RAMONA MANESCU: Revizuirea Politicii Europene de Vecinatate reprezinta o oportunitate pentru ROMANIA

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU este de parere ca revizuirea Politicii Europene de Vecinatate reprezinta o oportunitate pentru ROMANIA in relatia cu tarile din flancul estic al UE

La 11 ani de la lansarea Politicii Europene de Vecinatate (PEV), sub presiunea modificarilor geopolitice majore survenite in tarile aflate la granitele de sud si est ale Uniunii Europene (UE), dar si ca efect al dorintei de a obtine mai mult in relatia cu tarile cuprinse in PEV, Comisia Europeana a prezentat propunerile de revizuire a acestor politici.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU, DESPRE RAPORTUL BANCII MONDIALE PRIVIND IMPACTUL SCHIMBARILOR CLIMATICE: DACA NU REUSIM SA REZOLVAM ACTUALELE CRIZE, PE VIITOR VA FI INFINIT MAI GREU

“Evenimentele din ultimii ani au demonstrat necesitatea unei noi abordari, a redefinirii prioritatilor si a introducerii unor noi metode de lucru. Politica masurii unice nu a dus intotdeauna la rezultatele asteptate. In mod gresit si uneori arogant, democratiile vestului au crezut ca pot importa propriile valori si principii de functionare, in tari care nu au fost si nu sunt nici in ziua de azi pregatite sa accepte astfel de schimbari. Exemple ale esecului unei astfel de abordari, le gasim in statele din nordul Africii unde efectul a fost devastator dar si in vecinatatea estica, in relatia dintre Uniunea Europeana si Azerbaidjan unde presiunea excesiva rezultata din adoptarea in Parlamentul European a unui numar record de rezolutii extrem de critice la adresa statului caucazian a dus la o racire puternica a relatiilor cu acesta.

O astfel de politica este total contraproductiva, inclusiv din perspectiva masurilor de sprijinire a drepturilor omului. Mult mai eficient este sa abordam relatia cu fiecare partener pe baza intereselor comune, tinand cont in acelasi timp si de ceea ce ne diferentiaza.

Romania se afla intr-o pozitie foarte buna din perspectiva noilor directii ale PEV, acestea punand un accent mult mai mare pe implicarea individuala a Statelor Membre in implementare. Tara noastra, tinand cont si de resursele si instrumentele oferite prin PEV, poate sa capitalizeze relatia cu tarile din jur si sa fie liderul politicilor de constructie a unei arii de stabilitate si prosperitate in jurul bazinului Marii Negre, de care sa profite atat Uniunea Europeana cat si vecinatatea estica a acesteia. O mai mare flexibilitate, adaptarea la particularitatile fiecarei relatii bilaterale si concentrarea pe interesele comune sunt elementele cheie pe care diplomatia economica si politica a Romaniei le pot folosi.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: NU POT FI DE ACORD CU PREMIERUL CAMERON CAND SPUNE CA ESTE NECESARA MAI PUTINA EUROPA

In stabilizarea zonelor de conflict, in combaterea terorismului si a radicalizarii, politicile de securitate trebuie sa fie sprijinite si completate de cele care contribuie la dezvoltarea economica si la educatie. Educatia este usa pe care pot intra mult mai usor valori precum respectul pentru drepturile omului, toleranta si libertatea. Educatia si valorile universale sunt pilonii pe care s-a construit civilizatia moderna, iar acolo unde acestea lipsesc, extremismul, intoleranta si terorismul le iau locul.

Grupul PPE sprijina propunerea Comisiei si solicita raspunsuri adecvate si adaptate la situatia din diferitele regiuni, astfel incat sa poata fi asigurate securitatea si stabilitatea nu doar a Uniunii Europene, ci si a vecinatatilor sale, atat cea estica, cat si cea sudica”, noteaza europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.