RAMONA MANESCU: RAPORTUL REDA este un COMPROMIS la care s-a ajuns foarte greu

Parlamentul European (PE) a votat cu 445 de voturi pentru Raportul referitor la Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European (PE) si a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor si drepturilor conexe in societatea informationala. Acest raport l-a avut ca raportor pe europarlamentarul JULIA REDA, parte a Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana din partea Partidului Piratilor, Germania.

Aceasta rezolutie, care nu are un caracter de obligativitate, reprezinta o evaluare asupra aspectelor cheie ale Directivei Europene, in perspectiva planurilor Comisiei de a actualiza legislatia din domeniul drepturilor de autor.

Un element important si care a atras dezbateri aprinse in zilele premergatoare votului la nivelul tuturor tarilor europene a fost restrictia cu privire la utilizarea fotografiilor sau secventelor video in care sa apara monumente, cladiri sau opere de arta aflate in spatii publice. Parlamentul a decis eliminarea din textul final orice prevedere referitoare la ingradirea libertatii de a face si folosi astfel de imagini.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: LUPTA impotriva TERORISMULUI si EXTREMISMULUI intra intr-o noua era

Asupra acestui subiect, europarlamentarul PPE/PNL RAMONA MANESCU a declarat: “Este o victorie a normalitatii si a bunului simt. Prevederea restrictiva referitoare la libertatea de a face fotografii in spatii publice, ar fi complicat enorm nu doar activitatea profesionistilor, cum sunt jurnalistii, fotografii sau documentaristii, dar ar fi adus intr-un conflict cu legea milioanele de europeni care fac fotografii si le publica apoi pe diferitele platforme sociale. Era o prevedere nu doar contraproductiva ci si anacronica.”

Un alt element important in votul de ieri l-a reprezentat respingerea amendamentului oral, propus de doamna europarlamentar Mary Honeyball (UK-S&D), prin care se solicita un nou drept de remuneratie pentru artistii interpreti, pentru punerea la dispozitia publicului pe Internet a prestatiilor acestora, care sa fie gestionat colectiv.

Asupra acestui aspect, RAMONA MANESCU a precizat: “RAPORTUL REDA este un compromis la care s-a ajuns foarte greu. Daca s-ar accepta votarea unui amendament de ultima ora s-ar crea un precedent pentru alte amendamente, care ar putea fi defavorabile pentru drepturile de autor. Acest amendament ar fi ingreunat procesul acordarii de licente in Europa. Platformele, precum YouTube, Apple Music, Spotify, iTunes ar fi obligate sa obtina licente de la fiecare organism de gestiune colectiva din fiecare stat European. Acest lucru ar fi contrar Strategiei Digital Single Market si scopului Comisiei in ceea ce priveste licentele de streaming.”

CITESTE SI: RAMONA MANESCU, despre declaratiile MAE austriac: ROMANII MERITA RESPECTATI ORIUNDE IN EUROPA 

RAMONA MANESCU este membru al Parlamentului European (PE) din partea grupului Partidului Popular European (PPE) cel mai mare grup politic din Parlamentul European, avand 219 membri din 27 de state membre ale UE. Totodata, PPE este cel mai mare si cel mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, ce cuprinde 78 de partide membre din 40 de state, presedintii Comisiei Europene (CE) si ai Consiliului European, 11 sefi de stat si de guvern din interiorul UE si 6 dinafara Uniunii si 14 membrii ai Comisiei Europene.

Sursa foto: Mondo News