RAMONA MANESCU: Relatiile diplomatice aduc oportunitati economice, iar acestea genereaza bunastare si stabilitate

Grupul PPE din Parlamentul European sprijina o apropiere mai stransa intre Georgia si Uniunea Europeana (UE) si cere Consiliului implementarea imediata a liberalizarii vizelor fata de cetatenii georgieni. Acesta solicita Georgiei sigurante privind angajamentul sau fata de valorile comune precum democratia, drepturile omului si libertatea, conform unui comunicat oficial.

Popularii europeni faptul ca libertatea presei, alegeri libere si echitabile, precum si o justitie independenta sunt elemente esentiale pentru integrarea Georgiei in comunitatea euroatlantica. Georgia este membru al Parteneriatului Estic si a semnat atat acordul de asociere, cat si acordul de liber-schimb.

In acest context, europarlamentarul RAMONA MANESCU a sustinut ca mentinerea bunelor relatii cu Georgia si o mai stransa apropiere intre aceasta si UE vor aduce avantaje, avand in vedere ca Romania se afla la Marea Neagra, zona in care  statul roman doreste sa-si dezvolte relatiile.

“Relatiile diplomatice aduc oportunitati economice, iar acestea, mai departe, genereaza bunastare, stabilitate si deschid punti de discutie catre dosare care, abordate nediplomatic, duc la inchiderea usilor – asa cum este cazul problemelor privind drepturile omului“, a declarat europarlamentarul PPE/PNL, RAMONA MANESCU.

Aceasta a adaugat ca eforturile depuse de Romania pentru imbunatatirea relatiilor diplomatice in zona Caucazului de Sud, dar si catre celalalt mal al Marii Negre sunt unele semnficative in materie de beneficii.  “Romania se afla pe axa energetica ce leaga bazinul Caspic de Marea Neagra si mai departe Estul Europei cu Vestul. Eforturile pe care le face Romania in dezvoltarea relatiilor diplomatice in zona Caucazului de Sud, dar si mai departe, catre celalalt mal al Marii Caspice, cu tari precum Turkmenistan, sunt benefice nu doar pentru tara noastra ci si pentru unele dintre proiectele pe termen lung ale Uniunii Europene“, a conchis RAMONA MANESCU.

Romania are un interes particular in mentinerea bunelor relatii cu Georgia si apropierea acesteia de UE.  Suntem vecini la Marea Neagra, un spatiu in care Romania doreste sa-si dezvolte relatiile de parteneriat. Un exemplu este proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector), care inseamna 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual ce urmeaza a fi transportate din regiunea Marii Caspice catre Romania.

Sursa foto: ramona-manescu.ro