Ramona Mănescu, propunerea ALDE pentru MAE, face valuri în regiune

Anunțul făcut astăzi de ALDE prin vocea purtătorului de cuvânt, Varujan Vosganian, este clar unul care nu-i pică bine Moscovei. Fost europarlamentar și ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu este propunerea ALDE pentru preluarea portofoliului la Ministerul de Externe. Mănescu urmează să îl înlocuiască pe Teodor Meleșcanu.

Ramona Mănescu a fost una dintre puținele voci care, din Parlamentul European, s-a implicat activ și vocal în dosare sensibile precum securitatea energetică sau răspunsul Uniunii Europene la campaniile de dezinformare. În acest context, nemulțumirea Moscovei față de propunerea ALDE pentru Ministerul de Externe s-a materializat rapid printr-un material, practic un atac la persoană bine direcționat, publicat pe site-ul ro.sputnik.md.

Cu siguranță, acest articol la adresa unui politician de talia Ramonei Mănescu nu este decât începutul unei campanii josnice și denigratoare pe care Moscova o pune la cale în încercarea de a evita numirea în fruntea diplomației românești a unei persoane care conștientizează perfect pericolul reprezentat de aparatul de manipulare de la Kremlin! Un politician care a dovedit, în numeroase rânduri, că știe să apere interesele României, ca stat membru al UE și NATO, dar și pe cele ale Uniunii Europene. 

Atacului concertat de pe site-ul ro.sputnik.md nu este decât începutul, iar continuarea va fi una mult mai dură prin intermediul site-urilor controlate și aservite aparatului de propagandă și manipulare de la Moscova. Cu siguranță la acest lucru vor pune umărul și cohortele de troli prezente la greu pe rețele sociale, ca Facebook sau Twitter, și ale căror butoane se află în birourile Internet Research Agency (IRA) din St. Petersburg.

Sputnik, alături de RT (fostul Russia Today) și Ruptly (canalul video al celorlalte două) reprezintă vârful de lance al aparatului propagandistic al Moscovei și principalele instrumente de susținere a campaniilor de dezinformare finanțate de Kremlin. Susținute de un buget uriaș, ce depășește 1 miliard de euro, Sputnik și RT reprezentintă doar vârful icebergului. În spatele lor se afla un întreg hățiș de site-uri anonime și conturi false pe rețelele de socializare, capabile să acopere în limba locală orice colț al UE, unde ar putea apărea vreun interes al Rusiei.

Gazprom, instrumentul ideal de presiune al Rusiei

Așa cum este știut, în cadrul Uniunii Europene, interesele Rusiei sunt, de foarte multe ori, sprijinite și susținute mult mai puternic decât propriile interese ale cetățenilor europeni. Este clar că aceste servicii nu sunt gratis și nici foarte ieftine, iar schema este de o simplitate strigătoare la cer: cei puțini profită, iar majoritatea plătește! Cel mai bun exemplu este cel al gigantului rusesc Gazprom, compania pe care Uniunea Europeană a acuzat-o oficial că este folosită permanent de conducătorii de la Kremlin drept un instrument ideal pentru politica de presiune externă în goana pentru atingerea anumitor obiective geostrategice. 

Gazprom și-a asigurat, până în prezent, sprijinul unei părți semnificative a leadershipului german, iar la schimb a oferit un preț mai bun la gazele livrate. Cine plătește în schimb pentru asta? Plătesc polonezii și alte popoare din estul continentului, captive într-un sistem cu o singură sursă de alimentare.

În aceste condiții, nu trebuie să ne mire că, la fiecare încercare a UE de a se scutura de aceste legături păguboase, nenumărate voci se ridică și se vor ridica în sprijinul și apărarea intereselor rusești. Și, din păcate, prea puțini sunt cei care au avut curajul să arate și să demonstreze, în mod constant, efectele păguboase ale unei relații care nu are la bază nici transparența, darămite respectul reciproc și corectitudinea.