul sesiunii Parlamentului European:

„Legislatia actuala ofera Statelor Membre un set de 8 criterii pe baza carora pot decide asupra autorizarii exporturilor de arme. Acest instrument ofera atat flexibilitatea necesara cat si rigoarea de care este nevoie pentru evitarea folosirii armelor impotriva populatiei civile sau de catre organizatii teroriste si regimuri totalitare.

Efectele benefice ale celor 8 criterii, cuprinse in Pozitia Comuna a statelor UE din 2008, o regasim in decizia salutara a Frantei de a reveni asupra contractului de export al navelor Mistral catre Rusia si de a opri livrarile. A fost o decizie corecta, motivata de incalcarile flagrante ale dreptului international de care se face vinovata Rusia.

Procedura de control a exportului de arme reprezinta un aspect important in cadrul politicilor externe de securitate ale Uniunii Europene. De aceea, este necesar sa fie inclusa in mod corespunzator in noua strategie a Uniunii Europene, mai ales avand in vedere actualele provocari si riscuri la care este supusa securitatea Europei.

Atrag atentia cu privire la importanta unei cooperari concrete intre Statele Membre, Europol, Eruojust si tarile terte.

Acestei cooperari trebuie sa i se adauge proceduri de lucru privind monitorizarea traficului ilegal de arme de catre fortele de politie impreuna cu autoritatile de frontiera. Schimbul de informatii si o buna comunicare intre bazele de date determina intotdeauna reducerea sau eliminarea riscurilor.

De asemenea, avem nevoie de o abordare comuna si coordonata a UE in privinta arsenalelor plutitoare. In Pozitia Comuna trebuie introdus un mecanism de blocare automata a licentelor de export de arme catre tari impotriva carora se instituie embargou european.

CITESTE SIRAMONA MANESCU: ROMANIA TREBUIE SA-SI ASIGURE, IN PRIMUL RAND, LINISTEA SI SIGURANTA

Salut intrarea in vigoare a Tratatului privind comertul cu arme si cred ca este mult mai eficient ca exporturile de armament sa beneficieze de o coordonare la nivelul Natiunilor Unite. La nivel global, putem identifica legaturi directe intre efectele exporturilor de arme, situatia conflictelor si cazurile de incalcari ale drepturilor omului. Fiind consecventi propriilor principii se impune o mai mare rigurozitate mai ales atunci cand exista riscul ca exporturi legale sa fie deturnate si sa ajunga in tari aflate sub embargou.

Sursa foto: Mondo News